Nifty, Qualified, Veritas, Verified, YOU51… Koji prenatalni test da uradim?

*Ovaj članak je izmenjen 10.05.2022. kako bismo uvek prikazivali najtačnije i najsvežije informacije.

Ako čitaš ovaj tekst verujemo da si na početku trudnoće i tražiš najbolji test za sebe i svoju bebu, kako bi se sa što većom sigurnošću uverila da je sve u redu sa njenim genetskim zdravljem.
Na tržištu postoji mnoštvo testova i na prvi pogled su svi slični, međutim, postoje nijanse koje čine veliku razliku, kada je u pitanju pouzdanost i kvalitet prenatalnog testa.
Proveli smo tri meseca istraživanja, kako bismo uporedili prenatalne testove dostupne na našem tržištu i ovaj važan izbor ti učinili lakšim. Saznali smo koje genetske sindrome testovi otkrivaju, koja platforma se koristi za sekvencioniranje DNK, koje cene i pakete nude i još nekoliko detalja.
Pre nego se odlučiš koji ćeš prenatalni test da uradiš obavezno pročitaj rezultate našeg istraživanja, kako bi bila sigurna da donosiš ispravnu odluku.

Kriterijumi za izbor prenatalnog testa

Tokom ovog istraživanja u obzir smo uzeli sledeće kriterijume:

  1. Na kojoj platformi se analizira uzorak za testiranje: Ovo je jako važna informacija koju treba da imaš prilikom izbora testa. Kvalitet same platforme putem koje se analizira genom je ključan za tačne i precizne rezultate. Prva i najbolja platforma je illumina, koja za analizu genoma koristi metodu masovnog paralelnog sekvencioniranja nove generacije i na osnovu koje su kreirani prvi prenatalni testovi. Sve ostale platforme su ili kopije illumine ili koriste druge, zastarele metode. Preporučujemo izbor testa koji koristi ovu platformu za analizu.
  2. Ograničenja testa (ograničenje po pitanju fetalne frakcije): Fetalna frakcija jeste količina bebine DNK koja se nalazi u tvom krvotoku. Što je veći procenat fetalne frakcije, lakše je uraditi analizu. Ako je nemoguće izolovati dovoljnu količinu fetalne frakcije nemoguće je očitati nalaze. Ali, napredniji testovi koriste više različitih tehnika kako bi dobili tačne rezultate, te im fetalna frakcija ne predstavlja veliko ograničenje.
  3. Koliko različitih hromozomskih nepravilnosti otkriva: Svi testovi otkrivaju najčešće trizomije (Down, Edwards i Patau sindrom), ali razlikuju se po tome koliko različitih genetskih stanja mogu da otkriju proširenim analizama.
  4. Koliko brzo su dostupni nalazi: Ovo je važno tebi jer si nestrpljiva, ali i kako bi što ranije mogla da saznaš da li ti je beba genetski zdrava.
  5. Koliko je test precizan i tačan: Tačnost i preciznost testa se zasniva na prethodnim kriterijumima, stoga ti je ovo možda najvažniji podatak.
  6. Koje su cene testova: Znamo da za svoju bebu želiš najbolje i da ne pitaš koliko košta, ali isto tako znamo da cena testa značajno utiče na kućni budžet, stoga smo i ovu informaciju uzeli u obzir prilikom analize.

Uporedna tabela testova

U tabeli ispod možeš videti poređenje prenatalnih testova dostupnih na našem tržištu. Tabela je ažurirana u maju 2022.

