Mama intervju: Irma Saljević Krvavac

Irma Saljević Krvavac je akademska slikarka i mama dvojice dječaka, četvorogodišnjeg Tarika i sedmomjesečnog Kiana.

Ova mlada dama je spiritus movens modnog brenda FREYA. Irmine torbe, asesoar i odjeću krase geometrijski motivi karakteristični za našu zemlju, pa je često prati epitet savremene promoterke bosanskohercegovačke kulture i tradicije. Njena nježna verzija Boho stila na bh. način, rado je nošena u modnim krugovima.

Freya u nordijskoj mitologiji predstavlja boginju ljubavi, ljepote i plodnosti, i kako to Irma u jednom od svojih intervjua objašnjava: “Brend FREYA je i nastao iz predstave o jednoj ženi-boginji koja je ujedno i ljubazna i svoja, ratnica i princeza, u stalnoj žurbi za poslom i karijerom, ali isto tako i posvećena zabavi kao i svojoj jačoj polovini koju zavodi svojom senzualnošću.”

Ova boginja utkana je u život svake žene, koja na prvo mjesto stavlja svoju porodicu, ali isto tako ne treba da zaboravi na sebe. “I prije djece postojale su one, to se nije promijenilo, i dalje pripadaju prvo sebi, pa onda djeci, mužu, svijetu. Volite sebe i cijenite sebe, učite i djecu da čine isto”, kaže Irma.

https://www.instagram.com/p/BCPmgYNxNAu/?hl=en&taken-by=freya_design

MamaKlik: Kako počinje a kako završava Vaš dan?

Irma: Naš svaki dan počinje već oko 6 sati ujutro, kada nas beba Kian sve probudi gugutanjem. Tarik je već uskočio u naš krevet iz svog krevetića, i kreće neizostavno jutarnje maženje! To ne propuštamo jer šta je početak dana bez toplih zagrljaja i poljubaca, smatram da baš to održava toplinu među svim članovima porodice.

MamaKlik: Koji vam je nadraži dio dana?

Irma: Definitivno rano jutro, tada smo svi još uvijek sanjivi i mazni, spremni na poljupce i da pređemo skupa dan koji je pred nama.

MamaKlik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Irma: Iskreno, kada sam postala mama većinski sam svoje vrijeme podredila bebi, kada je stiglo drugo, tek sam tad shvatila da malo vremena posvećujem sebi i da je najveća istina u onome: “srećna mama je srećna beba”.

Jedna mama se definitivno mora posvetiti sebi, od spoljašnjeg izgleda do stanja unutra – koje je i najbitnije na kraju, da bi bila ispunjena i zadovoljna sobom.

MamaKlik: Vaše vrijeme sa djecom izgleda…?

Irma: Pošto sam trenutno mama kod kuće, najprije se organizujem da završim sve kućne obaveze: pripremim mojim momcima doručak, pospremim kuću, riješim sve klasične i osnovne kućanske poslove, a onda se, kada beba Kian spava, posvetim svom brendu FREYA.

MamaKlik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Irma: Bila sam iznimno srećna jer smo jako željeli drugo dijete i radili na tome da ga dobijemo. Ujedno, kao i svaka druga mama, u strahu da li će sve proteći dobro. Taj strah je uvijek prisutan, jer nikada ne znate kako se šta može odvijati, ali je važno svemu pristupiti smireno i realno, bez stresa i onoga “šta ako”…

MamaKlik: Kako je prošla Vaša trudnoća?

Irma: Jako lijepo, pošto je druga, već sam znala šta otprilike da očekujem, koliko će šta da boli, zamara, umara, ali i koji periodi su najinteresantniji.

MamaKlik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebom?

Irma: Pošto je druga trudnoća, sve je već lakše i već ste uhodani, drugo dijete je uvijek 50% lakša “priča” nego što je to sa prvim djetetom.

MamaKlik: Koliko vas je zapravo majčinstvo promijenilo?

Irma: Dosta! Mnogo sam više empatična, sa mnogo više razumijevanja pristupam mnogim situacijama, ljudima… Kada stvorite čak dva života, prema svemu počnete drugačije da se ophodite, a prije toga manje pazimo generalno na osjećanja drugih, na to kako ćemo i šta reći, i više se nerviramo zbog gluposti. Sve se mijenja kada imate djecu.

MamaKlik: Šta savjetujete drugim mamama?

Irma: Da ne zaboravljaju sebe, jer i prije djece postojale su one, to se nije promijenilo, i dalje pripadaju prvo sebi onda djeci, mužu, svijetu. Volite sebe i cijenite sebe, učite i djecu da čine isto.

MamaKlik: Kako uspijevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Irma: Jako teško, ali krivim svoju neroganizaciju u tom trenu. Čim se dobro organizujem sve teče glatko, to je jednostavno, i tako je sa svima u bilo kojoj sferi života.

MamaKlik: Možete li sa našim mamama podijeliti vaš najdraži a najbrži recept?

Irma: Čorba od povrća sa pilećim krilcima – Nekoliko pilećih krila, brokoli, karfiol, mrkva, luk, rezanca, kuhati na laganoj vatri otprilike četrdesetak minuta (kada kažete brzo – ovo je meni najbrže 😀 ) i gotova supica! Nema ko je ne voli kada je jednom proba!

MamaKlik: Sve su mame superheroji. Koje su vaše super moći?

Irma: Znam ponekad učiniti da moja djeca privremeno nestanu magičnim trikom.😀 (pošaljem ih mami i tati u Crnu Goru na odmor!😀)

MamaKlik: Vaš životni moto?

Irma: Trudi se uvijek biti najbolja verzija sebe. (I ja još treniram ovo)

MamaKlik: Koga imenujete kao našu sljedeću gošću?

Irma: Imenovala bih dvije divne žene i majke, a to su Maja Jokanović i Zvezdana Stojaković.