Vježbe nakon poroda

Redovna fizička aktivnost nakon poroda značajno popravlja kondiciju porodilje, poboljšava pokretljivost u vratnom dijelu kičme, spriječava pojavu grčeva i otoka u mišićima, bolove u lumbalnom dijelu kičme, reguliše pritisak i tjelesnu masu, smanjuje umor i nesanicu te čini da se majke osjećaju zadovoljnije, smirenije i opuštenije.

Drage porodilje, u školi za trudnice “Radosnica” možete vježbati svake srijede i petka u 17.30 prema programu koji je napravljen baš za vas. Budite dio naše ekipe i vježbajte sa nama!


Zašto vježbati nakon poroda

Nakon poroda žena prolazi kroz period babinja koji je vrlo stresan za nju kako zbog fizičkih, tako i psihičkih promjena sa kojima se susreće.

Majčinstvo nosi veliki broj obaveza i odgovornosti pa se žene izgube u brojnim ulogama i zaborave na vlastito tijelo i vrijeme posvećeno sebi.

Nakon poroda mnoge žene su opterećene kilogramima, opuštenim stomakom, strijama, celulitom i to ih čini nezadovoljnim.

Ipak, ovoga puta fokus sa fizičkog izgleda porodilje preusmjeravamo na moguće zdravstvene tegobe koje se mogu javiti ubrzo nakon poroda ili nekoliko godina kasnije. Prije svega, moguć je prolaps genitalnih organa, nevoljno oticanje urina, problemi sa mišićno-koštanim sistemom, loše držanje tijela i slično.

Ukoliko sva ta stanja ostanu neprepoznata i ne tretiraju se blagovremeno, porodilji će znatno da otežavaju obavljanje svakodnevnih aktivnosti i utiču na kvalitet života.

Kako i kada započeti sa vježbama

Vježbe nakon poroda obuhvataju vježbe nakon vaginalnog poroda (sa ili bez epiziotomije), vježbe nakon carskog reza, test trbušnih mišića, kontrolne vježbe trbušnih mišića, kontrolne vježbe mišića karličnog dna.

Nakon babinja vrlo je važno da porodilja započne vježbati prema specijalnim programima stručnog kadra, uz savjetovanje sa ginekologom.

Način poroda te procjena opšteg stanja porodilje predstavljaju neophodne uslove prema kojima se pripremaju programi vježbanja i prilagođavaju porodiljama. Porodilje vježbanju pristupaju uz odobrenje ginekologa i sa prvim ginekološkim nalazom nakon poroda.

Veoma važno je da majka procijeni koje aktivnosti joj ne prijaju ili ugrožavaju njeno fizičko stanje te da ih izbjegava.

Recimo, kod nepravilnih položaja za dojenje, majka pogoršava nastanaka vratne i lumbane krivine i to je čini napetom, neraspoloženom. Drugi primjer su majke koje u ranom periodu uspavljivanja, dijete spuštaju u krevetac u dubokoj fleksiji.

Takve nepravilnosti bi trebalo korigovati vježbama istezanja koje se provode u okviru vježbi za porodilje, dok se u kućnoj varijanti preporučuje istezanje na podlozi sa osloncem na podlatkicama.

Treba izbjegavati presvlačenje ili kupanje bebe na podlogama koje nisu u visini kukova porodilje, ali i voditi računa na kakvim dušecima i jastucima porodilja spava.

Tim osnovnim ispravnim dnevnim aktivnostima, majka će značajno smanjiti probleme u koštano-mišićnom sistemu.

Vježbe za jačanje većih grupa mišića, pogotovo stomaka i leđa, popularno nazvane vježbe snage, nezaobilazne su u porodiljskim vježbama, kao i vježbe za grudne mišiće tokom dojenja i nakon prestanka.

Kada majka pristupi organizovanim vježbama za prodilje uvijek treba ispoštovati nekoliko osnovnih pravila:

  • Vježbati treba nakon podoja, ukoliko majka doji
  • Nemojte jesti bar 1,5 h prije treninga
  • Vježbajte u pamučnoj odjeći
  • Ispraznite mokraćnu bešiku prije treninga
  • Vježbajte bar tri puta sedmično
  • Postepeno povećajte broj ponavljanja

Više informacija o programu vježbanja za porodilje možete dobiti putem facebook stranice škole za trudnice “Radosnica”.