Prenatalni test: ovih 7 grešaka nemojte napraviti pri izboru u 2023. godini

Prenatalni test: ovih 6 grešaka nemojte napraviti pri izboru u 2021 godini

–  Koji si prenatalni test radila?

–  Kako koji, pa onaj, prenatalni…

–  Da, ali koji brend?

–  Ma ne znam, to su mi samo rekli da uzmem, to je valjda sve isto…?

Ovako uglavnom teče moj razgovor sa ženama kada ih pitam koji su prenatalni test uradile. To je zabrinjavajuće, jer zaista mislim da bismo mi, žene, morale da budemo više informisane oko tako jedne bitne stvari. Zato sam želela da napišem ovaj vodič, koji će pomoći ženama da ne prave iste greške koje stalno vidim. Nadam se da će što više vas naći ovaj tekst preko gugla ili na bilo koji drugi način, jer ove stvari koje ću sada ispisati svaka žena treba da zna. Ako imate prijateljicu koja planira trudnoću, molim vas da joj obavezno prosledite ovaj tekst, jer jedna drugoj najviše možemo da pomognemo.
Pa, da počnemo. Koje su to greške koje najčešće pravimo pri izboru prenatalnog testa?

Greška 1: uzimate prvi test koji vam preporuči ginekolog

“Ne sećam se kako se zove test koji sam radila, ali nije ni bitno, to mi je preporučio moj porodični ginekolog kome verujem i kod koga idem godinama…” Ovo je rečenica koju često čujem.

Treba da znate da svaki ginekolog ima određeni brend prenatalnog testa koji preporučuje iz raznoraznih razloga – a kvalitet često nije presudni faktor.

Istražite online i saznaćete da postoje koji sve faktori postoje – tome služi, na primer, i ovaj tekst. Zato vas molim da čitate dalje.

Greška 2: niste upućeni da se test može kupiti online znatno povoljnije

U razvijenim državama zapadne Evrope žene već odavno kupuju prenatalne testove online. Razlika u ceni ako kupujete na ovaj način je oko 200 evra, zato što nema posrednika, već kupujete direktno od kompanije koja proizvodi test.

Isto tako, kada biste mogli da kupite auto direktno od proizvođača (recimo da ga poručite online direktno iz BMW-a) umesto preko lokalne auto kuće on bi bio jedno 20% jeftiniji.

Na našem tržištu su se pre par godina pojavili testovi koji se poručuju online, i naša iskrena preporuka je da uzmete jedan od njih, kao što je, na primer You51 koji je lični favorit kod nas u redakciji.

Greška 3: "svejedno je, svi ti testovi su ionako isti" - Ne gledate na kojoj tehnologiji se radi test

Kako bi rekli u onoj reklami, “nije svejedno”.

Hajde da se vratimo na primer sa automobilima. Iako će vas svaki nov auto dovesti iz tačke A u tačku B, nije svaki auto jednako pouzdan i ispod karoserije postoje razlike. Isto tako je i sa prenatalnim testovima.

Ono što prvo treba da gledate “ispod haube” prenatalnog testa je na kojoj se platformi test radi. Kad kažemo “platforma”, mislimo na softver koji analizira podatke iz DNK vaše bebe, jer u tome leži cela poenta. To je zapravo mozak cele operacije i od toga zavisi pouzdanost testa.

Najpouzdanija platforma na svetu zove se “Illumina”, na kojoj se i analizira 99.7% svih uzoraka za prenatalno testiranje. Sve druge platforme su pokušaji da se iskopira njihova tehnologija, ali do danas niko nije uspeo da dostigne pouzdanost i preciznost “Illumine”.

Sa druge strane, neki testovi kao što je Nifty koriste kinesku platformu koja je kopija “illumine”. Takođe, Reuters je nedavno pisao i o tome da BGI, kompanija u čijem je vlasništvu Nifty test, podatke prikupljene o trudnicama prosleđuje kineskoj vojsci. Iako je Nifty kod nas trenutno najprodavaniji test, upravo iz tog razloga ga ne bismo preporučili.

