Heklane hobotnice čudesnice kao pomoć bebama u inkubatoru

Credit to: bournemouthecho.co.uk

Projekat pomoći prevremeno rođenim bebicama pomoću heklanih hobotnica čudesnica, odobren je od strane doktora sa Instituta za neonatologiju u Beogradu. Prve dvije hobotnice čudesnice već su odnijete na sterilizaciju, a u narednih nekoliko dana slijedi i potpisivanje ugovora.

Hobotnice čudesnice su heklane igračkice koje pomažu bebama u inkubatoru tokom kritičnog perioda. Mekane morske životinjice svojim kracima podsjećaju na pupčanu vrpcu, što smiruju bebe, stvarajući im osjećaj kao da su u materici.

Dok borave u inkubatorima, bebe često čupaju sonde pa medicinsko osoblje mora po nekoliko puta da ih mijenja, što dodatno uznemirava male pacijente.

Kada beba rukicom uhvati krak hobotnice, ona se smiri, disanje joj se stabilizuje, što kao krajnji rezultat ima daleko manji broj čupanja sondi i brži oporavak bebe.

Hobotnice bebama pružaju pomoć već nekoliko godina i veoma su popularane u zapadnoevropskim, kao i u zemljama drugih kontinenata.

Donirane igračke čine čuda, a medicinske sestre uočavaju napredak, riječi su medicinskog osoblja bolnice u brazilskom gradu Curitiba, u kojoj je ova inicijativa i pokrenuta.

I na konferenciji neonatologa u Ukrajini 2015, 48 od 50 ljekara izjavilo je da je uočilo poboljšanje zdravstvenog stanja nedonoščadi usiljed korišćenja hobotnica.

Ovakve ocjene svakako motivišu dalji razvoj projekta.

Pozivaju se volonterke i volonteri koji znaju da heklaju ove čudesne drugare.

Potrebno je da hobotnice budu heklane pamučnim koncem, da su punjene silikonskim punjenjem za jastuke, da dužina glave bude 7-9 cm, obim 15-17 cm, a dužina kraka kada se razvuče ne smije biti veća od 22 cm.

Na ovom videu možete pratiti od početka do kraja kako teče izrada jedne hobotnice.

Pošto ne postoji mogućnost da neko na Institutu prima pošiljke, hobotnice se za sada šalju na sledeću adresu:

Tanja Nikolić (za Jelenu Roskar)
Ribnička, prvi levi prilaz 2
Kaluđerica
11130 Beograd
0604403448

Ovo je projekat u povoju, pošto je sve počelo prije samo nekoliko dana, za sada će hobotnice dobiti bebe na Insitutu u Beogradu, a u planu je da se ova divna akcija proširi i na ostale gradove.