8 stvari koje moraš zapamtiti kad si toliko umorna da gubiš razum

mama-8-stvari-koje-moraš-zapamtiti-kad-si-toliko-umorna-da-gubiš-razum-mamaklik-1.jpg

Mama, znamo da si umorna. Ipak, majčinstvo ti daje nove super moći kako bi napravila stvari za koje doslovno nikada nisi mislila da su moguće. Mi vjerujemo u tebe, a ti trebaš vjerovati u sebe

Svaka mama se umori. Svaka novopečena mama je umorna kao nikad. Svaka mama zna da je izreka “spavaš kao beba” potpuna glupost.

Zapravo, bebe ne spavaju dobro, osim ako je tvoja beba vanserijska. U tom slučaju ti čestitamo. Bez obzira na to kako ti i beba spavate (zajedno, odvojeno… ) tebi nedostaje san! I taman kad malo postanu stariji, i ti uspiješ uloviti nešto više od pola sata sna, dolazi do regresije spavanja kod tvog mališana.

Potpuno si iscrpljena i jedva si sposobna nositi se sama sa sobom. 

mama-8-stvari-koje-moraš-zapamtiti-kad-si-toliko-umorna-da-gubiš-razum-mamaklik-1.jpg

Mama, ako si umorna, duboko udahni i sjeti se ovih stvari: 

1. Nisi sama

Da, zvuči otrcano. Milioni majki su to prošle prije tebe, a i milioni njih će to isto proći nakon tebe.

Znam da nije utješno ili korisno. Ali od svih mama, vjerojatno znaš jednu ili dvjesto njih, i one su prolazile točno što i ti.

Nazovi, pošali poruku, e-mail i razgovaraj s njima. Vjeruj nam, definitivno ćeš se osjećati bolje. 

2. Društveni mediji postoje s razlogom

Iako definitivno ima i svoje nedostatke, društveni mediji sjajni su u njegovanju autentične zajednice. Potraži druge mame koje imaju iste probleme i pitaj ih za savjete kako sačuvati zdravlje i ‘zdravu’ pamet ako ne spavaš.

Ne boj se tražiti ohrabrenje ili ispričati svoju priču. Svaka se mama može povezati, a većina nas voli pomagati jedna drugoj.

3. Nisi zaglupila. Umorna si i okupirana!

U redu, na ovo bi se trebalo podsjećati nekoliko puta dnevno … ili nekoliko puta svaki sat, jer mnoge mame zbog umora i okupiranosti djecom osjećaju slabljenje svojih kognitivnih sposobnosti.

Stvarno si pametna kao nekada. To što imaš dijete nije spržilo tvoje moždane stanice. Zapravo, studije pokazuju da tokom oporavka nakon poroda dolazi do rasta mozga u određenim područjima koja su povezana s brigom i njegovanjem bebe.

mama-8-stvari-koje-moraš-zapamtiti-kad-si-toliko-umorna-da-gubiš-razum-mamaklik-1.jpg

4. I ovo će proći

Kunem se, jednog dana ćeš se osvrnuti i gotovo propustiti noći bez spavanja.

Jedna stvar koja pomaže je čuvanje dnevnika svojih emocija, bilo da je ono samo za tebe ili za tvoje dijete koje će čitati jednog dana kad naraste.

Katalogiziranje tih sjećanja pomoći će ti da vidiš sve ono dobro – samo si jednom mlad.

5. Umorna si, ali možeš ti to!

Jedna od najčešćih misli mama je “Ne mogu više!”. bez obzira na to jesi li se probudila u ranu zoru i to nakon dva sata sna, pripremila večeru od samo četiri sastojka koja imaš u frižideru…  – ti to možeš.

I hoćeš.

Majčinstvo ti daje nove super moći kako bi napravila stvari za koje doslovno nikada nisi mislila da su moguće. Mi vjerujemo u tebe, a ti trebaš vjerovati u sebe.

mama-8-stvari-koje-moraš-zapamtiti-kad-si-toliko-umorna-da-gubiš-razum-mamaklik-1.jpg

6. Ne moraš biti savršena

Sudoper je pun suđa i imaš hrpu odjeće koju treba oprati i opeglati, ali koga briga? Ti si super mama, pa to znači da imaš potpuno slobodu zavaliti se u kauč i gledati omiljenu seriju.

Bonus bodovi: Natjerati partnera da ti izmasira noge i donese čašu vina. Vjerovatno nećeš do kraja uspjeti uživati u omiljenoj seriji bez prekida, ali barem se opuštaš.

7. Spavanje je precijenjeno

Samo se šalimo, nije. Pokušavamo te samo malo oraspoložiti.

8. U redu je pošiziti!

Koliko god ti to čudno bilo, u redu je ‘pošiziti’. Nazovi mamu svaka dva sata, isplači se mužu na telefonu dok je na poslu, idi u šoping ili jedi slatkiše u ostavi dok suze brišeš prljavom odjećom.

Proći ćeš kroz ovo, a kad to napraviš, shvatićeš da si jača nego što si to ikad mislila. Bravo, mama!

Miss7mama.24sata.hr

KAKO USPAVATI BEBU: Pročitajte URNEBESNE savjete jedne iskusne mame!

Šta nespavanje rođene bebe uradi od rođenog života?Napravi haos!

Šta rade te žene po cijeli dan?!

Mamin “Marfijev zakon”: Sve što s djecom može da krene naopako – krenuće naopako!