Revolucija kišne kabanice

Kada pada kiša sjetimo se kabanice, omiljenog odjevnog predmeta stanovnika mnogih zemalja, naročito onih gdje je vrijeme nestabilno i gdje su padavine česte.

Kabanice su postale i omiljeni odjevni predmet djece širom svijeta, posebno u zadnjih nekoliko godina kada je kabanica ponovo doživjela svoju revoluciju. To se desilo zbog toga što su kabanice počele da se izrađuju u predivnim bojama, dezenima i krojevima. One kao takve sve više postaju dio svakodnevnog outfita u hladnijim danima bez obzira da li je kišan dan ili ne.

Danas se kišne kabanice prave od lakih, vještačkih materijala, najčešće PVC-a, koji ne propuštaju ni kap tečnosti i prijatne su za nošenje. Međutim, u vijekovima koji su iza nas, nije baš bilo jednostavno nositi kabanicu.

Čarls Mekintoš smatra se tvorcem prve odjeće za kišu. On je 1823. godine u pogonu svoje  fabrike proizveo  prvu kišnu kabanicu, a vodootporni materijal za njenu izradu napravio je tako što je između dvije vrste pamučne tkanine stavio sloj gume. Mekintoševa kabanica bila je zaista vodootporna, ali je imala dvije velike mane. Kada bi se slojevi pamuka natopili vodom, što je bilo neminovno pri izlasku na kišu, kabanica je postajala veoma teška i nelagodna za nošenje. Takođe, poslije nekog vremena i korišćenja ove vrste odjeće, iz nje se širio prilično neprijatan miris, pa su vlasnici radije kisnuli, nego oblačili ovu vrstu zaštite od padavina.

Tomas Henkok, partner u mančesterskoj fabrici “mekintoš” vodootporne odjeće, patentirao je 1843. godine novi proces obrade gume. Zahvaljujući tome stvorena je posebna vrsta tanke gume od koje su pravljene kabanice boljeg kvaliteta. “Mekintoš” odjeća za kišu postala je poznata i u Velikoj Britaniji i u drugim dijelovima svijeta.

U drugoj polovini 19. veka u Engleskoj, jednoj od zemalja sa najviše kišnih dana u godini, Tomas Barberi je smislio odjeću prije svega namijenjenu farmerima koji su najviše bili izloženi hladnom i kišovitom vremenu. Ova odjeća napravljena je od specijalne vrste pamuka, posebno obrađenog da ne propušta vlagu i kišu. Barberi je 1891. godine u Londonu otvorio prodavnicu svoje robe, u početku isključivo za kišu, a kasnije je radnju otvorio i u Parizu. Vremenom je njegova odjeća osvojila Engleze, pa je više nisu nosili samo farmeri, već je postala popularna među svim društvenim slojevima. I danas su “barberi” kaputi  veoma popularni ne samo u Engleskoj, nego i u mnogim drugim zemljama svijeta.

U prošlom vijeku otkrićem novih vodootpornih materijala i razvojem tehnologije omogućena je proizvodnja boljih i kvalitetnijih kišnih kabanica, dovoljno laganih i savitljivih da se mogu nositi u torbicama, a veoma korisnih kada vrijeme postane promjenljivo.

Smatram da su kabanice kako zbog svoje svrhe tako i zbog prekrasnih dezena i krojeva u zadnijh nekoliko godina svakako koristan i predivan komad odjeće koji bi svaka princeza trebala da posjeduje u svom ormaru.

Pripremila:Vanja Sovilj-Kršić By VanyaMay

 

Kako biti dobra mama a ne zapostaviti sebe? 5 dobrih savjeta!