Prvi dani sa bebom: 4 stvari koje bih voljela da mi je neko rekao u trudnoći

prvi dani sa bebom mama klik

Naravno, ništa me nije moglo pripremiti za euforiju i neprospavane noći koje donose prvi dani sa bebom i uopšte prva godina roditeljstva.

Drugim riječima, bila sam spremna za neprospavane noći, bila sam spremna za nesagledivu ljubav, bila sam čak pripremljena za kritike i neadekvatne savjete, ali neke stvari bih voljela da sam znala prije nego što sam dobila djecu, prenosi Huffingtonpost.com iskustvo jedne čitateljke.

Kako izgledaju prvi dani sa bebom i 1. godina roditeljstva? Evo šta bih voljela da mi je neko rekao još dok sam bila trudna. 

prvi dani sa bebom mama klik

1. Da svi pretjeruju kada govore koliko (i gdje) njihova djeca spavaju

Kad je moj sin imao oko šest nedjelja, srela sam dugogodišnju poznanicu koja je imala nedjelju dana mlađu bebu od moje. “Moj sin spava osam sati neprekidno”, rekla mi je veselo.

Kada sam je pitala o ovome nekoliko mjeseci kasnije, otkrila mi je istinu – samo jednom je spavao sedam i po sati, a svake druge noći u životu budio se više puta i često je rano ujutru završavao u krevetu između roditelja.

ISTINA: Većina mladih mama voli da se nadmeće i zbog toga često imaju tendenciju da preuveličavaju dobre stvari, a umanjuju loše. Na primjer, čujete kako je nečije dijete prespavalo celu noć u svom krevecu (jednom), a ne čujete o tome kako se najčešće budi i cik zore i budi sve ukućane.

Problemi sa spavanjem i snovima kod male djece i beba

2. Da ću živjeti u stalnom strahu i imati paranoične misli

Autorka Elizabet Stoun jednom je napisala: “Imati dijete … to je odlučiti da vaše srce bude izvan vašeg tijela.” Shvatila sam da je ovo istina još od trenutka kada smo izašli iz porodilišta.

U prvim danima roditeljstva sam se često pitala: Da li će moje dijete prestati da diše u snu? Da li će njegovo ćebence da mu zapuši nos? Da li neko može da se popne kroz naš prozor i ukrade ga dok se ja tuširam? Moj um je otišao na mračna mesta, mislila sam da sam luda, ali ono što nisam znala je koliko je ta paranoja normalna.

ISTINA: To je nešto kroz šta sve mame prolaze, mi jednostavno ne pričamo o tome zbog straha da ne narušimo nekome raspoloženje. Moja djeca sada imaju tri godine i godinu dana i voljela bih da mogu da kažem da su ovi strahovi prošli, ali nisu i nikada neće. Moje srce je izvan mog tijela i ja sam prihvatila to.

prvi-dani-sa-bebom-Stolica-kod-beba-kaka-vrste-znacenje-zdravlje-mamaklik.jpg

3. Teorije u knjigama često umiju da budu gomila gluposti

Moj sin je prohodao tek sa 18 mjeseci. Moja ćerka je hodala i slagala kockice sa 11 meseci. Da li to znači da je ona pametnija od njega? S druge strane, sin je progovorio prije ćerke i mnogo bolje je sklapao rečenice.

Kad se sjetim koliko sam vremena izgubila čitajući knjige o tome kad dijete treba da hoda, kad da priča, da bih shvatila da je svako dijete individualno.

ISTINA: Voljela bih da sam unaprijed znala koliko su individualne sve preporuke i teorije koje knjige propisuju o djeci i da je sasvim u redu da jedno dijete prohoda sa 11 mjeseci, a drugo sa godinu i po dana. Dokle god pedijatar i fizijatar kažu da je sve u redu, nemojte svoje dijete porediti ni sa knjigama, ni sa drugom djecom.

4. Roditeljstvo je intuitivno

Kada sam bila trudna, svi su htjeli da mi daju knjige: knjige o dojenju, knjige o spavanju, knjige o vezivanju. Većinu tih knjiga je vrijedilo čitati. Međutim, knjige su mi dale pogrešan utisak da je roditeljstvo nešto što se može naučiti ako se samo čita o tome.

Ipak, u roditeljstvu mnogo toga dolazi prilično prirodno. Moje tijelo je znalo da drži dijete. Znalo je kad beba želi da spava. Iznenada sam se sjetila svih uspavanki od prije trideset godina. Moje tijelo je samo znalo da čuva bebu.

ISTINA: Mamama znače sve korisne informacije koje dobijaju iz knjiga, svi savjeti bliskih prijateljica. Drago im je ako uz sebe imaju podršku, ali im treba ukazati da najviše slušaju sebe, svoj osjećaj i instinkte.

Nove mame treba ohrabriti da više imaju vjeru u sebe.

MamaKlik

Šta nam zaista govori težina bebe na rođenju

“Malo dijete mala briga, veliko dijete velika…” i drugi MITOVI o roditeljstvu!