TEST

KARAKTERISTIKE

CENA

VeritasTest myPrenatal

VeritasTest myPrenatal
Ocena testa
5/5
MamaKlik preporučuje
✅ Za razliku od svih ostalih testova koji se rade na illumina platformi, Veritas se može pohvaliti ekskluzivitetom i stručnom podrškom od strane naučnika sa Harvarda, koji su i osmislili test.
✅ VeritasTest otkriva aneuploidije SVIH hromozoma (1-22), aneuploidije polnih hromozoma i sve moguće delecije i duplikacije koje su do sada otkrivene, ali zbog toga što ovaj test analizira podatke duž celog genoma moguće je otkriti i delecije i duplikacije koje još uvek ne postoje u illumina bazi podataka.
✅ Preciznost testa je 99.99%.
✅ Veritas nudi mogućnost savetovanja sa vlastitim genetičarima i doktorima pre i nakon testiranja, kao i konsultacije sa stručnjacima iz oblasti genetike koji rade u sedištu Veritasa u Španiji, ukoliko rezultati testa to zahtevaju.
✅ Radi se od 10. nedelje trudnoće.
✅ Uzorak se uzima u najbližoj laboratoriji, a na analizu se šalje u sertifikovanu Veritas laboratoriju u Španiji ili illumina laboratoriju u SAD-u, dakle – u zemljama koje su poznate po svom napretku u nauci.
✅ Za analizu uzoraka koristi najnoviju verziju illumina platforme koja je osmišljena od strane naučnika sa Harvarda i koja se bazira na tehnologiji masovnog sekvencioniranja nove generacije.
✅ Za uspešnu analizu potrebno je svega 1.4% fetalne frakcije (udio DNK ploda u krvi majke), upravo zbog inovativne i napredne tehnologije. Kod drugih testova je za uspešnu analizu potrebno čak 4% fetalne frakcije.
✅ Delecije i duplikacije se analiziraju i za blizanačke trudnoće.
✅ Rezultati su dostupni za 1 do 5 radnih dana nakon prijema u laboratoriju.
✅ Dostupni su različiti paketi, koji se razlikuju po obimu analiza i po ceni, koja se kreće od 449 EUR za osnovnu analizu, do 799 EUR za najsveobuhvatniju analizu. Moguće plaćanje na do 12 rata.
✅ Moguće je otkriti pol bebe uz pomoć balona iznenađenja.
✅ Dobro je znati i da je Veritas kompanija tri godine za redom proglašena za jednu od 50 najpametnijih kompanija na svijetu.
Opšti utisak:

Veritas test jeste najskuplji na našem tržištu, ali ima sopstvenu laboratoriju za analizu uzoraka, koja nosi isto ime kao i test. Koristi illumina platformu, koja je koja je prva i najbolja platforma za analizu DNK, te ima direktnu podršku od strane naučnika koji su je osmislili. Ima najopširniju analizu – otkriva aneuploidije svih hromozoma i sve otkrivene delecije i duplikacije, ali može da otkrije i one koje do sada nisu otkrivene. Nude balone iznenađenja za otkrivanje pola. Pored svega ovoga, oduševila nas je nenadmašiva ažurnost, ljubaznost i susretljivost njihovog tima. Svu podršku koja ti treba možeš dobiti u bilo koje doba dana uživo, putem telefona, ili online.

CENA:
449–799 EUR
Saznaj više:

YOU51

YOU 51 Prenatalni test
✅ ONLINE TEST
Ocena testa
4.6/5
MamaKlik preporučuje

✅ YOU51 je test koji je dostupan jedino online kupovinom, putem web sajta direktnog zastupnika – bez posrednika.
✅ Test otkriva aneuploidije SVIH hromozoma (1-22), aneuploidije polnih hromozoma i sve do sada otkrivene delecije i duplikacije, uz mogućnost otkrivanja novih.
✅ Preciznost testa je 99.99%.
✅ Koristi naprednu illumina tehnologiju za analizu uzoraka.
✅ Uzorak za analizu se uzima u najbližoj laboratoriji, bez dodatne naknade. U Beogradu čak postoji mogućnost uzimanja uzorka na kućnoj adresi.

✅ Uzorci se šalju u sertifikovanu laboratoriju u SAD-u ili u EU.
✅ Nakon slanja uzorka, trudnica dobija kod za praćenje paketa, tako da može u svakom trenutku da zna gde se nalazi.
✅ Testiranje moguće od 10. nedelje trudnoće.
✅ Rezultati su dostupni nakon 1 do 5 radnih dana od prijema u laboratoriju.
✅ Budući da se za analizu uzorka koristi illumina platforma, i za ovaj test je potrebno svega 1.4% fetalne frakcije za dobijanje tačnih rezultata.
✅ U ponudi su dva paketa koji koštaju 365 i 595 EUR. Plaćanje se može izvršiti online. U BIH postoji mogućnost plaćanja na do 12 rata, preko kartice UniCredit banke.
✅ YOU51 nudi i besplatne konfete za otkrivanje pola.
❌ Sve je online, tako da ne postoji fizička kancelarija u kojoj možeš da posetiš zastupnike testa.

