Dame u odijelima

Odijelo ne čini čovjeka, ali čini čuda.

Žensko odijelo možda je najbolje opisao kostimograf “Dinastije”, nagledanije sapunice svih vremena, Nolan Miller, koji je vjerovao da ovaj tip garderobe u potpunosti ističe impozantnu snagu žene koja ga nosi:

“Kada hoda niz hodnik, možda ne znate ko je ona, ali znate da je bogata i da je bolje da joj se maknete s puta!”

Naizgled androgina moda koja ženstvenost ističe diskretno oslikavajući siluetu dame u odijelu, predstavljala je vrhunac glamura “Zlatnog doba Holywooda”, o čemu je MamaKlik nedavno pisala, inspirisana džezom.

Sjećamo se zanosnih holuvudskih zvijezda u odijelima, poput Marlene DietrichKatharine Hepburn, modne ikone i prve dame Jacqueline Kennedy, pa i muza Alfreda Hitchcocka, poput Kim Novak od čijeg seksepila, bilo da je kombinovala pantalone i sako ili strogu suknju i sako, niko živ nije mogao da se odbrani.

Treba li da spominjemo “Le Smoking” revoluciju Yves Saint Laurenta šezdesetih godina 20. vijeka, pod čijim je uticajem trend nošenja odijela eksplodirao modnim svijetom.

Ne možemo da zaboravimo ni omot muzičkog albuma Grace Jones “Nightclubbing”, na kojem ova crna pantera pozira u Armanijevom odijelu sa naramenicama.

Modni krugovi zauvijek će pamtiti i Madonnino izdanje u spotu za pjesmu “Vogue”, u režiji Davida Finchera, kojim je pokosila konkurenciju i našla se na Rolling Stoneovoj top listi najboljih muzičkih video uradaka svih vremena.

Odijela se i danas nose, a evo nekoliko sjajnih primjera kako to rade svjetske dive. Možda nađete inspiraciju i već prvom prilikom uskočite u svoju “drugu kožu” (Klik! na galeriju)

Žensko odijelo je, pokazalo se, jedan od onih modnih imperativa zahvaljujući kojem ćemo uvijek biti tip-top upakovane, zanosne i opasne.

Bogatašice u odijelima, očito, ne plaču. 😉

Prema tome – Strike a pose!

Autor: E. Bučinski