Pranje voća i povrća

SVI ŽELIMO DA SE ZDRAVO HRANIMO A NAROČITO DA SVOJOJ DJECI OBEZBIJEDIMO ZDRAVU I ORGANSKU HRANU. ČESTO PRILIKOM ODABIRA I KUPOVINE VOĆA I POVRĆA NE MOŽEMO BITI SIGURNI GDJE SU UZGAJANI I DA LI SU TRETIRANI RAZLIČITIM HEMIJSKIM SREDSTVIMA. ZATO VOĆE I POVRĆE PRIJE KONZUMACIJE TREBA PRATI. PROČITAJTE KAKO.

Šta kupujemo

Iako bismo svi željeli organski uzgojenu hranu to u većini slučajeva nije moguće. Većina ljudi nije u mogućnosti sama uzgajati voće i povrće, ne može ih sebi priuštiti jer su puno skuplji ili nemaju priliku. Najčešće kupovinu obavljamo u trgovačkim lancima ili u radnjama koje namirnice nabavljaju od prodavača na veliko. Tu svakako možemo biti sigurni da je voće i povrće koje je u ponudi tretirano vještačkim đubrivom, pesticidima, fungicidima i ostalim sredstvima koja nisu zdrava. Najveća šteta jeste što se trudimo da prilikom konzumiranja odstranimo koru sa voća i povrća, a za nju naučnici tvrde da je najzdraviji i u nekim slučajevima nutritivno najbogatiji dio biljke. Zato moramo obratiti pažnju na pranje voća i povrća.

Načini pranja voća i povrća

Svjesni smo da kako god da peremo voće i povrće ne možemo stopostotno uništiti sva hemijska sredstva nanesena na proizvod prilikom njegovog uzgoja. Zato možemo bar jedan dio odstraniti pravilnim pranjem. U pranju svakako ne treba pretjerivati ali ne treba ga ni uzimati olako ni zanemariti jer se bar dio štetnih tvari ukloni. Sve što konzumiramo treba prati neposredno prije upotrebe jer su i voće i povrće skloni truljenju. Svi prirodni dodaci koje koristimo poput sirćeta, sode ili limuna imaju smisla i te kako, ali ne mogu potpuno ukloniti neke od supstanci. Dajemo vam neke prijedloge kako oprati voće i povrće:

  • Pranje u sirćetnom rastvoru u omjeru 1:3. Ovaj rastvor dokazano uništava oko 90 % bakterija kao i sloj voska na voću ili povrću. Ako vam vrijeme to dozvoljava, namirnice možete ostaviti pola sata u ovom rastvoru, zatim isprati pod vodom i onda konzumirati.
  • Rastvor od vode, limunovog soka i sode bikarbone koji je takođe prirodni način čišćenja. Ovim možete oprati namirnice i onda ih ponovo isprati vodom prije jela. Takođe možete ostaviti neko vrijeme namirnice potopljene u rastvoru.
  • Pranje u razblaženom deterdžentu koji je svakako manje štetan nego hemijska sredstva korištena prilikom uzgoja. Pere se razblaženim rastvorom i spužvicom a zatim detaljno ispira čistom vodom. Neki stručnjaci smatraju da se ovim načinom sigurno uklanja gornji, voštani sloj prskanog sredstva na voću i povrću.
  • Čistač za voće i povrće koji možete naći u prodaji u prodavnicama. Najčešće su i ovi rastvori 100% na prirodnoj bazi.

Prilikom pranja koristite čiste spužvice ili četke da biste skinuli površinski sloj na voću i povrću i uvijek ispirajte čistom vodom prije konzumiranja. Ako kupujete organsko voće i povrće pokušajte da koristite i koru u ishrani pogotovo zato što kod gotovo svih vrsta možete koru izblendati zajedno sa plodom. Lisnato povrće uvijek razdvajajte i perite list po list, začinske biljke perite umakanjem u hladnu vodu a osjetljivo voće i povrće perite potapanjem i ispirajte pod slabim mlazom vode. Svakako se trudite da koristite što više organski uzgojenu hranu.