Opšti utisak:

YOU51 je test budućnosti koji nije za svakoga, već za moderne roditelje koji sami donose odluke. To je online test koji možeš da naručiš i platiš karticom brzo i lako, ukoliko nemaš strah od online kupovine i živiš u digitali. Test nudi superioran kvalitet i performanse, ali upravo zbog koncepta brenda ga ne možeš uraditi u saradnji sa doktorom, već isključivo samostalno, online. Zbog toga što je sve dostupno online je i cena značajno niža. 

CENA:
365–595 EUR
Saznaj više:

Verified

Ocena testa
4.5/5

✅ Koristi illumina tehnologiju (masovno paralelno sekvencioniranje) i uzorci se na analizu šalju u illumina laboratoriju u SAD-u.
✅ Otkriva aneuploidije svih hromozoma (uključujući i polne).
✅ Otkriva sve do sada poznate delecije i duplikacije, uz mogućnost otkrića novih jer illumina platforma analizira podatke duž celog genoma.

✅ Radi se od 10. nedelje trudnoće.
✅ Za uspešnu analizu dovoljno manje od 2% fetalne frakcije.
✅ Preciznost testa je 99.9%.
✅ Moguće otkrivanje pola uz kutiju iznenađenja.
✅ Dostupno nekoliko paketa, u rasponu od 499 do 799 EUR.
❌ Rezultati dostupni za 7 do 10 dana.

Opšti utisak:

Verified je još jedan kvalitetan test koji koristi illumina tehnologiju, što mu osigrava otkrivanje aneuploidija svih hromozoma, kao i svih poznatih delecija i duplikacija.

CENA:
499–799 EUR
Saznaj više:

Qualified

Ocena testa
4.4/5

✅ Koristi illumina tehnologiju, odnosno tehnologiju masovnog paralelnog sekvencioniranja nove generacije.
✅ Otkriva aneuploidije svih hromozoma (trizomije i monozomije hromozoma 1-22, aneuploidije polnih hromozoma).
❌ Otkriva svega 103 mikrodelecije i duplikacije.

✅ Radi se od 10. nedelje trudnoće.
✅ Moguće otkriti pol uz pomoć balona.
✅ Preciznost testa je 99.9%.
✅ Potrebno najmanje 2% fetalne frakcije za uspešnu analizu.
✅ Rezultati su dostupni za 3-5 dana od prijema u laboratoriju.
✅ Dostupno nekoliko paketa, u rasponu od 440 do 790 EUR.
❌ Samo najskuplji paket nudi analizu uzorka na mikrodelecije.
Opšti utisak:

Cena svih paketa je slična kao kod Veritas testa, ali nudi manji broj analiza. Nije poznato koja laboratorija analizira uzorke.

CENA:
490–790 EUR
Saznaj više:

Moj prenatalni test

Moj prenatalni test
✅ ONLINE TEST
Ocena testa
3.9/5

✅ Koristi illumina platformu za analizu uzoraka.
✅ Pouzdanost testa je 99.9%.
❌ Otkriva svega 50 mikrodelecija i duplikacija.

✅ Test dostupan online, bez posrednika.
✅ Radi se od 10. nedelje trudnoće.
✅ Preciznost testa je 99.9%.
✅ Kompletan paket analizira trizomije svih hromozoma.
✅ Moguće otkriti pol bebe.
✅ Nudi četiri različita paketa, u rasponu od 375 do 550 EUR.
✅ Rezultati su dostupni za 3 do 5 radnih dana od prijema u laboratoriju.
❌ Nije poznato koliki procenat fetalne frakcije se zahteva za analizu.
❌ Ne nudi balon za otkrivanje pola.

Opšti utisak:

Moj prenatalni test je još jedan test koji je dostupan isključivo online. Koristi illumina tehnologiju, ali ne omogućava otkrivanje svih poznatih mikrodelecija i duplikacija već samo 50 njih. Nastup na tržištu je veoma agresivan, što nije garancija kvaliteta testa.

CENA:
375–550 EUR
Saznaj više:

Nifty by Gene Planet

Ocena testa
3.7/5

✅ Koristi tehnologiju masovnog paralelnog sekvencioniranja.
❌ Koristi platformu razvijenu od strane kineske kompanije BGI, a uzorci se analiziraju u lokalnoj laboratoriji u Zagrebu.
❌ Ne nudi kompletnu analizu: otkriva samo trizomije 9, 13, 16, 18, 21 i 22, aneuploidije polnih hromozoma i samo 83 sindroma delecija i duplikacija.

