Autosjedalice: Kako ih izabrati prema uzrastu djeteta

Autosjedalice se razlikuju po veličini prema uzrastu djeteta, kao i po položaju na koji se postavljaju. Evo kako da izaberete odgovarajuću

Zakon o bezbjednosti saobraćaja BiH nalaže u članu 34. da se djeca mlađa od 5 godina ne smiju voziti na zadnjem sjedištu ukoliko nisu vezana u sjedalici, koja je pričvršćena za sjedište.

Takođe, djeca između 5 i 12 godina moraju sjediti na podmetaču koji odgovara njihovom uzrastu, te takođe imati vezan pojas.

S obzirom na to da je najveći procenat smrtnosti djece u saobraćaju upravo nekorištenje sjedalice, jasno je da se ovome mora pristupiti ozbiljno.

Ni jedna vožnja djeteta bez sjedalice (ma koliko kratka relacija bila) se ne smije dogoditi.

Iako je Zakon rigorozan po ovom pitanju, vi kao roditelji morate zaštiti svoju djecu na najbolji način.

Izbor sjedalice

Sjedalice se razlikuju po veličini (za uzrast djeteta) kao i po položaju na koji se postavljaju (dijete može gledati u pravcu vožnje ili suprotno od pravca vožnje).

Roditelji moraju prilikom kupovine sjedalice obratiti pažnju na udobnost sjedalice, kvalitet i obavezno da li su sjedalice tog proizvođača atestirane.

Takođe, prilikom kupovine treba tražiti uputstvo za postavljanje sjedalice u auto jer se način postavljanja razlikuje od proizvođača do proizvođača.

OD rođenja do 6. mjeseca se koriste male sjedalice (tzv. jaje) koje se postavljaju suprotno od pravca vožnje i to na zadnje sjedište. Beba se položi u sjedalicu u poluležeći položaj da joj bude udobno, zatim se fiksira pojasima koje sjedalica ima na sebi.

Kada se sjedalica postavi na zadnje sjedište, pojas automobila se stavlja u otvore sjedalice koji su za to namijenjeni i na taj način se fiksira sjedalica. U ovom slučaju sjedalica se kod kočenja neće pomjeriti a beba će ostati sigurna u sjedalici zahvaljujući pojasevima na sjedalici.

OD 6. do 36. mjeseca se koriste sjedalice za sjedeći položaj, koje se jednom fiksiraju u automobilu, te se prilikom vožnje dijete zaveže pojasevima koje sjedalica ima na sebi. Ovakva sjedalica može da bude fiksna ili da se pomjeri u polusjedeći položaj. Takođe, mora da ima bočnu zaštitu za glavu djeteta.

ZA djecu stariju od 36 mjeseci
sjedalica je najveća, fiksirana je u automobilu, ima pojaseve kojima se dijete veže, te ima visoki dio za glavu koji se prilagođava uzrastu djeteta.

Savjet MamaKlik:

  • Ukoliko vaša beba ili veće dijete negoduju dok su u sjedalici, pokušajte ih animirati prije nego vožnja počne.
  • Malim bebama stavite viseće igračke ili vrtuljak iz kreveca.
  • Velikoj djeci pričvrstite za sjedište DVD playar ili knjigu da mu skreće pažnju.
  • Takođe pri ruci možete imati CD sa dječijim pjesmicama koji možete uključiti u toku vožnje.
  • Nikada ne odustajte od stavljanja djeteta u sjedalicu jer SIGURNOST djeteta je važnija od plača zbog nezadovoljstva. Srećno!

Pročitajte:

Šta ako beba plače tokom vožnje?