Mama intervju – Božena Lazarević

Naša današnja gošća je Božena Lazarević (rođ. Jelčić). Rođena je u Čapljini a  trenutno živi u Minhenu  sa suprugom Igorom i dva sinčića Davidom i Lucom. David ima 4 godine a Luca 10 mjeseci.

Bavi se modom (i svim sto ima veze s modom) zadnjih 12 godina. Aktivna je na instagramu, sa velikim brojem pratilaca pod imenom LUTAK.

 

Mamaklik: Kada počinje a kada završava vaš dan?

Božena: Kad dan počinje ovisi od Luce, nekad zna u pola 6h a nekad u 8h. Ako suprug ne treba ranije na posao onda nam alarm zvoni u 7:45. David ide u vrtić, suprug na posao a ja i Luca se družimo po cijeli dan. Luca ide spavati u 19:00, David u 20:00 tako da nekad i moj dan završi tako rano mada večer najviše imam rezerviranu za sebe,  za Igora,  televiziju i odmaranje.

Mamaklik: Koji vam je nadraži dio dana?

Božena: Pa nemam onog najdražeg, mogu reći koji mi je najgori haha a to je dio kad moram da čistim haha. Dan mi uglavnom prodje sa Lucom, podnevna spavanja mi ne padaju teško, uživam u djelu kad kuham, kad smo vani, manje – više imamo svaki dan isti ritual, i najviše sam prilagođena Lukinom ritmu.

Mamaklik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Božena: Naravno. Sa dobrom organizacijom se može imati vremena za sve. S obzirom da djeca baš idu rano spavati imam bukvalno cijelu večer za sebe. Čekam da Luka napuni godinu dana pa ću krenuti i s treningom, a s obzirom da spava dva puta dnevno po sat do dva, to vrijeme mogu iskoristiti i za trening.

Bar dva puta tjedno posvetim vrijeme za njegu kože, radim piling tijela, pakung za kosu, mackanje i trackanje što bi rekla moja mama.

Mamaklik: Vaše vrijeme sa djecom?

Božena: Pa pokušavamo neki balans naći. David već zna da se igra a sad mu smeta brat koji sve ruši i kvari. Tako da lagano izbjegavamo slaganje lego kockica zajedno jer na kraju uvijek neko zaplače ili Luka jer ga David izbaci ili David jer nakon silnog truda Luka dodje i samo sve sruši haha. Trudim se da što više vremena provodimo vani, u šetnjama, vožnja bicikla, na jezeru, neki sport. Vikendom ja i David obavezno idemo u kino gledati neki crtani, tako da ima nešto sto samo ja i on radimo i što je naše.

Mamaklik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Božena: Bila sam mnogo sretna, tim više što smo planirali porodicu al eto nije baš upalilo iz prve. Bila sam od prvog trenutka zaljubljena da sam mogla svaki dan ići na ultrazvuk da vidim šta beba radi, da gledam kako raste i da slušam otkucaje srca. Jedno predivno i prelijepo iskustvo i definitivno prelijep osjećaj i jedva čekam opet haha.

 

Mamaklik: Kako su prošle vaše trudnoće?

Božena: Obje trudnoće su prošle relativno dobro. Uživala sam u svakom danu, u hrani, nisam bila zahtjevna trudnica, bila sam dosta aktivna. U prvoj sam bila jako umorna i mogla sam po cijele dane spavati. A u obadvije sam imala apetita za 5 trudnica. S obzirom da sam Davida rodila na carski, imala sam jako težak oporavak i ostala je velika trauma. U drugoj trudnoći je sve bilo super al znajući da mi opet slijedi carski imala sam frku kako se porod bližio. Luca je došao na svijet malo teži nego sto su očekivali, 4710g i 55cm dug. Al’ oporavak poslije drugog poroda je bio super, nisam ni dana bolove imala.

Mamaklik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebom?

Božena: Bez obzira na moje iskustvo sa djecom, moram priznati da činjenica da u dnevnom boravku na kauču lezi moje sopstveno dijete je bila i više nego zbunjujuća. Pomiješane emocije, promjena života bukvalno iz temelja, potpuno novi smisao života i pogled na isti. S obzirom na malo teži oporavak prve dane smo uglavnom provodili doma, na krevetu, mazeći se i pazeći. Jedina pomoć mi je bio suprug pa je između pauza dolazio da mi donese hranu i pomogne šta mi treba. Al’ čim sam ustala iz kreveta vrlo brzo smo uspostavili taj neki ritam i spavanja i hranjenja. David je bio beba za poželjeti, spavao je po cijele noći, nismo osjetili ni grčice ni zubiće. Dok je Luca već drugačiji, zahtjevniji. Još uvijek ga dojim, malo nas sve isrpljuje sa tim, jer ne može ni sekundu bez mene.

Mamaklik: Šta savjetujete drugim mamama?

Božena: Da uživaju u svojim bebama i trenucima s njima jer rastu neizmjerno brzo. Al isto tako da ne zaborave na sebe i supruga.

Mamaklik: Kako uspjevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Božena: Sad sam trenutno na porodiljnom, bar do Lukinog prvog rođendana tako da ne smijem imati nikakva primanja. Namjeravam sljedeće godine da se vratim modelingu a u međuvremenu pravim i poslovni plan za narednu godinu. Dok sam imala samo jedno dijete bilo je lako prilagoditi se, tim više što moj posao nije bio od ponedeljka do petka. Radila sam mozda 4-6 snimanja mjesečno. Ovdje je super zato što se Nijemci drže radnog vremena tako da bi u slučaju da imam snimanje, David bi bez problema mogao biti u vrticu. A trenutno je tu i moja sestra tako da za Luku sutra nemam brige jer njega namjeravam tek sa 3 godine poslati u vrtić.

Mamaklik: Možete li sa našim mamama podijeliti vaš najdraži a najbrži recept?

Božena: Pasta ili rižoto sa povrćem su uvijek dobro došli kad je žurba u pitanju. Ili pak krem juha. Povrće na sitno isjeckam tako da se brže skuha, i onda po Davidovoj želji završi u tjestenini ili rižotu ili pak u juhi.

Mamaklik: Vaš životni moto?

Božena: Ne treba ići kroz život već rasti kroz život!

 

Zapratite Boženine divne fotke na instagramu pod imenom @Lutak

Fotografije: privatna arhiva