Blog mame Momsters: 7 savjeta kako da se prilagodite dolasku bebe i volite još više!

✨ Dobar dan, Momsters mamas! ✨

✨ Današnja tema je mnogo puta bila u vašim predlozima tema, da vam napišem moj tekst na nju, i ja sam konačno našla vremena. U pitanju je “BRAK & DECA”

Već na početku želim odmah da vam kažem da vam neću pisati kao uvod da je brak koliko lep toliko i težak, da u svakoj porodici postoje problemi u partnerskom odnosu, pogotovo nakon deteta, da onaj ko kaže da je uvek sve super taj i ne govori istinu, da treba da negujete svoj brak i ljubav, itd.

To vi već sve dobro znate.

✨ Kada se žena porodi, pogotovo sa prvim detetom, dogodi joj se takav roler coaster svega. SVEGA! Hormoni, cela trudnoća iza nje, postporođajna depresija, nervoza, neispavanost, (ne)dojenje, briga, nova uloga i novi član porodice koji je = prioritet!

U celom tom novonastalom haosu nema mesta za našeg saputnika kao ranije jer postoje razlozi za to, i potrebno je vremena da se sve malo ustali i vrati u normalu.

Ja sam mom suprugu to objašnjavala još dok sam bila u drugom stanju da će tako verovatno biti i da bude strpljiv jer “VRAĆAM SE SIGURNO!”

✨ Muškaraci uglavnom ne znaju šta se dešava sa ženom i njenom psihom u tom periodu, osim ako nije lekar i ako im mi ne kažemo i ne objasnimo.

Postoje žene sa kojima je apsolutno sve u redu i nemaju nikakve oscilacije. Sa mnom nije bilo.

Ja sam od Despotovog 1. rodjendana počela da se vraćam polako na staro, i to “vraćanje” traje i dalje, prvenstveno sa sobom pa i sa svima drugima. Jednostavno mi je potrebno vreme da se naviknem na nov život, novu ulogu, nove prioritete, nove navike i novu mene.

✨ Kako sve dolazi do promene, tako dolazi i kod našeg odnosa sa partnerom. Suštinske stvari su iste (ljubav, osećanja i privrženost) ali ceo odnos je dobio neke nove oblike i boje. Novo sagledavanje sadašnjosti, a i budućnosti.

Ja nemam odgovor na pitanje “Kako da naš odnos bude kao pre nego što smo imali decu?” jer ne znam da li je to u potpunosti moguće, ali mogu da vam napišem par “ideja” koje drže 2 ❤️ “zajedno” u nadi da ćete i vi dati neki svoj predlog na ovu temu!

1. IZLAZAK SA PRIJATELJIMA

Na piće, picu, šetnju…Neko će ispričati neku anegdotu, muški će pričati o sportu, “obrnuće” novu turu pića, žene će se kikotati njihovim ženskim temama, odigraće se možda i neka partija karata, popričaće se i o nekim novim temama…

Sve ovo čini da se malo skrenu misli sa svakodnevnice i da se vratimo u ono vreme opuštenog druženja sa prijateljima, koje je bilo bez pritiska “Moramo da trčimo kući zbog deteta!”.

2. “PRIVATE TIME FOR LOVE”

Svaku noć nakon što deca zaspu smo previše umorni (pogotovo žene) da imamo ❤️odnose. Sve što tada želim je da jedem crnu čokoladu, pustim tihu muziku i da “isiram”. Zato preko dana, kada dodje vreme “dnevnog dečjeg sna”, ili početak crtanog filma, ili šetnja sa bakom, uhvatite malo vremena samo za vas dvoje!

3. PRONADJITE NOVE STVARI KOJE ĆETE RADITI ZAJEDNO

Svako oseća euforiju kada treba nešto novo lepo da radi, a pogotovo u društvu voljene osobe! Da li će to biti traženje i otkrivanje vašeg novog omiljenog restorana ili kafea ili nove rute za šetnju gde možete da na kratko odete kad uhvatite vremena, da li će to biti zajedničko sastavljanje muzičke kućne playliste, spisak filmova koje želite zajedno da pogledate, da li ćete isplanirati da kuvate neko novo jelo zajedno…ili bilo šta drugo samo da je aktivnost “udvoje”.

4. STVARI KOJE ĆETE RADITI ODVOJENO

Koliko je važno zajedničko vreme, toliko je i razdvojeno! Svako za sebe barem jedno nedeljno treba da uradi nešto što mu prija. Mi da odemo same u šetnju sa mp3 u ušima, sa prijateljicom na kolače, na masažu, pedikir… Taj deo “samoće” je važan da ne bi totalno izgubile sebe u našim ulogama “mame” i “supruge” i da se podsetimo kako je lepo uživati u sitnicama koje volimo i koje nas opuštaju.

5. ZAHVALITI SE SVOM PARTNERU ZA…

Često se dešava da svako od partnera vidi uglavnom samo ono što sam radi i doprinosi za porodicu i manje vrednuje šta ovaj drugi radi. “Ja sam ceo dan radio, a ti sedela kod kuće”, “Ti si spavao celu noć, a ja oka sklopila nisam od deteta”, “Ceo dan spremam po kući i menjam pelene, a ti se švrćkaš…”

Hajde da s vremena na vreme promenimo ugao gledanja. I kažemo jedni drugima “Hvala ti što smo se celu noć budili zajedno oko naše bebe koju muče grčevi”, “Hvala ti što si ih izveo u šetnju i pustio me da malo odspavam”, “Hvala ti što si uspela i ručak pored svega da spremiš”… Ili to napišite na parčetu papira jedno drugom, ostavite ujutru na stolu, ubacite u džep…uz čokoladicu

6. KAŽITE ❤️REČI JEDNO DRUGOM

Volim ovaj citat iz Ficdžeraldove knjige “Blaga je noć”: “Misli o tome kako me voliš!”, šapnu ona. “Ne tražim od tebe da me uvek voliš ovako, ali te molim da bar ovo zapamtiš. Negde u meni uvek će biti ova osoba koja sam i večeras.”

Čak i ako ste umorni i nervozni i umazani od mleka i skroz u flekama od dečije hrane, vi ste oni isti ljudi koji ste bili kada ste se zaljubili. Ako želite da se podsetite toga, uvek je lepo setiti se udvoje vašeg prvog izlaska, telefonskog razgovora, upoznavanja…noći vašeg prvog poljupca ili venčanja. To dovodi do “turn on” emocija.

7. ZNAJTE DA JE PRVIH 6 MESECI “LUDILO” (ili kao nama godinu dana)

Vraćam se na početak posta gde su oba partnera “u magli”, osećanja i hormoni “razbacani” svuda, fizički i psihički iscrpljeni. Ne analizirajte svoj brak pod mikroskopom tokom tog perioda. Recite jedno drugom šta vam je potrebno i pokušajte da budete pozitivni. Pokušajte. Verujte da ćete brzo “ući u štos” i osetiti se kao da ste ponovo vi-vi, pre ili kasnije.

P.S. Svakako imate ostatak svog života da spavate, putujete i imate “crazy e✖️”!

✨ Šaljem vam svima mnogo ljubavi i želju da izdržite “teške” dane i čvrsto držite, do kraja vašeg životnog puta, ruku koju ste držale kada ste rekle “DA”!
Vaša Momster Sara

Autorka: Sara Oster Rokvić (Momsters)

Za još sjajnih tekstova zapratite njen online kutak za mame na instagramu @_MOMSTERS_