Mama intervju: Lidija Ljubičić

Naša današnja gošća je Lidija Ljubičić, mama Uroša i Nike. Banjalučankama je najpoznatija kao fitnes instruktorka LFit i Exclusive FIT studija. Lidija je i inicijatorka i koorganizatorka brojnih sportskih događaja u Banjaluci, poput sportskog programa Ljeta na Vrbasu, popularnog fitnes ljeta u parku Mladen Stojanović i vježbanja na otvorenom koje će se održavati na Adi do sredine mjeseca oktobra.

Njena besprijekorna figura, odlučnost koja se reflektuje u nasmijanim očima i Lidijin sportski duh koji podrazumijeva i pragmatične životne stavove, pravi su motivatori koji nas vuku da se i sami posvetimo zdravom životu, pa i ne čudi što je jedan od natraženijih fitnes instruktora u gradu na Vrbasu.

A kako uspijeva da uskladi porodične i profesionalne obaveze, da organizuje vrijeme i različita interesovanja svojih mališana, paralelno sa zahtijevnim poslom i sportskim događajima kao što je nadolazeći banjalučki 1.noćni polumaraton, pročitajte u intervjuu koji slijedi:

MamaKlik: Kada počinje a kada završava Vaš dan?

Lidija: Moj dan najčešće počinje vec u 6 sati ujutro. Spremam se za posao i jutarnje trenige. Nakon toga tu su kućne obaveze, djeca… a kako radim u dvije smjene, svako popodne ponovo idem na treninge.

Dan mi završava kasno uveče, jer kad dođem sa posla imam još obaveza i nikad ne zaspem prije 2 ujutro.

Ako bih vam rekla da dnevno sjednem ukupno 10 minuta… takav je kod mene tempo.

MamaKlik: Koji vam je nadraži dio dana?

Lidija: Najdraži dio dana mi je kad sam sa svojom djecom, jer puno radim i svaki trenutak sa njima mi je dragocjen.

Najdragocjeniji trenuci u zagrljaju mališana

MamaKlik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Lidija: Samo dobrom organizacijom možete pored nekoliko poslova i porodice imati vremena za sebe.

Tako i ja, trudim se kad god mogu da odvojim vrijeme samo za sebe, i mislim da je to bitno da biste dobro funkcionisali kod kuće i na poslu.

Mislim da svaka žena mora i može imati vrijeme samo za sebe, da bi bila sretna i zadovoljna.

MamaKlik: Vaše vrijeme sa djecom izgleda…?

Lidija: Kod moje djece je veća razlika u godinama, sin ima 12, a kćerka 3 godine, pa imaju različite potrebe i želje.

Sa sinom idem na utakmice, u kino, a sa kćerkom u parkove i na igrališta.

Moja profesija je takva da sa djecom mogu provoditi i vrijeme dok radim, jer iako je među njima velika razlika u godinama, jedino mjesto gdje oboje vole da budu je kod mene na treningu.

MamaKlik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Lidija: Naravno da sam bila sretna i sa nestrpljenjem sam čekala dan kad ću roditi. Mislim da sam čak zapisivala i križala dan po dan, koliko sam bila nestrpljiva. Obe trudnoće su bile super, bez komplikacija, radila sam i trenirala sve vrijeme do dana ulaska u rađaonu.

MamaKlik: Kako su prošle Vaše trudnoće?

Lidija: Imala sa sreću oba puta. Trudnoće su prošle u najboljem redu, bez ikakvih komplikacija. Išla sam na posao do samog porođaja, a on je bio lagan i oba svoja porođaja sam snimila sama telefonom. 😀 

MamaKlik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebom?

Lidija: Samo rođenje djeteta i ta sreća ne mogu se opisati budućoj majci koja je trudna. Tek kad se dijete rodi, shvatiš koliko možeš biti srećan i koliko to malo biće možeš da voliš. Ti dani su nesto najljepše na svijetu što jednoj ženi može da se desi. Meni je to nezaboravan period.

MamaKlik: Šta savjetujete drugim mamama?

Lidija: Morate naći vremena i ne osjećati krivicu zato što radite nešto za sebe, naročito mislim na to da se vratite u formu nakon porođaja.

Na Lidijinu inicijativu Banjalučanke često imaju priliku da treniraju na otvorenom

Ono što stalno slušam su izgovori koje čujem od žena nakon trudnoće: “Udebljela sam se a nemam vremena…” Četri puta sedmično po sat vremena možete sigurno naći. Ne treba da jedete za dvoje, to nikakvog osnova nema. Hranite se zdravo, uvedite vježbe da bi vratili tijelo u zdravo stanje i da bi, ako ništa, bili zdravi vašem djetetu.

MamaKlik: Kako uspjevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Lidija: Dobro se organizujem, sve isplaniram i – vjerujte –  sve se može.

MamaKlik: Možete li sa našim mamama podijeliti vaš najdraži a najbrži recept?

Lidija: Ima ih puno, ali evo šta najćešće jedem i za 10 minuta ručak je gotov:

  • Pileće bijelo meso izrežite na deblje rezance
  • Isjeckajte papriku, gljive, tikvice na deblje rezance, siriluk
  • Pecite piletinu nekoliko minuta na kokosovom ulju (bez mirisa)
  • Dodajte povrće i pecite sve još 5 minuta (malo posolite)
  • Stavite malo bio paradajz sosa, isključite šporet.

Ovaj obrok je ukusan, uz to da napomenem da ima jako malo ugljenih hidrata.

Osim zdravih recepata moram sa sugrađankama podijeliti i recept za eliminaciju celulita : redovan trening i sjajan preparat – anticelulitni gel  Thiomucase  koji je jednostavan za nanošenje a rezultati su brzo vidljivi. Njihov slogan je “Da ponovo zavolite svoje tijelo” i tu se potpuno slažem. Uz to dosta tečnosti i rezultat je zagarantovan!

MamaKlik: Vaš životni moto?

Lidija: Život je jedan!