10 dječjih zapovijesti Januša Korčaka

Da li ste čuli za Januša Korčaka i njegovih 10 dječjih zapovijesti upućenih roditeljima? Korčak danas važi za nesvakidašnju istorijsku ličnost, velikog čovjeka i humanistu, čija su nesebična djela i podrška najmlađima zaslužili i više od divljenja. 

Januš Korčak (1878-1942) bio je poljski pedijatar jevrejskog porijekla, pedagog, socijalni aktivista i svjetski priznati pisac čije najpoznatije djelo “Kako voljeti svako dijete” zamišljeno kao knjiga mudrosti za roditelje. Smatra se jednim od utemeljivača dječjih prava i sloboda, koja će decenijama kasnije biti sadržana u Konvenciji o pravima djeteta Ujedinjenih Nacija.

Ono što je najvažnije, cijenio ljudski život i dragocjena srca djece tokom najstrašnijih vremena ljudske istorije, kad život nije značio ništa.

Korčak nikada nije zasnovao svoju porodicu, ali je imao jednu, daleko brojniju. Radio je kao upravitelj jevrejskog sirotišta u Varšavi, sa djecom koju je toliko volio da će zbog te ljubavi na koncu žrtvovati i vlastiti život.

Svoje mališane je smatrao kompletnim bićima, a u prvi plan je stavljao dostojanstven i individualnan razvoj djeteta, odlučno odbijajući da se batine koriste kao sredstvo vaspitanja i kažnjavanja. Njegovi štićenici su izrastali u srećnije i samopouzdanije ljude u odnosu na djecu u drugim sirotištima, a brojni pedagozi-reformatori podržavali su Korčakovu inovativnu pedagogiju.

Kada je Hitlerova vojska ušla u Poljsku i okupirala Varšavu, Korčak je ostao sa svojom dječicom u sirotištu. Nakon hapšenja, 1940, nekoliko mjeseci je proveo u zatvoru, odakle su ga otkupili njegovi bivši štićenici. Korčak je imao mogućnosti da napusti Poljsku, ali se odlučno vratio u sirotište koje se nalazilo na teritoriji Varšavskog geta.

Prijatelji su ga nagovarali da izbjegne smrt i napusti geto, znajući da mu je okupaciona vlast dozvolila slobodu kretanja, ali je Korčak odbijao svaku pomisao da ostavi svoje štićenike.

Avgusta 1942, djecu iz varšavskog sirotišta odlučili su poslati u koncentracioni logor “Treblinka”. Tog dana, Korčak je je ubijedio SS-vojnike da mu dozvole da ide zajedno sa svojim štićenicima. Kada je oko 200 uplašenih mališana bilo okupljeno radi deportacije u koncentracioni logor “Treblinka”, Korčak ih je pratio u dostojanstvenom maršu do željezničke stanice i voza koji će ih odvesti ravno u smrt.

Nekoliko dana kasnije, zajedno sa svojom voljenom djecom odveden je u gasnu komoru. Na mjestu njihove smrti, u logoru “Treblinka”, nalazi se veliki kamen. Na kamenu je kratko napisano: “Januš Korčak i djeca”.

10 zapovijesti Januša Korčaka za roditelje

1. Ne očekujte da vaša djeca budu kao vi ili onakva kakva bi vi željeli da postanu. Pomozite im da se razviju u samosvojne ličnosti.

2. Ne očekujte da će vam vaše dijete vratiti sve što ste u njega uložili. Dali ste mu život, kako vam to može vratiti? On će dati život nekome drugom, drugi trećem, i to je nepovratan zakon zahvalnosti.

3. Ne iskaljujte svoju ljutnju na djetetu, da u starosti ne biste jeli gorak hljeb. Jer što posijete to će i da nikne.

4. Ne potcjenjujte njegove probleme. Svakome je u životu dato ono sa čime može da se nosi. Zapamtite, život djeteta jednako je težak, možda je još izazovniji od vašeg jer dijete nema životnog iskustva.

5. Ne ponižavajte dijete!

6. Ne zaboravite da su najvažniji čovjekovi susreti u životu – susreti sa djecom. Obratite više pažnje na njih – nikada ne znamo koga ćemo ubuduće da sretnemo u liku svoga djeteta.

7. Ne mučite sebe ako ne možete nešto da učinite za svoje dijete. Jednostavno se sjetite, niste učinili dovoljno samo ako niste učinili sve što možete.

8. Dijete nije tiranin koji vlada vašim životom, i nije samo plod od krvi i mesa. Ono je ta dragocjeni pehar koju vam je život dao, da ga čuvate i u njemu razvijate stvaralački plamen. To je oslobađajuća ljubav majke i oca koji ne odgajaju “svoje” dijete, već dušu koja im je povjerena na čuvanje.

9. Naučite da volite tuđe dijete. Nikada nemojte čini tuđem djetetu ono što ne želite da čine vašem.

10. Volite svoje dijete uvijek, i kada je netalentovano, neuspješno, nesrećno, i kada odraste. Razgovaraj sa njim – raduj se, jer dijete je praznik, dokle god je sa vama.