Dijete u sedmoj godini

Vaše dijete u sedmoj godini već ide u školu i već su samim tim svi fizički pokazatelji razvoja zadovoljeni. Najbitniji segment života u ovom period su promjene sa kojim se dijete susreće u ovom period a one su velike.

IZ SIGURNOSTI KUĆE, UOBIČAJENIH MJESTA ZA IGRU I POZNATIH SREDINA DIJETE SE SADA NALAZI U SASVIM NOVOJ SREDINI A TO JE ŠKOLA. TO JE ZA VEĆINU DJECE STRESNO, NA POZITIVAN ILI NEGATIVAN NAČIN. NEKA DJECA JEDVA ČEKAJU ŠKOLU A NEKA ODLAZE U STRAHU I NERADO.

U sedmoj godini se dijete susreće sa novim autoritetima, a to su učitelji. Takođe je veoma važno što dijete širi krug prijatelja i upoznaje različite karaktere a za neke od njih još uvijek nije spremno. U takvim situacijama dijete traži svoje mjesto na svoj način. S obzirom na stepen emocionalnog razvoja upotrebljava različite obrasce ponašanja i snalaženja u novoj sredini sa novim ljudima. Zavisno od toga kako su se roditelji, bake i djede ili sredina u kojoj se dijete do tada nalazilo ponašali prema njemu, dijete će biti ili u strahu ili spremno da prihvati novu situaciju. U razredu će tražiti prvo drugare sa kojima će lakše komunicirati a kasnije i kontaktirati sa djecom sa kojom nije istog karaktera. Veoma je važno razgovarati sa djetetom i interesovati se za sve njegove nedoumice. Važno ga je učiti da su ljudi različiti, da različito reaguju i ponašaju se. Dijete polaskom u školu mijenja sliku o životu. Još više shvata šta znače obaveze, red i disciplina iako nekad nije u stanju da radom isprati sve obaveze, zato je roditelj tu da pomogne. Mnoga djeca teže savršenstvu, ne žele da zakasne, ne žele da dođu u školu bez svih stvari, bez zadaće… Pamćenje kod djece od sedam godina je mehaničko iako svježe. U ovom period djeca se najlakše izražavaju kroz crtanje . U ovom periodu počinju smišljati odgovor a ne odgovaraju i ne govore automatski. Sa sedam godina emocije su vrlo izražene dok je fizička aktivnost nešto manja. Sedmogodišnjaci su jako osjetljivi i skloni da pokazuju tugu, ljubomoru, strah. S druge strane ima izražen osjećaj za dobro, posjeduje empatiju, razlikuje dobro i loše, interesuje se za okolinu. U ovom period može doći do toga da dijete pokazuje naklonost prema jednom od roditelja, to je njegov način da skrene pažnju i kazni roditelja koji je odsutan ili mu ne pokazuje dovoljno pažnje. Sa djecom treba biti pažljiv i strpljiv. Svako za roditelje neprihvatljivo ponašanje ima svoj razlog. Dijete ustvari tako traži pomoć i to je trenutak kad treba porazgovarati i otkriti šta ga muči. Ovako rano se javlja i zlostavljanje među djecom, psihičko ili fizičko i treba obratiti pažnju na njihovo ponašanje. Kod fizičkog razvoja roditelji uočavaju da su motorika i govor razvijeni na zavidnom nivou. Dijete brže raste u visinu a djeca koja su imala višak kilograma polako gube taj izgled. Mliječne zube zamjenjuju stalni. Dijete je sposobno da se bavi izabranim sportom. Što se tiče ishrane djetetu treba osigurati zdrave i redovne obroke na bazi voća, povrća, nemasnog mesa i žitarica. Dovoljan unos tečnosti i miran san osiguraće da se dijete dobro osjeća i bude zdravo i spremno za sve obaveze.