Mama intervju – Slavica Mimić

Slavica Mimić je mama iz Bijeljine, ima 23 godine, završila je  Pedagoški fakultet u Bijeljini, udata  i majka  20-o mjesečnih bliznakinja, Milice i Teodore!

MamaKlik: Kada počinje a kada završava vaš dan?

Slavica: Moj dan počinje kada se začuju moji najljepši zvuci alarma. Moje dvije čupavice. ? One me napominju da se završilo vrijeme za odmor i da počinje prava radna akcija i svakodnevna avantura, koja je ispunjena najčistijim emocijama. Ta avantura se završava oko 21h, kada one idu na spavanje, a moj dan jos traje. ? Onda završavam, kao i većina mama, ostale obaveze koje nisam uspjela uraditi u toku dana.

MamaKlik: Koji vam je nadraži dio dana?

Slavica: Ne bih mogla da izdvojim najdraži dio dana. Svaki dio je poseban po nečemu, ali ako bas moram da biram, onda bi to bilo vrijeme pred spavanje i samo uspavljivanje mojih beba. Tada vrijeme staje i sve sto mi je potrebno, nalazi se tu, dok slušam svoja 2 anđela kako dišu i kako kucaju njihova malena srca.

MamaKlik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Slavica: Njihovo vrijeme je i moje vrijeme. One su moja podrška, gdje god idem i šta god ja radim, pa čak i kada se tuširam. ?

MamaKlik: Vaše vrijeme sa djecom?

Slavica: Vrijeme koje provodim sa djecom, trudim se da ga maksimalno iskoristim, tako što ću im pružiti svu ljubav i podršku koja im je potrebna za obavljanje nekih aktivnosti i usmjeravanja, učenja, koja su vezana za njihove potrebe i interesovanja.

 

MamaKlik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Slavica: Uhh, to je bio najljepši trenutak u mom životu i ne bih ga mogla nikako drugačije opisati. Samo saznanje da sam trudna i naročito da su blizanci u pitanju, samo po sebi je neočekivano i ispunjeno svim emocijama i suzama i smjehom i strahom, ali najviše srećom.

MamaKlik: Kako je prošla vaša trudnoća?

Slavica: Moja trudnoća je prošla bez ikakvih komplikacija, jedna uredna trudnoća, doduše sa simptomima većine trudnica. One jutarnje mučnine u prvom tromjesečju, gorušica, promjena raspolozenja i sl. Drugo stanje u pravom smislu te riječi.

MamaKlik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebom?

Slavica: Uh, kada se sjetim. ? Bilo je mnogo konfuzno. To su mi prva djeca. Nisam znala ništa, ni kako im staviti pelenicu, ni kako ih obući, hraniti, a o kupanja da  ne govorim. ? Preovladao je strah o toj brizi oko njih, hoće li to sve biti OK. Međutim, nakon par dana, sve je bilo super, kao da to radim godinama unazad.

MamaKlik: Šta savjetujete drugim mamama?

Slavica:Ono sto bih ja mogla reći drugim mamama, jeste da pokušaju pobijediti taj strah na samom pocetku i da uživaju u svemu sto nosi majčinstvo. Da svaki period koji dođe, pretvore u uživanje sa svojim bebama i da samo osluškuju sebe i potrebe svojih mališana. Onda to sve ide lako, propraćeno obostranim zadovoljstvom.

MamaKlik: Kako uspjevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Slavica:Ja sam zaista imala tu sreću, da moja profesija bude ona koju zaista volim i u kojoj ću uživati. Vaspitač sam i radim u vrtiću, u koji idu i moja djeca. Tako da usklađivanje mog posla i djece, kao i same porodice, nije teško. Sve pripreme koje obavljam, vezane za posao, uključujem i njih dvije, tako da mi je to lako sve iskombinovati i uklopiti.

Mamaklik : Možete li sa našim mamama podijeliti vaš najdraži a najbrži recept?

Slavica:

Slani recept ? 2 manje tikvice isjeci uzduzno na tanke listice. Spajati po 2 listica i uvijati u rolnice. U svaku rolnicu staviti, odgore, staviti malo sira i nasjeckati malo luka. Umutiti 2 jaja i pola case jogurta, malo posoliti i preliti preko tikvica. Posuti susamom. Peci na 230 stepeni, dok ne porumeni. ?

Snikers kolač

300 gr kikirikija staviti u rernu da se malo ispeku. Kada se ohlade, istucati kikiriki. 500 gr mljevenog keksa, 1 časa vode, 500 g šećera, 1 margarin i 100 g čokolade staviti u šerpu i na laganu vataru dok se sastojci ne sjedine, na kraju dodati kikiriki. Dobijenu smjesu izliti u pleh, na pek papir. Kada se ohladi, isjeći na štanglice i svaku potopiti u čokoladu. Prijatno ?

Kao sto sam vec rekla, najvise vremena imam naveče, kada bebe zaspe, pa se tako organizujem za sutrašnji dan. Mama najviše voli slatkiše, ali se trudim da moje bebe jedu zdravo i u skladu sa tim, naš omiljeni i najbrzi recept je puding sa chia sjemenkama. ? Sastojci: 1/4 solje chia sjemenki, 1 šolja mljeka, 1/2 kasike meda. Sve sastojke pomješati i ostaviti puding da stoji u frizideru preko noći. Po želji možete dodati neko voće, u zavisnosti sta vaši mališani vole. Ja dodajem sjeckane bademe i bananu. Prijatno!