Neinvazivni prenatalni testovi dostupni većem broju trudnica

Prenatalni genetski testovi su, slobodno možemo reći, jedan od najboljih izuma genetičara. Oni pomažu budućim roditeljima da precizno saznaju da li njihova beba ima neke genetske poremećaje, promjene na hromozomima ili nepravilnosti u broju hromozoma. Takođe, oni mogu da utvrde i pol bebe već od 10. nedjelje trudnoće.

Kompanija Veritas iz Sjedinjenih Američkih Država, koja posluje  na teritoriji Bosne i Hercegovine i Srbije, ponudila je trudnicama u našoj zemlji MyPrenatal – neinvazivni prenatalni test – po najnižoj cijeni na tržištu, u iznosu od 490 EUR, kako za jednoplodne, tako i za blizanačke trudnoće.

Radi se o najpreciznijem prenatalnom testu na svijetu, iza kojeg stoje najveći svjetski stručnjaci, genetičari, na čelu sa profesorom Georgeom Churchom sa Harvarda.

U BiH i regionu kompaniju Veritas zastupa firma BioTechnology and Genetics. Razgovarali smo sa njenim medicinskim direktorom dr Milanom Stojanovićem koji nam je pojasnio zbog čega će prenatalni testovi od sada biti sve dostupniji:

– Veritas pomjera granice u genetici iz godine u godinu. Za tržište Amerike su ponudili test koji analizira cijeli ljudski genom za samo 999 dolara, što je predstavljalo njihov revolucionaran potez. Pristupačnijom cijenom i za ostale usluge, između ostalog i za prenatalne testove, dokazuju svoju društvenu odgovornost ne samo u Americi, nego i u Evropi. Njihovo poslovanje je okrenuto ka boljoj budućnosti. Nova cijena je u skladu sa njihovom poslovnom filozofijom, kako bi prenatalne testove omogućili što većem broju trudnica – rekao je naš sagovornik.

Trudnice sada mogu odabrati jedan od tri Veritas testa: Osnovni prvi MyPrenatal test po cijeni od 490 EUR, prvi test MyPrenatal Plus za 590 EUR i prvi test MyPrenatal Premium, koji predstavlja novinu na našem tržištu, po cijeni od 690 EUR.

– Novo u ponudi Veritasa je prvi test myPrenatal Premium koji analizira sve hromozome bebe, sa izuzetnom preciznošću od čak 99,9 odsto, a košta 690 EUR. Ovo je nekadašnja cijena osnovnog modela testa, a sada za ovaj iznos roditelji mogu dobiti precizne informacije o broju svih prisutnih hromozoma, kao i o eventulanim promjenama u strukturi hromozoma – mikrodelecijama, kao i informacije o polu bebe. Premium test se, kao i drugi, može raditi već od 10. nedjelje trudnoće, a zahvaljujući njemu budući roditelji zaista mogu bezbrižno da uživaju u ostatku trudnoće – dodao je dr Stojanović.

Američka kompanija Veritas je prema izboru “MIT Technology review” ponijela titulu jedne od najpametnijih kompanija na svijetu, pored Microsofta, Facebooka, Amazona, IMT-a i drugih. Osnivač Veritasa George Church jedan je od najboljih genetičara svijeta.

Veritas Genetics u svojoj ponudi ima i BRCA testove koji otkrivaju mutacije na genima koji su odgovorni za nastanak karcinoma dojke i jajnika. Ovaj test je radila i Angelina Jolie, nakon čega se podvrgla obostranoj mastektomiji. BRCA test je dostupan i u BiH i Srbiji.

Sve informacije možete dobiti na sajtu veritastestovi.com ili putem:

Izvor: mamaklik.rs