Blog mame Momsters: Prednosti plivanja za male kupače

Hello, my Momsters!🌈

Pre desetak dana sam razgovarala sa Alenom, devojkom koja je Ruskinja i radi u Moskvi kao trener plivanja za bebe i mlađu decu. Uživala sam radeći ovaj post i nadam se da će vam se dopasti, a evo šta ona kaže:

“Pre 7 godina roditelji su doneli kod mene na čas plivanja dete. Zvao se Egor i bio je mesec dana star. Njegov otac me je pitao da li su prerano došli. Odgovorila sam da su došli na vreme.

Tonus mišića u nogicama mu je bio jači i dijagnoza pregleda kod fizijatra je bila i malo izraženiji tortikolis.

Za 4 meseca Egor je mogao da prepliva 3m, a sa 5 meseci je plivao sa posebnim naočarima i perajima prilagodjenim za bebe.

Sa 6 meseci plivao je dužinom celog dečijeg bazena. Njegova dijagnoza nakon 5 meseci, je ostala samo na papiru.

Egor sada ima 7 godina, još uvek pliva, izuzetno je pametno, zdravo i fizički jako dete koje pokazuje i prve uspehe u sportu. Rano plivanje nije najvažniji razlog za uspeh u sportu ali je svakako jedan od glavnih.”
Ovo je prvi primer kojim je Alena započela naš razgovor.

Nastavile smo o samom značaju vode i plivanja za decu:

💧Voda poboljšava krvi sistem, fizički razvoj i nervni sistem.

💧Vežbice koje se izvode u vodi utiču pozitivno na raspoloženje kod dece, izuzetno jača i respiratorni sistem.

💧Poboljšava san i apetit, izdržljivost i koordinaciju.

💧Plivanje ima izuzetno pozitivan efekat kod dece sa raznim vrstama zdravstvenih problema. I deca koja od ranije dobi počnu sa plivanjem razvijaju se brže od svojih vršnjaka.

Mnogi roditelji veruju i misle da njihovo dete ne treba učiti da pliva pre 2-3 godine. To nije tačno. Razne vežbice u vodi i plivanje treba započeti što ranije. Najbolje bi bilo od 1 do 3 meseca života. A svakako nikad nije kasno!

Svaki čovek sa rađa sa mnogo bezuslovnih refleksa. Jedan od njih je refleks zadržavanja vazduha koji nestaje oko 4-5 meseca života, ako se ne razvija. Zbog toga se preporučuje da se sa plivanjem počne što pre, bebe jako vole vodu, bile su u maminom stomaku u vodi, i kako rastu, kod većine dece, straha od nje nema. Čim se završi proces zarastanja pupka bebac je spreman za vodu i brćkanje.

Što je dete starije to je svesnije sveta oko sebe. Starija deca ne smeju u vodu, plaču, histerišu, hoće kod majke, nestali refleks zadržavanja vazduha je potrebno razvijati od nule i sama adaptacija na trenera i plivanje malo duže traje, ali kakvi rezultati budu kod svakog deteta vredno je izdržati sve gore pomenuto. Dati dete u bazen treneru kao “mrvicu” dajete mu priliku da pliva “kao riba”, bez straha, da voli vodu i da se oseća slobodno u njoj kao i van nje.

💦30 minuta, 2-3 puta nedeljno je idealno. Počinje se sa umivanjem i polivanjem bebe i masažom nogica.

Zatim se prelazi na deo aktivnih vežbica koje zavise od starosti deteta i dužine treniranja. U vežbice spada gimnastika i tehnike ronjenja.

Na kraju se radi ljuljuškanje u vodi.

Temperatura vode treba da bude 31C-32C najviše, jer bi pri intezivnijim trenizima toplija temperatura mogla da opterećuje krvne sudove i srce bebca.

💦Rano plivanje, nije razlog za brigu i strah jer samo može da doprinese celokupnom razvoju i svestranom napretku deteta.

Autorka: Sara Oster Rokvić (Momsters)

Za još sjajnih tekstova zapratite njen online kutak za mame na instagramu @_MOMSTERS_