12. nedjelja trudnoće

Vaša trudnoća

U dvanaestoj nedjelji po sebi već osjećate da se bliži kraj prvog tromjesečja. Raspoloženje vam je bolje i vi se bolje osjećate. Materica se sada pomjera naprijed i prema gore i ne vrši pritisak na mokraćnu bešiku. Samim tim se vaši česti odlasci u toalet smanjuju. U ovom periodu mogu se javiti pojačana seksualna želja ali i nedoumice vezano za seks. Ne brinite, slobodno se opustite i uživajte. Seks je poželjan i dozvoljen ukoliko je trudnoća normalna. Beba je zaštićena plodovom vodom i sluzokožom koja prekriva grlić materice. Beba ništa ni ne vidi i očice su joj zatvorene bar do sedmog mjeseca.

 

Vaša beba

Beba je sada veličine 5-6 cm.

Sad vaša beba već može sisati palac, pliva u plodovoj vodi i pokreće se. Ovo je period bitan za razvoj mozga zato izbjegavajte zadimljene prostorije i ne uzimajte alkohol. Hipofiza radi i proizvodi hormone.

 

Savjet za ovu nedjelju

U ovom periodu uz dogovor sa ljekarom možete raditi Double test.

Fizičku aktivnost trebate nastaviti a takođe paziti na ishranu. Dodatni unos vitamina je jako poželjan. Ovaj period je jako povoljan za putovanja trudnice, pa ga iskoristite ako možete. Sad više nema mučnina a niste toliko krupni da vam putovanje i kretanje predstavljaju napor. Ako imate grčeve u nogama, lagana masaža ili istezanje sigurno će pomoći.