40 fantastičnih ODJEVNIH I MAKE UP kombinacija za savršenu modnu jesen

„Da sam normalna – izludila bih“ je najbolji način da opišem svoj trud da učinim ovaj članak onim što on sada jeste 🙂

Da sam normalna, napisala bih neki lijep glagol koji pristaje modnim člancima poput ovog, ali ja sam doslovce oslijepila i odlijepila (i pri tom beskrajno uživala) praveći kolaže koji će na najbolji način predstaviti moju interpretaciju svjetskog modnog diktata koji sam, šalu na stranu, disertirala u svom prethodnom ČLANKU „TOP 10 nijansi za jesen 2016“ .
Naime, svaki od kolaža prati jednu od jesenjih hit nijansi, dok su palete boja, kreirane ispod svake pojedine fotografije, vodič koji treba da vam posluži kao inspiracija i “color formula” za osmišljavanje Vaših vlastitih stilskih ideja.

Jer, moja namjera nije da ove prijedloge doslovce imitirate i kopirate, nego da prije svega uvidite na koji način ispravno kombinovanje boja doprinosi atraktivnosti konačnog outfita. Paletama je upravo to zadatak – da naučite slagati boje, tako da najbolje dođu do izražaja u kombinaciji sa svojim prijateljskim nijansama.

Još jednom napominjem – obratite pažnju na palete (kvadratiće sa bojama, da, na to mislim). Tu su sadržane sve nijanse sa outfita i kao što ćete primjetiti, u pitanju su pretežno monohromatski outfiti. Birala sam kombinacije koje nisu pretjerano “šarene”, jer je to jedan jedini provjereni i potpuno siguran način da ćete, bez mnogo truda i kako ranije rekoh, kolorističkih zavrzlama, izgledati CHIQUE! Baš zato što je takvo kombinovanje jednostavno, a vrlo efektno, išla sam „na sigurno“ ovaj put i birala outfite složene od analognih boja.

Analognih?

Da, analogne boje su susjedne na točku boja i ovaj jednostavni princip je upravo zato i bio moj odabir jer predstavlja najbolji mogući uvod u ono što ću kasnije malo zakomplikovati 🙂 ili, ljepše rečeno – detaljno obraditi u članku koji će se baviti isključivo teorijom boja, tehnikama i šemama po kojima se vrši kombinovanje (uz pomoć gore pomenutog „točka boja“) tako da svako može da ovlada ovom modnom vještinom.

I naposlijetku, jesen je, ne samo moje omiljeno modno godišnje doba, nego zaista i najadekvatnije za sve one koji vole modne izazove. Pogotovo jer dolazi nakon šturog i siromašnog ljeta (samo u pogledu oblačenja naravno) u kojem ne možete mnogo eksperimentisati jer ste potpuno obučeni već sa jednim jedinim odjevnim predmetom. I koliko god jedna lijepa haljina može izgledati dostatno i savršeno, ja sam ljubitelj nešto komplikovanijih outfita. A jesen je najbolja moguća platforma za pretjerivanje, jer Vam omogućava da se oblačite slojevito, kompleksno, i što je najvažnije, dopušta da svoje kombinacije obogatite mnoštvom dodataka poput kapa, šešira, marama, šalova, rukavica, pa i kišobrana 🙂

Nadam se da ćete uživati o ovim kreacijama onoliko koliko sam ja uživala stvarajući ih. Zadovoljstvo mi je bilo utoliko veće što sam ovaj put u svoje kolaže uvrstila i make up prijedloge, jer smatram da su nezaobilazni dio svake savršene modne priče.


PHOTO CREDIT: Sve pojedinačne fotografije su preuzete sa oficijelne stranice Pantone instituta, instagram naloga @upcloseandstylish, @lolariostyle, @ramonfilip, @cristinasurdu, @wakeupandmakeup, te fb naloga @makeuplessons. Autor naslovne fotografije, paleta boja i kolaža: Bojana Mutić.

Autor : Bojana Mutić