Bazeni za djecu su zakon, a evo šta sve možete sa njima!

bazeni za djecu bazen ideje mamaklik

Ma, mali bazeni za djecu su zakon!

Savršeno su rješenje za kenkave, razdražljive mališane, kojima smeta vrućina, jednako kao i odraslima. Bazeni za djecu donose radost, dobrodošli su i nađu svoje mjesto čak i na najmanjim balkonima.

Problem, ako ga možemo nazvati problemom, nastaje onda kada malac ili malci prerastu svoj prvi bazenčić: Šta sa njim? Kome pokloniti? Kako ostati bez šarenog veseljaka koji je nudio spasenje tokom visokih ljetnih temperatura u prvim godinama odrastanja?

Šalu na stranu (mada se mame ne šale sa prvim dječjim stvarima), ako imate namjeru da kupujete veći, bolji bazen za novu sezonu ili naprosto imate višak bazenčića, evo šta sve možete da napravite sa njima:

Dječji bazeni kao prostor za igru

Sa dovoljno prostora u stanu, možete da ih pretvorite u sigurnosne ogradice za mlađe, u koje ćete da stavite didaktičku dekicu i omiljene dječje igračke. Mališani koji tek prohodavaju, imaće siguran i ograničen prostor za kretanje, čistu podlogu i dobar oslonac, pridržavajući se uz mekani rub bazena.

Za malo veće klince bazen se, uz malo mašte, može pretvoriti u prostor za igru, po uzoru na one iz igraonica. Napunite ih plastičnim lopticama, dodajte minijaturnu verziju tobogana i – voila – djeca će biti oduševljena, a vi nećete biti prisiljeni da boravite 48 sati dnevno na igralištu.

Bazeni za djecu su zakon, a evo šta sve možete sa njima!

Bazeni za djecu kao pješčanik

Igru možete da preselite i u dvorište: pretvorite stari bazen u pješčanik sa čistim pijeskom koji ćete lako održavati i zaštititi najlonskim prekrivačem od prirodnih potreba komšijskih (ili vlastitih) mačaka.

Igre na pijesku su omiljena dječja aktivnost, ali je higijena na javnim pješčanicima više nego upitna, tako da dajemo veliki plus ovom rješenju.

Bazeni za djecu su zakon, a evo šta sve možete sa njima!

Vozanje traktorčića, modelovanje pješčanih zamkova, torti, čega sve ne, možete da upotpunite tematskom igrom Potraga za blagom.

Iskopavanje stare bižuterije i drugih sitnica, nacrtane gusarske mape sa skrivenim dragcjenostima, ili prosijavanje sitnog šljunka i pijeska, u potpunosti će angažovati male istraživače.

Bazeni za djecu su zakon, a evo šta sve možete sa njima!

Malo blata i zamrljana odjećica neće škoditi nikome (i veš se brzo suši na ovim vrućinama), a djeca će konačno uživati u onome što im se inače, neopravdano, brani. Ko uostalom ne voli blatne lokvice i razdraganu Peppu Pig?

Šta još možete sa bazenima? Volite li balončiće?

Preferirate li više vodene igre, u odnosu na one blatnjave, možete razonoditi djecu praveći spektakularne balone od sapunice uz pomoć bazena i hula-hopa, ili im naprosto možete dozvoliti da kupaju svoje igračke.

Spojiće ugodno s’ korisnim, osvježiti se i očistiti plastične i gumene lutkice, loptice, autiće… I, eto vam Montesori metode za čas posla :))

U tom slučaju koristite nježne kupke za bebe, kako sapunica ne bi smetala vašim mališanima.

Bazeni za djecu su zakon, a evo šta sve možete sa njima!

Većoj djeci možete predložiti gađanje vodenim balonima ili osvježavajući Obračun kod O. K. Korala sa pištoljčićima ili puškama na vodu, koje će lako puniti pomoću bazena. Uvijek možete da im se pridružite i sparno popodne učinite i sebi zabavnim.

Bazeni za djecu kao dvorišni frižider

Prednosti dvorišta su višestruke. Možete da organizujete zabavu, ili roštilj, na otvorenom. U tom slučaju dječji bazen može da posluži kao dvorišni frižider. Natrpajte ga kockicama leda i održavaće nisku temperaturu pića, lubenica, pa čak i namirnica u posudama. Pogledajte:

Bazen za djecu je zakon, a evo šta sve možete sa njima!

Otkrivamo vam i super trik za ekspresno pravljenje kockica leda u zamrzivaču: koristite toplu vodu umjesto hladne i ona će se brže zamrznuti.

Dječji bazeni umjesto kreveta

Dvorišne zabave ne moraju da se završe sa sumrakom. Bazene možete da pretvorite u udobne ljetne krevete i organizujete, recimo, dvorišnu projekciju nekog super (crtanog) filma. Pozovite i mališane iz komšiluka, i bićete najoriginalniji roditelj-kinooperater u naselju.

Pored toga, ljetnje nebo je rezervisano za kišu meteora. Bazeni kao kreveti poslužiće vama i vašim malim stargejzerima da uživate u pogledu na blistavo nebo, i uz muziku crvčaka na noćnoj svježini brojite zvijezde padalice. Pripremite ćebence, jastučiće i listu želja, naravno. :))

bazeni za djecu bazen ideje mamaklik

Bazeni za plažu

Bazeni manjih dimenzija su zgodni i za plažu, naročito oni sa nadstrešnicom. Djeca će se igrati na sigurnom i u hladovini, a kada se umore, mogu da uhvate popodnevnu dremku u ušuškanom, posušenom bazenčiću. Mame će u trenucima mira uživati na plaži, bez obaveze da najljepše sunčane sate provode u hotelskoj sobi.

Kako još iskoristiti bazen za djecu?

Šta još možete sa bazenima? Možete da ih pretvorite za odlagalište za igračke. Za razliku od pletenih korpi i kutija, djeca će bazene teže izvrtati i prosipati stvari po podu.

Možete da ih preuredite u kutak za čitanje slikovnica, načičkan ukrasnim jastucima, ili recimo da ih pretvorite u ptičija gnijezda sa jajima od balona.

Gnijezda predstavljaju tematski zgodno rješenje za mame koje obilježavaju uskršnje i božićne praznike, pa, recimo, badnje pijukanje možete prirediti u bazenčiću prekrivenom slamom, koju naknadno nećete morati čistiti sa poda.

Od bazena možete da napravite zgodnu žardinjeru, za sadnice cvijeća koje ćete odabrati zajedno sa vašim mališanima, da ga poklonite nekome ko uzgaja patkice ili – još ljepše – kućnom ljubimcu koji se kuha od vrućine, jednako kao i vi.

Bazeni su zakon, definitivno!

Tekst i kolaži: E. Bučinski
MamaKlik

Photo: pinterest.com

Preporuke epidemiologa: Savjeti za kupanje djece u kućnim bazenima

Najotkačenija igrališta svijeta

Najluđe roditeljske podvale i laži: SMIJEŠNE FORE mama i tata sa interneta