Njega dojke poslije porođaja

Svaka porodilja treba obavezno nositi grudnjak koji je ne steže. Koža oko bradavice luči prirodnu masnoću tako da kreme i losioni nisu potrebni. Porodilja poslije dojenja treba mlakom vodom da opere bradavicu i posuši je. Najvažnije je majku upozoriti da obavezno pere ruke prije podoja jer su one izvor infekcije.

Zastojna dojka

Dojke prepune mlijeka izazivaju veliku nelagodnost. Mlijeko se nakuplja u alveolama. Nekad je pritisak na alveole tako snažan da potiskuje mlijeko u kapilarni sistem vezivnog tkiva. Pokreće se imuni sistem majke, raste temperatura i puls, pojavljuje se groznica, a na dojci bolna i crvena mjesta. Ovaj proces može biti generalizovan ili lokalizovan. Treba djelovati odmah kod pojave prvih simptoma. Zastoj se može spriječiti efikasnim, čestim i pravilnim dojenjem. Pred podoj stavljati tople jastučiće, dok nakon dojenja staviti hladne komprese da bi se umanjio protok krvi i smanjili bolovi. To je ujedno i preventiva za upalu dojke. Kod ranjivih bradavica treba primjeniti pravilnu tehniku dojenja.

Tretman:
Kod manjih teškoća može se izvršiti ručno izdajanje mlijeka ili izdajanje pumpicom. Izdajanje se vrši s jednom ili dvije ruke. Prethodno oprati ruke i izvršiti masažu dojke.

Prevencija i terapija mastitisa

Mnogi problemi u vezi s dojenjem povezani su s nepravilnom tehnikom dojenja. Ukoliko se ne riješi zastojna dojka, nastupa mastitis. Mikroorganizmi se obično unose putem naprsle bradavice. U ranoj infekciji simptomi su slični simptomima gripe. To je stanje bola, umora i povišene temperature.

Liječenje:
Nastaviti što češće dojiti. Stavljati hladne obloge između podoja, a tople neposredno pred podoj. Provjeriti tehniku dojenja i ispraviti greške. Ukoliko se stanje ne popravi, uključiti antibiotike po preporuci ljekara.

Kada majka iz objektivnih razloga ne može dojiti (količina njenog mlijeka ne zadovoljava potrebe dojenčeta; patološki uzroci kod kojih treba prekinuti dojenje, kada dojenje uprkos majčinim nastojanjima nije uspješno itd.), najbolja je zamjena za dojenje upotreba dječije hrane na preporuku pedijatra. Dojenje se preporučuje barem do navršene 1. godine.