Pun ormar i ništa za obući?

Svaki dan očajni stojite pred ormarom, koji puca po šavovima, a vi kasnite na posao jer, podrazumijeva se, nemate apsolutno ništa da obučete!

Gomila stvari je ispred vas, ali ne znate šta da radite s njima.

Ne sviđaju vam se…

Dosadile su vam…

Da stvar bude gora, odjeća koju ste prije tri dana, saaatima, tako uredno slagali na policama, sada su nepregledni mali tornjevi u Pizi, jer kada vam ujutro zatreba dvanaesta majica odozgo iz jedne od tih hrpica, i vi je raskupusate, u bjesomučnoj žurbi omrznutog rituala oblačenja za posao (ili gdje god da ste pošli), nemoguće je sačuvati to u onom redu u kojem ste ostavili.

A košulje na čije ste peglanje potrošili pola dana uopšte nisu u stanju da vise u ormaru, jer da bi nešto visilo morao bi postojati vazduh između odjeće, a toga u vašem ormaru odavno nema, nego se odjeća guši, spljoštena i sažvakana.

A i vi se osjećate ugušeno i sažvakano, jer ste upravo izračunali koliko dragocjenog vremena (i živaca) trošite na nešto što je tako banalno kao što je oblačenje.

Da, baš tako, ne pišem ovu disertaciju o garderoberu zato što mislim da se svijet vrti oko odjeće i izgledanja, već upravo suprotno. To je previše nebitno da biste dopustili sebi da vam oduzima toliko vremena (pogotovo ako ste majka).

Smatram da je dio odgovornosti prema sebi (svojoj porodici, svom svakodnevnom rasporedu i obavezama) pojednostaviti sve one stvari koje možete, jer je isuviše toga nepredvidljivog i van naše kontrole, da je najmanje što možemo učiniti – kontrolisati bar one stvarčice koje je moguće, a jedan ormar i u njemu neke krpe, sigurno jeste moguće držati pod kontrolom.

Za mene lično, to nije samo odgovornost, nego stvar osnovne higijene i kulture življenja, imati organizovan prostor za odlaganje odjeće – tako da vam prvenstveno olakša život i obezbijedi više vremena i energije za ono što je zaista važno, a naposlijetku, i da vam pruži zadovoljstvo i sreću, da u odijevanju uživate, a ne da se mučite.

Zato je bitno da stvorite savršeno formiran ormar – u kojem ništa ne nedostaje, i ne postoji ništa što je višak!

Savršen ormar sastoji se od posebnih grupa odjeće, koje su sortirane prvenstveno prema sezoni i namjeni. Za te grupe odjeće, dalje u tekstu, koristiću originalni naziv “WARDROBE CAPSULE. 

ŠTA JE TO “WARDROBE CAPSULE”

I ZAŠTO ĆE VAM SPASITI ŽIVOT?!

Wardrobe capsule, naravno, nije moj patent. Ali bezbroj tekstova koje sam pročitala na tu temu, jednostavno nisu potpuni i ne rješavaju problem, jer nekome ko je demoralisan na ovom polju nije dovoljno samo teoretisanje i filozofiranje, „nije bitno ono spolja“, „zadovoljstvo dolazi iznutra“, bla bla truć… a ti ustaneš ujutro i opet nemaš šta obući.

Ovo je moj pokušaj, da na jednom mjestu saberem i interpretiram sve one savjete koje sam smatrala korisnim, i – što je najbitnije – da ih slikovno predstavim.

Prije svega moram napomenuti da se ovaj prijedlog odnosi na onaj dio ženske populacije, koji smatram najbrojnijim i u najvećem problemu, žene od 25-55 godina, koje su zaposlene i svaki dan, imaju obavezu da se oblače za (”kancelarijski”) posao.

Baš zato što je to svaki dan, dosadno je i naporno, i trebate učiniti sebi uslugu, tako da naposlijetku trošite samo onoliko vremena koliko vam treba da odjeću na sebe obučete. A to možete samo ako imate organizovan ormar.

Prvi korak u formiranju savršeno organizovanog ormara je, naravno, čišćenje ormara, u doslovnom i prenesenom značenju. Potom sortiranje odjeće koju ste izdvojili, planiranje, tj stvaranje vizije željenog stila, i naposlijetku (eventualno), kupovina dijelova garderobe koji nedostaju.

Ali, da bi znali ispravno odlučiti u svakom od ovih koraka morate znati šta to čini wardrobe capsule, tako da ćemo

krenuti s kraja. Prvo ću vam predstaviti kako treba da izgleda, u ovom konkretnom slučaju POSLOVNI WARDROBE CAPSULE ZA PROLJEĆE/LJETO.

