Uvrnuti trudnički snovi

Sanjate li “uvrnute” snove?

Sanjali ste da ste rodili mače i da ga je vaš suprug odnio sa sobom u vasionu? Dobro došli u svijet uvrnutih trudničkih snova…

Većina trudnica tokom trećeg trimestra trudnoće sanja čudne, uvrnute snove. Baš kao što im se mijenjaju ukus i raspoloženje, tako dolazi i do promjene u mentalnom sklopu, što se naročito oslikava u njihovim snovima.

Nemojte misliti da ste “odlijepili” – ovo je savršeno normalna emocionalna “vrteška” kroz koju prolaze skoro sve trudnice.

Zbog promjena u hormonalnom i emocionalnom statusu mozak je tokom trudnoće “bombardovan” mnogostrukim informacijama s kojima ponekad ne može da se izbori, pa se taj višak pojavljuje u snovima u obliku bizarnih slika i strahova.

Tokom trudnoće organizam žene preplavljen je estrogenom i progesteronom. Oni podstiču rad mozga, tako da se on ni tokom sna ne odmara, već emituje talase koji trudnicu tokom većeg dijela noći drže u REM fazi (a tada se najčešće sanja). Zbog toga se trudnice bude pod utiskom zastrašujućih snova koji se, uglavnom, odnose na ishod trudnoće i zdravlje novorođenčeta.

SNOVI I STRAHOVI

Pošto se većina žena plaši porođaja (ne vjerujte onima koje kažu da to nije istina), njihovi snovi većinom su usmjereni na taj čin: neke sanjaju da su rodile petogodišnje dijete, dok se druge bude oblivene znojem jer im je beba “ispala” iz stomaka, a da one to nisu ni osjetile.

Osim toga, većina budućih mama čita literaturu o razvoju ploda u stomaku i pri tom se susreće sa fotografijama fetusa koje nesvjesno pamte, a onda im se one javljaju u snovima deformisane u oblik žabe, ribe ili, recimo, guštera.

Kako se termin porođaja približava, tako životinje nestaju iz trudničkih snova ustupajući mjesto slatkim i ružičastim bebama. Međutim, strah od neprilagođenosti, nespretnosti i nesnalažljivosti ostaje sve do trenutka porođaja. Nakon toga, nema više spavanja, pa samim tim ni snova 🙁

ZEMLJA SNOVA

Interesantno je da trudnice u prvim mjesecima trudnoće uopšte ne sanjaju o bebi, već o svom partneru. To je razumljivo, jer još uvijek ne osjećaju bebine pokrete u materici i ne ostvaruju emotivnu vezu sa njom. Ali, zato osjećaju potrebu za više nježnosti i ljubavi.

Potrebna im je emocionalna podrška partnera, pa se u vezi sa tim javlja i strah od gubitka voljenog (smrt, rastanak, razvod i sl.)

Podsvjesno, većina žena plaši se da će same podizati dijete, pa tokom trudnoće sanjaju da im je partner preminuo, nestao ili se zaljubio u drugu ženu. Srećom, to su samo ružni snovi!

EVO I DOBRIH VIJESTI…

Nisu trudnički snovi ispunjeni samo strahovima i užasima – umiju oni da budu i veoma “sočni”. Pošto je cirkulacija krvi tokom trudnoće utrostručena, povećan je i priliv krvi u genitalije, tako da vaš dragi ne treba da se čudi ukoliko se “bacite” na njega usred noći ili ako u snu doživite orgazam.

A SAD, BUÐENJE!

Važno je naglasiti da trudnički snovi, ma kakvi bili, ne predskazuju budućnosti niti u njih treba vjerovati. Tačno je da mogu biti veoma plastični i uznemirujući, ali oni su samo posljedica pretjerane moždane aktivnosti tokom noći i ništa više od toga! Čim se beba rodi, oni će nestati netragom – u doslovnom smislu riječi!