Blanka Zgonjanin: Šta svaka žena mora imati u ormaru?

Blanka Zgonjanin: Šta svaka žena mora imati u ormaru?

Blanka Zgonjanin, modna dizajnerka koja stoji ispred brenda Lolita Blanka, pravi osvrt na to šta bi svaka žena trebalo da ima u svom ormaru, kako funkcioniše modna industrija, te kako da mudro birate šta ćete kupiti…

“Ovo nije klasična priča o maloj crnoj haljini, baloneru, salonkama i ne znam šta je još na listi ovoga klišea. Prosto je nemoguće napraviti listu ovog tipa, jer su navike, stilovi života, građe tijela, sredine u kojima živimo potpuno različite”, naglašava Blanka Zgonjanin.

U modi se nista ne mora, moda je slobodna i posebna igra za svaku individu, moda se živi, ona je vesela i opuštena, ne smije da opterećuje.

Živimo u konzumentskom i potrošačkom društvu, vrlo je teško oduprijeti se i ne uploviti u shopping obmanu, pogotovo u prazničnim danima, kada je ponuda i prezentacija jos agresivnija.

Kako funkcioniše modna industrija?

Modna industrija funkcioniše na principu obmane širokih narodnih masa stvarajući instant modnih trendova. Namjerno i vještački se prezentuju “in” a samim tim i “out” trendovi.

Ono što se krije iza velikih kampanja, koje nas nesvjesno “uzimaju” , našim očima je nevidljivo. Milioni dolara koje modnna industrija ulaže u konstrukciju i prezentaciju trendova na globalnom nivou.

“Modna industrija funkcioniše na principu obmane širokih narodnih masa stvarajući instant modnih trendova”, podsjeća Blanka Zgonjanin

Nekada su postajale dvije kolekcije, sezone proljeće / ljeto, jesen / zima, a danas su to predkolekcije, produžene kolekcije, a nerijetko trgovački lanci i vodeći brendovi osvježavaju svoje police na sedmičnom nivou.

Naravno u svrhu kontinuirane prodaje robe lošeg kvaliteta u velikim količinama.

Svi lako možemo upasti u začarani krug shopping obmane, adrenalinsku kupovinu radi trenutnog zadovoljstva, kupovanje radi kupovanja ili posjedovanja jednog modnog trenutka.

Situacija je sljedeća, police u ormaru su pune, a nemate da obučete nešto u čemu ćete se osjećati ugodno, lijepo, a najmanje trendi i moderno.
Vraćam se na uvod sa početka priče da u modi uživamo i prilagodimo je svome životnom stilu.

“RAZVIJAJTE LJUBAV PREMA LIJEPIM STVARIMA, PRIJE NEGO PONOVO POSEGNETE KUPITI NEKU ATRAKTIVNU JEFTINU STVAR, ZAPITAJTE SE KOLIKO ĆETE JE PUTA OBUĆI I LIJEPO OSJEĆATI U ISTOJ”, naglašava modna dizajnerka Blanka Zgonjanin

Pravim odabirom stvari vremenom dobijaju na vrijednosti, postaju vam sve draže, a starenjem dobijaju lijepu patinu i nose finu energiju jer pamte vase osjećaje dok ste ih nosili.

Te stvari su sigurno mnogo jeftinije, zato što su konzumirane, bez obzira sto ste ih platili mnogo više, od onih znatno jeftinijih koje su kratkotrajno ili uopšte nisu poslužile svrsi.

Tajna je da tajne nema, uložite u stvari koje ćete nositi, koje vas zaista i dugoročno raduju, to su stvari koje ćete beskonačno puta obući, a veš mašini dušu uzeti…

I ne zaboravite, to je proces koji traje godinama…modu treba živjeti.

Za Mamaklik – Mamašik Blanka Zgonjanin, modni brend “Lolita Blanka

Kako kombinovati boje da dobijete savršen outfit?!

Pun ormar i ništa za obući?

Vodič za formiranje savršenog ormara