Dojenje u praksi – Poteškoće i kako ih savladati?

Nakon poroda, veliki broj mladih mama susreće se sa različitim poteškoćama prilikom dojenja koje započinju još u bolnici. Činjenica je da se dojenje uči praksom i da je potrebno vrijeme da se savladaju tehnike dojenja i  izazovi koje ovo predivno iskustvo nosi.  Poznato je da kada se ostvari maksimalna laktacija za koju su potrebni hormoni prolaktin i oksitocin, porodilja može da stvori i do litar i po mlijeka po danu. Prolaktin je neophodan da bi uošte započela laktacija a oksitocin za naviranje i izbacivanje mlijeka.  Zato je izuzetno važno da majka bude opuštena i smirena kako bi dojenje bilo uspješno. U praksi to je često teško izvodljivo.

Prvi problemi sa kojima se majke susretnu su položaji  za dojenje te pozicioniranje bradavice u bebina usta. Mogući su različiti položaji za dojenje i na početku zavise od načina poroda, ali prilikom izbora bilo kojeg položaja, uvijek se moraju poštovati osnovni koraci u „pozicioniranju bebe“. U tim situacijama, od izuzetnog značaja su podrška, savjeti i pomoć koju mame trebaju dobiti od medicinskog osoblja. Kada ste u dobrom položaju i beba pravilno hvata bradavicu, mlijeko počinje da teče trideset sekundi do jednog minuta kasnije, što nazivamo  fazom „izbacivanja mlijeka“ i od velikog značaja je da se majka ohrabri za dalje dojenje jer bilo kakvi psihički faktori ili neka vrsta simpatičke stimulacije organizma nepovoljno djeluju na lučenje oksitocina i spriječavanju naviranja mlijeka.

Većina porodilja u prvim danima prolazi kroz fazu tzv.„baby blues-a“ što ih u momentu dojenja čini nesigurnim, zbunjenim, plačljivim i razdražljivim te se problemi čine još težim.

Smjenjuju se različiti osjećaji od „euforije do letargije“, majke  se brinu o količini mlijeka, da li je beba gladna, koliko podoja treba da ima, kako povećati količinu mlijeka ili smanjiti hiperprodukciju, šta ako dobiju ragade, laktostazu ili mastitis… Važno je da porodilja odmara, spava, redovno jede i pije te prihvati pomoć koja se nudi. Dok porodilja ne savladate tehnike dojenja, najbolje je da dojite onako kako ste naučili u bolnici. Dojite u opuštajućoj atmosferi, bilo gdje i bilo kada, vrijeme provodite u društvu osoba koje vam prijaju.

Pročitajte još: njega dojke poslije porođaja…

Drage mame, pozivamo vas u srijedu, 26.7.2107. u 17.30 na BESPLATNU radionicu “DOJENJE U PRAKSIPOTEŠKOĆE I KAKO IH SAVLADATI ! Dodjite u školu sa svojim bebama da praktično riješimo probleme oko dojenja, ukoliko ih imate ili da podijelite vaša iskustva sa drugim mamama. Ohrabrenje, podrška i savjeti  koje  možete dobiti na ovakvim radionicama su  itekako značajni za dugoročnu laktaciju. Radionicu vodi dipl.med.zdr.njege V.Bojanić ,master studij, edukator u Školi za trudnice Radosnica. Prijave su obavezne u inbox, zbog ograničenog broja mjesta ili putem tel. 065 915 979!