Svaki ormar mora da sadrži osnovne, „BASIC“ komade odjeće. Vjerovatno je da svi ovakve komade odjeće već imate. Oni su baza vašeg budućeg savršenog ormara, koju dopunjavate sa drugim dijelovima odjeće (u boji ili sa uzorkom koji preferirate), kao i dodacima koje najviše volite da nosite (kaiš, marama, nakit, itd).

OSNOVNI – BASIC KOMADI ODJEĆE

*********************************************

1. Bijela košulja ili bluza
2. Košulja ili bluza u nekoj drugoj neutralnoj boji (plava, siva, crna…)
3. Majica sa uzorkom
4. Vesta, tj kardigan, na kopčanje/vezanje
5. Crni sako

*********************************************

 

6. Crne hlače
7. Hlače u nekoj drugoj neutralnoj tamnijoj boji (plave, sive, smeđe…) ili farmerke
8. Hlače u svijetloj boji (bijele, bež i sl)
9. Crna suknja
10. Suknja u boji ili sa uzorkom

*********************************************

11. Crna haljina (naravno)
12. Haljina u neutralnoj boji (bež, siva, plava…)
13. Jakna, tj mantil ili kaput (ovisno o sezoni)

*********************************************

14. Crne cipele
15. Cipele, čizme, gležnjarice ili sandale (opet ovisno o sezoni)
16. i 17. Dvije torbe, crna i još jedna u svijetloj boji
18. i 19. Kaiš, crni i još jedan u svijetloj boji
20. i 21. Dvije marame/šal ili ešarpa
22. Nakit (podrazumijeva naušnice, ogrlicu, narukvicu, prsten i sat koji najviše volite)
23. Sunčane naočale

*********************************************

Ovo je najuopšteniji mogući spisak, koji vi svakako možete i trebate prilagođavati svakoj sezoni posebno, tako što ćete na spisku umjesto npr plavih i bijelih hlača (za sezonu proljeće/ljeto), uzeti u obzir crne i sive hlače (za sezonu jesen/zimu) i sl.

Redne brojeve sam navela, po uzoru na planetarno popularnu modnu filozofiju minimalista, tzv PROJECT 333 koji je osmišljen da vam dokaže da vam je za jednu sezonu, koja traje 3 mjeseca potrebno samo 33 odjevna predmeta koje možete kombinovati i mijenjati, tako da ste svaki dan drugačije obučeni.

Naravno, veliki dio odjevnih predmeta upotrebljavaćete u toku cijele godine, u svim sezonama. Ne trebaju vam za svako godišnje doba potpuno nova 33 odjevna predmeta. Iako ste se tome možda potajno nadali.

Uz BASIC spisak, dodajte još 10 odjevnih predmeta po svom nahođenju, u bojama i uzorcima koji se vama najviše dopadaju. I to je vaših 33 za ovu sezonu!

Slijedi prikaz BASIC 23, po mom izboru, a potom i PLUS 10.

Ovo je moj izbor, i prema tome, ne mora da se dopada vama. Ukoliko vam izabrani odjevni predmeti iz bilo kog razloga ne odgovaraju, birajte po svom ukusu, ali poštujte pravilo izbora basic odjevnih predmeta – da budu jednostavnog kroja i neutralnih boja, tako da se „slažu uz sve“.

A sada prikaz PLUS 10 po mom izboru. U ovoj grupi imate slobodu da birate odjevne predmete u življim bojama i sa uzorcima.

Imajte na umu da je u ovih 33 izabranih, SAMO 22 KOMADA ODJEĆE, ostalo su dodaci, a vi vjerujem imate malo veći izbor u svom ormaru, tako da će vam zadatak slaganja outfita biti još lakši. Sa samo tih 22 komada možete složiti i 100 različitih odjevnih kombinacija, a to je za sezonu koja traje 3 mjeseca (60 radnih dana) i više nego dovoljno, zar ne?!

Za početak, da vam olakšam posao, slijedi prikaz outfita, koje sam ja složila, i koji vam mogu poslužiti dok svoj ne ormar ne dovedete u red… a o dovođenju u red 🙂 … čitajte u mom narednom članku Vodič za formiranje savršenog ormara!

Fotografije pojedinačnih artikala,korištene u članku vlasništvo su LINDEX-a, HM-a, TOPSHOP i drugih modnih brendova. Finalne fotografije sa prikazanim modnim kombinacijama, formirane od navedenih artikala, su djelo i vlasništvo autora članka. Zabranjeno je njihovo preuzimanje bez navođenja izvora.
Bojana Mutić – Glutenska princeza