Mama intervju – Slađana Bencun Vučenović

Slađana Bencun Vučenović je direktor kompanije BioTechnology and Genetics, doktor stomatologije, a prije svega supruga i majka troje djece. Ona je  tridesetsedmogodišnja žena koja sve stiže, da izbalansira poslovne obaveze a da privatne ne trpe. Ona stiže svaki dan da spremi doručak, ručak i večeru, napravi frizuru svojim djevojčicama, popije kafu sa prijateljicama,  a pri tome je uvijek dotjerana, vedra i vesela. U poslu je veoma odgovorna, kolegijalna i odlično se snalazi u stresnim situacijama. Drugim riječima ona je žena lavica.

Mamaklik: Kada počinje a kada završava vaš dan?

Slađana: Moj radni dan počinje najkasnije u šest sati ujutro. S obziom na to da moja porodica broji pet članova možda je to i kasno J. Svoje dnevne obaveze ne završim nikada prije ponoći.

Mamaklik: Koji vam je nadraži dio dana?

Slađana: Definitivno poslijepodne, kada su svi članovi moje porodice završili svoje obaveze i kući smo, na okupu.

Mamaklik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Slađana: Rijetki su trenuci koje bih mogla izdvojiti i reci da su rezervisani samo za mene. Svo slobodno vrijeme koje ja imam je predviđeno za moju porodicu.

Mamaklik: Vaše vrijeme sa djecom?

Slađana: Kada su radni dani u pitanju, to je uglavnom poslijepodne, a  vikendi su u potpunosti rezervisani za nas.  Bilo da je riječ o odlascima u prirodu, izlete ili neki drugi vid druženja prioritet je da su sve te aktivnosti zajedničke.

Mamaklik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Slađana: Svaki put sam bila presrećna.

Mamaklik: Kako je prošla vaša trudnoća?

Slađana: Vrlo „glatko“, narodski rečeno. Imala sam sreću da me mimoiđu mučnine i povraćanje, neka veća mirovanja i ostale neugodnosti koje znaju mučiti trudnice.

Mamaklik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebom?

Slađana: Kao prvorotka sam bila prilično konfuzna i uplašena. Ne mogu reći da sam tada bila opuštena i da je taj period prošao jednostavno. Sa drugom bebom je bila druga priča, dijametralno suprotno ponašanje i stavovi.

Mamaklik: Šta savjetujete drugim mamama?

Slađana: Ako mislite na trudnoću i period koji slijedi poslije, savjetujem im da se opuste i da slušaju svoj instikt. Mislim da majka zna najbolje i sebe i svoje dijete.

Mamaklik: Kako uspijevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Slađana: Isključivo uz apsolutnu podršku i pomoć svog supruga. Bake, deke i tetke su takođe velika pomoć, ali podrška supruga je nešto bez čega ne bih mogla napraviti većinu stvari.

Mamaklik: Možete li sa našim mamama podijeliti Vaš najdraži,  a najbrži recept?

Slađana: Sufle je moj omiljeni brzi recept. Za kolač je potrebno 220 g čokolade, 250 g margarina, 4 jajeta, 160 g šećera i 120 g brašna. Jaja umutite, dodate im brašno i šećer. Čokoladu i margarin otopite na pari i dodate prethodnoj smjesi. Rerna treba da bude zagrijana na 250 stepeni. Smjesu prebacite u kalupe za sufle i pečete maksimalno 7 minuta. Ja sam vremenom shvatila da je 6 minuta idealno vrijeme jer tada dobijete kolač identičan kao u slastičarni. Naravno, najčešće ga služim sa sladoledom. J Moja porodica ga naprosto obožava.

Mamaklik: Vaš životni moto?

Slađana: „Živi i pusti druge da žive!“