✅ Radi se od 10. nedelje trudnoće.
✅ Rezultati su dostupni za 3 dana.
✅ Stopa detekcije je >99%.
✅ Nudi pet različitih paketa, u rasponu od 390 do 750 EUR.
❌ Daje informacije o polu, ali ne nudi balon iznenađenja.

Opšti utisak:

Najrasprostranjeniji test na našem tržištu (NIFTY je među trudnicama postao sinonim za NIPT). Daje brze rezultate i koristi tehnologiju masovnog sekvencioniranja, ali na platformi koja je razvijena u Kini, a po uzoru na illumina platformu. Uzorci se sa različitih teritorija šalju u različite laboratorije na analizu: uzorci iz BIH se analiziraju u laboratoriji u EU, dok se uzorci iz Srbije šalju u laboratoriju u Kini.

CENA:
390–750 EUR
Saznaj više:

Veracity

Veracity prenatalni test
Ocena testa
3.5/5

✅ Otkriva mikrodelecione sindrome i u slučajevima blizanačkih trudnoća.
❌ Ne koristi tehnologiju masovnog paralelnog sekvencioniranja, već targetirano sekvencioniranje, za koje koristi vlastitu platformu (sedište kompanije je na Kipru).
❌ Otkriva samo najučestalije trizomije (13, 18, 21), polne aneuploidije i samo četiri mikrodeleciona sindroma.
❗ Nakon promena koje su nastupile na tržištu, test je dostupan kod više distributera u različitim državama.

✅ Radi se od 10. nedelje trudnoće.
✅ Tačnost testa za trizomije je 99.9%.
✅ Nudi četiri različita paketa, u rasponu od 490 do 790 EUR.
❌ Rezultati su dostupni za 7 do 10 dana od prijema uzorka u laboratoriju.
❌ Za čitljive rezultate je potrebno 4% fetalne frakcije.
Opšti utisak:

Veracity je test koji karakteriše visoka preciznost i mogućnost otkrivanje mikrodelecionih sindroma i u slučajevima blizanačkih trudnoća, ali je broj sindroma koje otkriva mali. Razlog je taj što ne koristi masovno već targetirano sekvencioniranje, kojim se dobijaju informacije samo o malim segmentima genoma bebe. Nakon promena koje su nastupile na tržištu, test je dostupan kod više distributera u različitim državama (pogledajte linkove u sekciji “Saznaj više”).

CENA:
490–790 EUR
Saznaj više:

Harmony

Ocena testa
3.2/5

✅ Rezultati su dostupni za 3 dana.
❌ Ne koristi tehnologiju masovnog paralelnog sekvencioniranja, već mikroarej tehnologiju koja se smatra zastarelom.
❌ Otkriva samo najučestalije trizomije (13, 18, 21), polne aneuploidije i samo jedan mikrodelecioni sindrom (DiGeorge), jer ne analizira podatke duž cijelog genoma.
❗Ovaj test se do trenutka objave ovog članka povukao sa tržišta.

✅ Radi se od 10. nedelje trudnoće.
✅ Uspešnost testa je 99.4%.
✅ Nudi tri različita paketa, u rasponu od 540 do 640 EUR.
✅ Moguće otkrivanje pola bebe uz pomoć balona iznenađenja.
❌ Test izvodi Nemačka laboratorija Cenata.
❌ Za čitljive rezultate je potrebno 4% fetalne frakcije.

Opšti utisak:

Harmony je test koji daje brze rezultate, ali razlog tome jeste oskudna analiza (otkriva tri trizomije, polne aneuploidije i samo jedan mikrodelecioni sindrom). Ne koristi illumina tehnologiju i nešto je manja uspešnost testa, u odnosu na testove koji koriste illumina platformu.

CENA:
540–640 EUR
❌ TEST VIŠE NIJE DOSTUPAN

Po čemu se ovi testovi razlikuju?

Kako tehnologije napreduju, performanse ovih testova se po kvalitetu približavaju, ali i dalje postoje određene karakteristike koje ih razlikuju. Glavna razlika i podela svih prenatalnih testova je prema tome koju tehnologiju za analizu uzoraka koriste, odnosno da li koriste illumina platformu ili ne. Sve dalje razlike se zasnivaju upravo na tome, a najznačajnija je razlika u opširnosti analize koju nude i kvalitetu obrade samog uzorka. Platforma illumina je prva i najkvalitetnija, na osnovu koje su i kreirani prvi prenatalni testovi, dok druge tehnologije i platforme ne mogu da ponude jednak kvalitet obrade uzorka.

