Beba i ljetne vrućine: Kako obući bebu? Klima uređaji? Bazeni?

Beba i ljetne vrućine: Kako obući bebu? Klima uređaji? Bazeni?

Beba i ljetne vrućine: Kako znati da li je bebi vruće? Kako obući bebu ljeti? Da li su klima uređaji pogodni za malu djecu? Smije li beba u bazen?…

Donosimo odgovore na najčešća pitanja roditelja kada je u pitanju beba i ljetne vrućine.

Beba i ljetne vrućine:

Bebe u prvoj godini nemaju u potpunosti razvijen centar za termoregulaciju pa im je potrebno više vremena da prilagode temperaturu tijela spoljašnjim uslovima.

Često prva reakcija da beba nije adekvatno obučena bude osip koji se pojavi po koži, a nekada se može javiti i povišena temperatura koja veoma uplaši roditelje.

Ono što pedijatri najčešće viđaju je da baš takvo dijete koje ima temperaturu roditelji dovedu sa previše garderobe na sebi a da i ne pomisle da je pretopljavanje djeteta uzrok osipa ili temperature.

Beba kojoj je vruće je uznemirena i uplakana, kao da roditeljima govori da joj je toplo.

Beba i ljetne vrućine: Kako obući bebu ljeti da joj ne bude vruće

U uslovima normalne spoljne temperature (22-23 stepena), zdravo terminsko novorođenče treba obući slojevito – bodi benkica i pamučni donji dio. Kapica nije potrebna. Važno je da odjeća bude od pamuka i da se lako oblači.

Bebine ruke i stopala su uvek hladna a glava je toplija zbog specifičnosti cirkulacije u najmlađem dobu.

Nemojte pretopljavati bebu prema dodiru rukica i stopala, jednostavno na nogice obucite čarapice ali nemojte dodavati ostalu garderobu.

Za provjeru da li je bebi vruće koristite da dodirnete svojom rukom bebino tijelo.

Ono ne smije da bude znojavo i pretoplo kada dodirnete rukom, treba da bude iste temperature kao i Vaša ruka.

Bebe treba zaštititi od visokih temperatura. Treba ih raskomotiti, pelene, pamučni bodi kratkih rukava i čarapice na nogama su sasvim dovoljne kada su napolju visoke temperature.

Potrudite se da odjeća bude od pamuka, gušćeg tkanja kako bi adekvatno štitila dijete od sunčevih zraka.

Pri viskom temperaturama i čarapice možete slobodno skinuti. Obavezni su šeširići i kapice za vrijeme koje beba provede na suncu.

Kada izvoditi bebu ljeti?

Beba može da bude izložena sunčevim zracima ujutru do 10:30, 11h i popodne poslije 17h.

Treba da bude namazana kremom sa zaštitnim faktorom,  u prvoj godini taj faktor treba da bude SPF 30, zbog produkcije vitamina D, ali bebu treba češće mazati.

Djeci iznad prve godine se preporučuje krema sa zaštitnim faktorom 50.

Bebi treba ponuditi i vodu poslije svakog obroka kada su visoke temperature zbog većih potreba.

Naočari za sunce puno roditelja stavlja zbog “modiranja djeteta”, ali oči svakako treba zaštititi, ali po mogućstvu kvalitetnijim naočarima jer plastične naočari kvare vid.

Bebi treba češće mijenjati pelene u toku ljetnjih meseci.

Beba i ljetne vrućine: A klima uređaji?

Veoma je važno da ne postoje velike oscilacije u spoljnoj temperaturi – treba biti posebno obazriv kada se koristi klima u stanu i u kolima.

Klimu pred svaku sezonu treba očistiti, a treba podesiti da hladi na prijatnu temperaturu, da razlika spoljne i unutrašnje temerature ne bude više od 5-7 stepeni.

Ne smije da duva direktno na dijete.

Kada se izlazi iz stana, klimu treba ugasiti 10ak minuta pred izlazak kako bi se organizam adaptirao.

I u kolima treba koristiti klimu, ali prije izlaska iz kola treba otvoriti prozore da bi se temperatura približila spoljnoj.

Da li beba smije u morsku vodu ili da se kupa u bazenu?

Beba slobodno može da se kupa u moru. Postoje različite vrste guma koje su adekvatne i za najmlađi uzrast i uz pomoć kojih beba može u potpunosti da uživa u vodi.

Može se kupati i u bazenčiću na naduvavanje koji se može postaviti u hladovinu,a u njega unijeti morska voda koja se u toku dana zagrije.

Bazenčici su posebno zgodni za vrijeme kada je sunce najjače jer postoji mogućnost njihovog pomijeranja u hladovinu.

Bebe do godinu dana mogu da se kupaju u bazenima za odrasle, samo ako su izrazito čisti, što u većini slučajeva nije slučaj.

Plivanje kao vid razvoja je veoma preporučljivo ali se treba raspitati koji bazeni ispunjavaju higijenske preduslove i u toku ljeta možete uživati sa bebom i na zatvorenom bazenu, gde su manje gužve.

Poštujući sva ova pravila, bebu ćete zaštititi od pregrijavanja i pomoći joj da svoje prvo ljeto provodi nasmijana i smirena.

Autor: Milena Nikolić, pedijatar
Moj pedijatar

Da li je dijete spremno za tutu? Savjeti za odvikavanje od pelena

MUZIKA ZA BEBE I DJECU: Najljepše pjesme i uspavanke za san vaših mališana

Voće i voćne poslastice koje jedemo tokom ljeta (RECEPTI)