9 SAVJETA kako snimiti dobar video mobilnim telefonom

Želite da napravite profesionalan video koji će inpresionirati vašu publiku?

Prije nego pritisnete dugme za snimanje videa, važno je usvojiti nekoliko ključnih faktora koji mogu trajno uticati na kvalitet vašeg video zapisa.

9 JEDNOSTAVNIH SAVJETA KAKO DA VIDEO SNIMCI IZGLEDAJU PROFESIONALNO

1.KORISTITI DOSTA SVJETLOSTI

Najbolji izvor osvjetljenja je prirodna svjetlost I izgleda sjajno u gotovo svim slučajevima. Ako snimate vani, najbolje vrijem za to je ujutru ili predveče. Ako snimate u zatvorenoj prostoriji, neka to bude u blizini prozora, ali nikad nemojte imati prozor direktno iza subjekta, jer će ostati silueta. Morate paziti da kamera ne bude usmjerena direktno na izvor jakog svijetla.

2.KAKO KOMUNICIRATI

Kao i u stvarnom životu, kontakt očima je vrlo bitan. Gledatelj mora imati osjećaj da se obraćate samo njemu. Možete zamislite tu jednu osobu kojoj govorite. Pogled neka bude u jednu tačku. Nemojte lutati pogledom lijevo-desno, gore-dolje. Kameru namjestite malo iznad visine očiju. Prvo se probno snimite da bi testirali kako sve izgleda i vi i pozadina koja je iza vas, a vidi se na videu.

3. KAKO PRIČATI

Kratko i jednostavno

Pošto vas gledaju i slušaju ljudi različitih znanja i interesa ne koristite komplikovane, strane riječi. Ako morate, objasnite šta znače. Rečenice skratite, lakše ćete ih i izgovoriti. Napisano pročitajte naglas i tako testirajte je li napisano i izgovorljivo, onako kako je vama prirodno. Prije snimanja se, kao prije treninga, istegnite, opustite, dišite.

4.AUDIO SNIMANJE

Stavite telefon u režim rada u avionu da biste izbjegli zvučne signale koji mogu upropastiti vas video zapis. Ugrađeni mikrofoni u uređajima su vrlo ograničeni, zato ako možete pokušajte se što više približiti izvoru koji snimate ili ako snimate sebe, budite što bliže telefonu. Obavezno slušajte zvukove oko sebe, izbjegavajte snimati u prostorijama u kojima nešto šušti(frižider, računar, klima). Snimite prvo 30sekundi “sobne buke” I uvjerite se da nema zvukova koji mogu omesti vaš zvučni signal.

5.SNIMAJTE HORIZONTALNI VIDEO

Snimajte u pejzažnom režimu(odnosno horizontalno umjesto vertikalno). Monitori, televizori, web stranice imaju pejzažno orijentisane ekrane I na ovaj način snimanja, vaš video će izgledati dobro I na većim ekranima, a ne samo na telefonu.

6.KORISTITE STATIV ILI FIKSIRAJTE TELEFON

Pokušajte da stabilizujete sliku najbolje što možete. Blagi pokreti narušiće profesionalnost snimka. Teško je držati kameru u potpunosti stabilno, pa umjesto toga možete koristiti stativ ili telefon osloniti na čvrstu podlogu. Nakon što fiksirate telefon pokušajte da ga ne pomjerate ako ne morate. U slučaju da telefon držite u ruci, snimajte sa obe ruke, a laktovi neka vam budu uz tijelo, na taj način telefon će biti miran I bez podrhtavanja.

7.NE KORISTITI DIGITALNI ZUM

Ponekad može biti primamljivo da koristite funkciju zumiranja da biste bliže snimili objekat. Međutim na mobilnim telefonima zumiranje je vrlo ograničeno, pošto sočivo ne zumira optički već samo digitalno uvećava sliku I zbog toga nastane pikselizacija. Zato ako želite da uvećate sliku, samo se blago približite objektu.

8.KORISTITE MAKSIMALNU REZOLUCIJU

Većina aplikacija za snimanje video zapisa na pametnim telefonima je jednostavna za upotrebu, ali ako ih posebno ne odaberete, vjerovatno neće snimati video u maksimalnoj rezoluciji. Razlog je taj što više piksela ili više detalja zabilježite telefon mora više da radi i to će smanjiti trajanje baterije. Iz tog razloga mnogi telefoni će podrazumjevano izabrati srednji nivo rezolucije. Ukoliko želite da napravite kvalitetan video u podešavanjima uvijek izaberite maksimalnu rezoluciju.

9.INSTALIRAJTE APLIKACIJE ZA SNIMANJE

Iako vam može biti dovoljno snimanje sa standardnom aplikacijom koja dolazi sa pametnim telefonom, profesionalna aplikacija vam može pružiti puno više. Aplikacija vam može pojednostaviti snimanje, ali i poboljšati kvalitet snimanja. Jedna od takvih aplikacija je i FiLMiC Pro. Zahvaljujući toj aplikaciji dobijete bolju i jednostavniju kontrolu nad postavkama kamera i pametnog telefona. Unutar aplikacije namjenjene snimanju videa postavke snimanja se lako i jednostavno prilagodjavaju i samom snimatelju olakšavaju posao.

Zato, istražite najbolje aplikacije i instalirajte ono sto odgovara vama i vašem telefonu.

Priprema prije snimana:

  • Udahnite duboko,
  • Držite ramena unazad,
  • Mišiće opuštene
  • Ne držite prekrštene ruke, jer zbog toga izgledate zatvoreno.

NASMJEŠITE SE, POSEBNO NA POČETKU VIDEA, AKO SE OSJEĆATE NERVOZNO, KORISTITE REKVIZITE. MOŽETE PRVI VIDEO SNIMITI ZA SEBE, VIDJETI GDJE GRIJEŠITE I NA SLEDEĆEM SNIMANJU TO KORIGOVATI.

 

MamaKlik intervju: Nina Tomović “Bez šećera”

Kako pripremiti dijete za život: Naučite ga ovih 7 vještina

 

ŽIVOTNE MUDROSTI koje odrasli mogu da nauče od svoje djece!