Mama intervju: Maja Šašić

Maja Šašić je diplomirani geograf-turizmolog, zaposlena u Ministarstvu trgovine i turizma RS. Oni koji je poznaju kažu da je sjajan drugar i radni kolega, ali i odgovorna mlada žena velike snage i entuzijazma.

Na prvom mjestu su joj njena dva zlatna dječaka, jedanaestogodišnji Sebastian i sedmogodišnji Kristian, o kojima kao prava majka hrabrost svakodnevno brine sama.

Za sebe kaže da voli druženje, skijanje i plivanje, ali da joj najveću radost donosi majčinstvo kao i uspjesi njenih dječaka, koji se već mogu pohvaliti dobrim sportskim rezultatima.

MamaKlik: Kako počinje a kako završava Vaš dan?

Maja: Moj dan počinje šoljom tople crne kafe, već u šest ujutro. Nakon toga, kuvam čaj za djecu, budim ih, spremam za školu i za druge aktivnosti. S obzirom na to da sam mama dva dječaka, moj dan završava tek u 23 uveče kada se posvetim sebi i relaksiram.

MamaKlik: Koji Vam je nadraži dio dana?

Maja: Definitivno onaj dio dana kada završim sve obaveze i kada se sa svojom djecom igram ili odmaram uz TV.

Ovih dana smo se radovali snjegu i svoje zajedničko vrijeme provodili na skijanju na Kupresu. Dječaci uče skijanje u školi skijanja, dok ja za to vrijeme skijam sa prijateljima i opuštam se.

MamaKlik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Maja: Uglavnom nemam vremena za sebe jer moja djeca idu na različite aktivnosti, poput plivanja, skijanja, karatea i fudbala, pa mi to lično moje vrijeme i nedostaje.

Međutim, srećna sam zbog toga što su moja djeca aktivna i uspješna, i što se mogu pohvaliti i sportskim rezultatima. 😀

Stariji sin Sebastian osvajač je nekoliko zlatnih medalja iz plivanja, dok Kristian svoje sportske korake ostvaruje kroz karate. Nosilac je narandžastog pojasa, a njegove medalje tek očekujemo .

MamaKlik: Vaše vrijeme sa sinovima izgleda…?

Maja: Pored zajedničkog skijanja, i ljetovanja su nam burna i zanimljiva. Volimo da plivamo i da se sunčamo, da obilazimo jadransku obalu i primorske gradove.

Pored putovanja, vrijeme često provodimo na našoj vikendici na prelijepoj obali Vrbasa u Karanovcu. Tu se okupljamo i družimo sa porodicom i prijateljima. Djeca baš vole da se kupaju u Vrbasu i ti trenuci su prava uživancija.

MamaKlik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Maja: Volim da kažem da sam intuitivno znala da sam trudna, i prije zvanične potvrde. Drugo stanje je zaista jedan od najljepših osjećaja u mom životu. Srećna sam i ostvarena žena jer sam dva puta prošla kroz ovo čarobno iskustvo.

MamaKlik: Kako je prošla Vaša trudnoća?

Maja: Obe moje trudnoće su prošle u najboljem redu, bez ikakvih komplikacija i trzavica, a dovoljno je reći da sam svaku od početka do kraja provela na radnom mjestu. 😀

MamaKlik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebom?

Maja: Ti prvi dani su mi ujedno donosili i uzbuđenje i strah ali i neopisivu sreću. Naravno, brzo smo se navikli jedni na druge, tako da se nakon prvog talasa straha i panike zbog dječjeg plača, roditeljstvo pretvorilo u predivno iskustvo.

MamaKlik: Koliko Vas je zapravo majčinstvo promijenilo?

Maja: Iako sam vesele prirode i veoma druželjubiva, roditeljska uloga me je odvela na drugu, mnogo ozbiljniju stranu. Majčninstvo donosi veliku odgvornost, a samim tim i obaveze, pa moram priznati da često nisam opuštena. S obzirom na to da sam samohrana majka, odgvornost je još veća.

MamaKlik: Šta savjetujete drugim mamama?

Maja: Drugim mamama iz iskustva i od srca savjetujem da nikada ne žale zbog manjka vremena koje imaju za sebe, jer je vrijeme provedeno sa djecom nešto najljepše što čovjek može da doživi.

MamaKlik: Kako uspijevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Maja: Jako teško. S obziom na to da sam diplomirani geograf-turizmolog, moj posao prevashodno podrazumijeva česta putovanja. Zbog djece i obaveza najčešće ne putujem, i uglavnom radim poslove vezane za kancelariju, a ne za teren.

Međutim, kada djeca odrastu i kada budu mogli ići sami na vanškolske aktivnosti, tada ću imati više vremena da se posvetim karijeri i turizmu, jer je to moja velika ljubav.

MamaKlik: Sve su mame superheroji, koje su vaše super moći?

Maja: Moja super moć je da sam super mama! 😀 Super mama koja odvozi i dovozi djecu, motiviše ih za razne aktivnosti i za učenje, a prije svega sam im prijatelj koji ih razumije, savjetuje i vodi kroz život.

MamaKlik: Vaš životni moto?

Maja: Moj moto je da čovjek treba da zadrži dobrotu u sebi bez obzira na životne okolonosti. Treba da opraštamo i kad nas neko povrijedi, da loša iskustva brzo da zaboravimo i ostavimo iza sebe.

Vodim se time da čovjek u svemu treba da vidi ljepotu i da na život gleda pozitivno. 😀