Blanka Zgonjanin: Da li odijelo čini čovjeka?

Blanka Zgonjanin: Da li odijelo čini čovjeka mamaklik

Da li odijelo čini čovjeka ili čovjek čini odijelo?

Dok sam pisala ovaj tekst, ova izreka me podsjetila na prastaru filozofsku naučnu misteriju “Šta je starije kokoška ili jaje”? Imajući na umu da je čovjek osim materije, duhovno, emocionalno i energetsko biće i da je bitno očima nevidljivo, nametnula mi se teza da čovjek čini odijelo.

Bezbroj puta smo svjedočili da isto odijelo na različitim ljudima izgeda potpuno drugačije, jer na prvi dojam, osim odjeće koju nosimo i stasa, utisak ostavlja energija koju posjedujemo, držanje, manire, ležernost, emocije i doživljaje koje naša nevidljiva aura zapamtila, ono što zračimo, naša osobnost, ona je najautentičnija, a to je fenomenalno jer se svaka individua ima priliku izdvojiti i ne kalupiti se i ne stapati sa masom …To sve zajedno stvara cjelokupnu sliku kojom se prezentujemo i prvi utisak.

ŽIVIMO U VIZUELNOM SVIJETU, A ODJEĆA JE JEDAN OD NAJMOĆNIJIH NEVERBALNIH KOMUNIKATORA, NE BI BILO MUDRO ZANEMARITI ONO STO DRUGIMA PORUČUJEMO ODJEĆOM

Medjutim, koliko god nam je nivo svijesti ostao na formulaciji da odijelo ne čini čovjeka, to nas samo treba podsjetiti na to da čovjek koji je skromno obučen moze posjedovati mnogo ljudskih vrlina i onaj koji je raskošno odjeven ne mora se nužno pohvali osobinama koje krase dobrog čovjeka.

Biti dobro obučen, predpostavlja da je odjeća koju nosite čista i uredna, (a to ne uslovljava materijalni status), odjeću treba prilagoditi stasu, stilu zivota, mjestu u kojem živimo i događaju…

Nemojte zaboraviti, na ljepotu niko nije imun!

Blanka Zgonjanin, modni brend Lolita Blanka
MamaKlik.com