Riječ pedijatra: Istine i zablude o koprivnjači, alergijskoj reakciji kože

Koprivnjača (stručno se zove urtikarija – urticaria) je jedna od najčešćih alergijskih manifestacija. Dobila je ime po koprivi, jer promjene na koži liče na one koje se jave kada se “ožarimo”.

Vide se crveni pečati po koži, koji su nepravilnog oblika, izdignuti iznad ravni kože, a nerijetko se primjećuju bjeličasti plikčići. Ono što je karakteristično za koprivnjaču jeste svrab, koji je uvijek prisutan, a može da bude nesnosan!

Uglavnom nastaje kada dijete unese na usta neki alergen – u hrani, piću, ili ako koristi neki lijek. Alergen izaziva alergijsku reakciju u krvnim sudovima kože koji se šire, pa se vide karakteristične promjene koje smo opisali.

Kada se ova alergijska reakcija desi na usnama ili kapcima, to se naziva angioedem, ali sada neće biti predmet naše priče.

Riješili smo da razbijemo najčešće zablude i tako vas upoznamo sa koprivnjačom (urtikarijom).

  • Nemoguće da je alergija. Nikada do sada moje dijete nije bilo alergično, a ni u familiji nema alergičnih.

To nije argument!

Alergija može da se javi bilo kada. I poslije hiljadu unosa jedne namirnice, hiljadu prvi put može da nastane alergija.

Čak i kada nema alergija u porodici (a to je malo vjerovatno), dijete “ima pravo” da reaguje koprivnjačom!

  • Ima ih svuda po tijelu, mora da je mnogo opasno.

Broj promjena na koži nije pokazatelj težine alergijske reakcije!

To što dijete mnogo svrbi i ružno izgleda, nije strašno! Važno je da ono lijepo diše, nema osjećaj zadebljalog jezika i knedlu u grlu – to su znaci angioedema, ozbiljnije alergijske reakcije koja se, srećom, rijetko dešava.

  • Brzo u hitnu pomoć! Dijete može da se uguši čim se pojave promjene po koži.

Srećom nije tako!

Kod ogromne većine djece se neće razviti opasna alergijska reakcija u grlu (koja izaziva gušenje) na samom početku koprivnjače. Ono što treba uraditi jeste da se djetetu što prije da antihistaminik (Claritine, Pressing, Aerius…) i da se potom javite vašem pedijatru!

  • Dijete odmah treba da dobije injekcije onog hormona, to je najsigurnije, da se nešto ne iskomplikuje.

Ovo se odavno ne radi!

“Oni hormoni” su, u stvari, kortikosteroidi, koji su efikasni borci protiv alergije, ali se NE DAJU na početku koprivnjače! Uvijek se prvo daje antihistaminik, a ako se pojave znaci teže alergije, pedijatar donosi odluku o eventualnim kortikosteroidnim injekcijama. Veoma mali broj djece sa koprivnjačom zahtijeva ovu terapiju!

  • Mora da je gadna alergija. Evo, traje već peti dan, a nikako da prođe.

Potpuno je normalno da koprivnjača traje nekoliko dana, pa čak i duži period!

Takođe je normalno da se promjene na koži povremeno javljaju i nestaju, iako je dijete pod terapijom. To je tako jer treba vremena da se alergen “očisti” iz organizma. Zato nema mjesta panici!

  • Dijete ništa ne smije jede, samo da pije vodu, da ne bude alergično na sve.

Srećom ovo nije tačno!

Davno se primenjivala “nulta dijeta” da bi se izbjegle “komplikacije”. Odavno se zna da je to nepotrebno!

Naravno, iz obroka treba izbaciti sve što je sumnjivo, odnosno što može da izazove  alergiju: prije svega lješnici, bademi, orasi, kikiriki, čokolada i proizvodi od čokolade, svježe voće i voćni kremovi, žumanjce, voćni jogurti, med…

Pametno je davati termički dobro obrađene namirnice i one koje dijete godinama bezbijedno uzima, a nisu na listi “nepoželjnih”.

Sa normalizacijom promjena na koži, polako se vraćaju namirnice u ishranu djeteta – po sistemu jedna po jedna (sa razmakom od par dana), da bi se vidjelo da li neka izaziva alergiju.

  • Ne treba kupati dijete dok ima koprivnjaču

Totalna zabluda!

Dijete treba da se normalno kupa, ali se izbjegavaju novi sapuni i šamponi, kao i oni sa brojnim dodacima. Ovde nema mjesta za aromaterapiju (koju, inače, veoma volim).

  • Daj da se neodložno uradi alergijsko ispitivanje, da vidimo na šta je dijete alergično.

Potpuno besmisleno!

Dok dijete ima akutnu alergijsku reakciju, ono mora da dobija lijekove protiv alergije, a oni onemogućavaju da se utvrdi uzrok alergije!

Pametnije je da roditelji pažljivo analiziraju šta je dijete jelo dan-dva prije izbijanja kožnih promjena, pa da se napravi lista “glavnoosumnjičenih”, koje kasnije treba ispitati.

  • Dijete treba odvesti na infektivnu kliniku, možda je neka infekcija kože koja svrbi.

Koprivnjača je veoma tipična i pedijatar postavlja dijagnozu bez teškoća!

To je, dakle, alergija, a ne infekcija, pa nema potrebe da dijete ide kod infektologa, gdje u čekaonici stvarno može da se dobije neka infektivna bolest.

  • Najbolje je da dijete pregleda dermatolog. Čim se ovako dešava da se crvenilo potpuno povuče, pa se opet vrati, to mora da je neka opasna kožna boleština.

Nije kožna boleština, već alergija!

To što se koprivnjača malo povuče, pa se opet vrati, potpuno je uobičajeno prvih nekoliko dana bolesti. Zato ne treba trčati kod specijaliste za kožne bolesti, koji će samo da potvrdi da se radi o urtikariji. Ovo je prava pedijatrijska bolest, pa ostavite pedijatru da je izliječi, a potom i pomogne u otkrivanju uzroka alergije.

Ass.dr Goran Vukomanović

Izvor: www.mojpedijatar.co.rs