Dakle – zapamtite šta je važno: na sajtu proizvođača testa obavezno pogledajte da li se test radi na “Illumina platformi”. Među testovima koji ispunjavaju ovaj uslov nalazi se Veritas, kao i već pomenuti You51.

Greška 4: ako se neki test svuda reklamira, ne znači da je dobar

Koka Kola je na svim bilbordima i najprisutniji je brend na svetu, a svi znamo koliko je ona zdrava. Isto važi i za prenatalne testove.

Svako može da uloži u marketing, tako da ako ste primetili da vam neki test naprosto “iskače iz frižidera” na svakom koraku, to ne mora da govori ništa o njegovom kvalitetu.

Štaviše, naše iskustvo je da testovi koje smo ovde u redakciji ocenili kao najnekvalitetnije imaju ogromno prisustvo u medijskoj javnosti.

Greška 5: isto tako, ako neka poznata ličnost reklamira neki test, ni to nije znak kvaliteta

I opet – svaki prenatalni test ima neke svoje promotere. To su često neke poznate ličnosti sa estrade.

Ovo nije nužno pokazatelj da li je test dobar ili loš, jednostavno ignorišite to što neka “zvezda” reklamira neki test i istražite same druge informacije i osobine testa o kojima smo ovde pričali.

Greška 6: uzimate "onaj jeftiniji paket"

 Svaki prenatalni test ima minimum dva paketa u ponudi. Jedan paket obično sadrži najosnovnije analize, kao što je Daunov sindrom i još par bolesti.
 

Drugi paket je obično skuplji za par stotina evra, ali on zato analizira mnogo više bolesti. Taj paket se kod proizvođača zove imenima poput “full” ili “kompletan” paket, tako ćete ga prepoznati.

Imajte u vidu da taj “full” paket u sebi sadrži analizu svih bolesti koje taj proizvođač može da istraži svojim kapacitetima.

Opet, testovi koji se rade na “Illumini” imaju najviše kapaciteta i zato imaju najduži spisak svih potencijalnih mutacija koji se mogu javiti kod vaše bebe. Zbog toga je naša topla preporuka da uzmete full paket kod proizvođača koji radi test na Illumini.

 

Takvi testovi su dokazano najbolji testovi koje možete uraditi u 2023. godini i to je trenutno “zlatni standard” u oblasti prenatalnog testiranja.

Greška 7: plaćate test u kešu

Znamo da je nekad lakše platiti za neki proizvod ili uslugu u gotovini – ne morate da brinete u kojoj banci ćete da izvšite uplatu, možete da izbegnete čekanje u redu i “namrgođenu šalterušu”. Ipak, razmislite koliko sigurno se osjećate ako uslugu koja košta nešto manje od hiljadu evra plaćate u gotovini, osobi koja vam za to uopšte nije izdala račun. Kako možete biti sigurni da je uzorak DNK vaše bebe uopšte otišao na analizu, kako možete biti sigurni da je rezultat koji ste dobili validan? Da li ste nakon toga zapravo bezbrižni?
 
Uz to, ako vam je još krv izvadila “na licu mesta” osoba koja uopšte nije ovlašćeni laborant? Zapitajte se…
 
Kada sagledate ovaj rizik, zar nije bolje malo sačekati u redu i platiti uslugu u banci, u ovlašćenoj kancelariji, ili kartično putem interneta?
 

I dobro, koji test onda da izaberete?

Preporuka redakcije Mama Klik je da uzmete full paket kod proizvođača “Veritas” ili “You51”, jer za njih pouzdano znamo da ispunjavaju sve uslove iz ovog vodiča. You51 je inače dobio ime po naučnici Rozalind Frenklin koja je prva snimila fotku DNK (čuvena “photo 51”), čime su dodatno pokupili simpatije cele ženske zajednice.

Eto, nadam se da će ovaj mini-vodič pomoći svim budućim mamama, a i tatama koji učestvuju u izboru. Želim vam uspešnu trudnoću i trajno zdravlje – i vas i vašeg novog malog člana porodice.

Ukoliko vam je ipak potrebno više informacija za donošenje ovako velike odluke, preporučujemo da pogledate poređenje svih dostupnih prenatalnih testova na našem tržištu koje je naša redakcija napravila kako vi ne biste morali.