U sledećoj tabeli smo sumirali osnovne podatke o kojima treba da razmišljaš prilikom izbora prenatalnog testa:

Performanse prenatalnih testova
Performanse prenatalnih testova

Zaključak

Od mnoštva prenatalnih testova trenutno dostupnih na našem tržištu, mi bismo kao najbolji izdvojili VeritasTest myPrenatal. Ovaj prenatalni test možda jeste najskuplji, ali pruža ubedljivo najopširniju analizu, a razlog tome jeste taj što korisi najnoviju verziju illumina platforme za analizu uzorka. I neki drugi testovi koriste illumina platformu, ali nisu u mogućnosti da daju tako sveobuhvatnu analizu kao Veritas. Pored toga, vreme potrebno za analizu je svega 1-5 radnih dana od prijema uzorka u Veritas laboratoriju u Španiji. Uspeli smo da saznamo i da jedino Veritas daje mogućnost genetskih konsultacija sa najboljim svetskim stručnjacima iz ovog polja, a koji su zaposleni upravo u Veritas laboratoriji u Španiji, gdje je sedište ove kompanije za Evropu. Ljubaznost i ažurnost Veritas tima na našem tržištu nas je oduševila, tako da su zaslužili apsolutno sve preporuke. Cena start paketa (BASIC) je 449 EUR, dok za najopširniju analizu treba da izdvojiš 799 EUR.

U našoj tabeli možeš da primetiš da je se po broju i opširnosti analiza izdvaja i test YOU51. Ovaj test koristi identičnu platformu kao i Veritas test, te može da ti da uvid u kompletnu sliku hromozoma ploda, sa istim kvalitetom dobijenih informacija. Dakle, u tom segmentu nema razlike u odnosu na najbolji test sa naše liste. Međutim, postoji jedna stavka po kojoj se YOU51 značajno razlikuje u odnosu na VeritasTest, a to je cena. Početna cena testa YOU51 je 365 EUR, dok za najsveobuhvatniju analizu treba da izdvojiš svega 595 EUR, što je značajna razlika u odnosu na iznos koji za istu analizu treba da izdvojiš ako želiš da uradiš VeritasTest.

Zapitali smo se otkud tolika razlika u ceni, pa smo istražili i otkrili mogući razlog. Test YOU51 je test koji je dostupan jedino online i ne postoji fizička kancelarija koju bi mogla da posetiš i porazgovaraš sa njihovim zastupnicima. Ali su zato uvek dostupni za bilo kakve konsultacije online putem. Dakle, ukoliko radiš svoju online zadaću i voliš temeljno da istražuješ temu koja te zanima, naćićeš YOU51 test koji je sjajan brend, najsveobuhvatniji test, po znatnoj nižoj ceni od drugih testova. Test naručuješ online, putem web sajta www.you51test.com i naručuješ ga od direktnih zastupnika, bez posrednika. Verujemo da su ove činjenice uticale na smanjenje troškova i formiranje niže tržišne cene. Zbog koncepta brenda koji je kreiran za modernu ženu koja sama odlučuje, test YOU51 ti neće preporučiti tvoj ginekolog.

Koji je siguran izbor?

Ako nas pitaš za preporuku, mi kažemo VeritasTest ili YOU51 – nećeš pogrešiti.

Naravno, mi ne možemo da utičemo na tvoj konačni izbor prenatalnog testa. Potrudili smo se da ti iznesemo sve nama dostupne činjenice koje smatramo za jako važne prilikom izbora. Znamo da za svoju bebu želiš samo najbolje, a postoji samo jedna prilika da na vreme saznaš sve o njenom genetskom zdravlju, zato izaberi mudro i bezbrižno uživaj u trudnoći.

*NAPOMENA: Kao što smo napomenuli na početku, ovo istraživanje je trajalo duži vremenski period. U trenutku objave, odnosno izmjene članka neki od testova su se već povukli sa tržišta, dok su neki promenili distrubutere. Ipak, zbog toga što verujemo da je veliki broj vas već upoznat sa tim testovima, nismo ih isključili iz istraživanja jer želimo da imate što više informacija o testovima koje ste možda već radile.