Vrhunske ideje za organizaciju spavaće sobe

Organizacija životnog prostora zna često da zadaje glavobolje, a to posebno važi u slučaju “nikada dovoljno velike” spavaće sobe, u kojoj se obično čuvaju sve one “bitne” stvari.

 

Držati na svome mjestu garderobu, knjige, šminku, stvari za posao ili za školu, lakše je reći nego učiniti. I koliko god spremali, soba uvijek izgleda prenatrpano i neorganizovano, a boravak u njoj postaje stresan. Ponudićemo vam nekoliko rješenja uz pomoć kojih možete da postanete prava kraljice organizovanosti i da se osjećate jako zadovoljno u svom ušuškanom utočištu.

Kao prvo, u ime dobre organizacije i svete funkcionalnosti, riješite se balasta! Ne morate baš da bacate sve suvišne stvari ali bi bilo poželjno da se riješite onih oštećenih, pohabanih predmeta, kao i onih koje niste koristili, ili ih nećete ubuduće koristiti. Bacite magazine koje ste pročitali (olovo iz štampe nije dobro za zdravlje), stare ukrasne jastučiće (pravilo kaže da bi trebalo da se mijenjaju svakih godinu dana), stare, oštećene mobilne telefone, pokvarene tablete koji nisu u upotrebi, njihove beskorisne punjače, požutjele abažure od lampi, iste takve zavjese, oštećene figurine itd, itd. Sigurni smo da ćete naći bar jednog uljeza, kada prvi put preletite pogledom po sobi.

Kreirajte šemu boja za svoju sobu

Pronađite kombinaciju od dvije ili tri dominantne boje koje će automatski “povezati” vašu sobu u jednu cjelinu. Možete da koristite neutralne tonove, poput crne i bijele, ili sive i bijele u kombinaciji sa nekom živahnom ili pastelnom bojom, prema vašem ukusu. Ovako spojene, isticaće jedna drugu, a vaša soba će dobiti karakter. 😀

Kliknite na galeriju za prikaz većih fotografija:

Ako je moguće, dodajte pretinac ispod kreveta za spavanje.

Prostor ispod kreveta jedno je od najboljih mjesta za pohranu stvari u sobi. Praktično je nevidljiv, a doprinosi održavanju reda. Ako možete, kupite krevet koji ima ugrađene ladice za odlaganje stvari ili improvizujte pomoću plitkih, širokih ukrasnih kutija, koje se proizvode upravo za tu namjenu. Možete ih naći u svakoj bolje opremljenoj prodavnici namještaja.

Koristite ukrasne korpice za vaše police

Police same po sebi nisu dovoljne da vaša soba izgleda organizovano. Brzo se napune predmetima, pa izgledaju prenatrpano, neuredno i nefunkcionalno. Sa druge strane, ako na njih minimalistički stavimo tek nekoliko stvari, gubimo dragocjeni prostor.

Da biste riješili ovaj problem, kupite korpice za police. One izgledaju sasvim dobro, i olakšavaju pronalaženje stvari, budući da ih možete lako selektovati i još lakše izvaditi.

Koristite vješalice u boji

Uglancana soba vam ne znači ništa ako otvorite vrata ormara i šokirate se pred novom katastrofom. Neorganizovana garderoba kipti iz ormara, i sve što možete jeste da čupate stvari, za rukav i nogavicu, pa šta na lutriji izvučete – to ćete i da obučete.

Pokušajte sa vješalicama u boji, tako što će svaka boja da bude za određeni tip odjeće. Tako ćete znati da, recimo, na žutim vise košulje, na crvenim blejzeri, plavim pantalone i slično, a preglednost će biti lakša. Dodatni bonus je to što će ormar izgledati veoma lijepo.

Dajte stvarima duplu namjenu

Jedna od izvrsnih ideja u organizaciji je da veće stvari postanu multifunkcionalne. Treba vam ogledalo u sobi ali vam treba i prostor za nakit? Pa zašto ne pretvorite ogledalo u prostor za odlaganje nakita?

Ovaj vodič pokazuje kako da napravite takvo ogledalo, ili ga prosto kupite.

Još kutija na policama

Isti princip kao sa korpicama za noćne ormariće. Kutije ili korpice na policama će vam omogućiti laku organizaciju, a tražeći sitnice nećete se osjećati kao da ste dio naučne ekspedicije u potrazi za Svetim gralom. Sve je na svom mjestu. Markirano i ljupko upakovano.

Napravite funkcionalne police. Ali, baš funkcionalne!

Pčelice nisu blesave što koriste saće. Veliki prostor dobija veću funkcionalnost ako se podijeli u manje komorice. Strukturirani poličar poput ovoga na slici savršen je za odlaganje cipela ili drugih dodataka, pa čak odjeće, ako to želite. Možete ga kupiti ili napraviti svoj vlastiti.

Zidne kutijice

Tako je važno iskoristiti prednost slobodnog zidnog prostora. Jedan od načina da to učinite je da nabavite ili napravite police nalik na kutijice, kao što je prikazano na slici.

Izgledaju veoma lijepo i ostavljaju dosta prostora za spremanje različitih predmeta. Možete da dodate i kukice, koje će vam koristiti za odlaganje asesoara, poput sunčanih naočala ili ogrlica.

Uskladite police u različitim oblicima

Ako želite da vaša soba izgleda stvarno cool, poigrajte se sa različitim oblicima polica. Minimalistički stil zamijenite eklektičnim, čisto da se zabavite. I organizujete. 😀

Iskoristite i prostor iza kreveta

Umjesto da gurate krevet tik uza zid, najprije dodajte male police. Vodite računa o tome da budu plitke, kako vam stvari ne bi skliznule u unutrašnjost, jer sa tim nećete ništa postići.

Klipse

Koristite vješalice sa klipsama (štipaljkicama), kako biste uredno okačili što više stvari. Da, da, kao u buticima. 😀 Ništa ne fali buticima. 😉

Iskoristite svaki, ali svaki dostupan prostor

Police visoko iznad vrata su genijalno rješenje. Mada visoke, odlično će poslužiti za stvari koje rjeđe koristite. Recimo za knjige koje ste već pročitali. I za one stvari koje ne biste da posudite – recimo, knjige koje volite. Ljudi inače knjige vraćaju samo u biblioteku, a ovako se neće usuditi da traže da se pentrate po neki od naslova. 😀

Ovakve police možete da koristite iznad bilo kojih vrata u kući, iznad prozora, a možete i sama vrata da pretvorite u policu. Pogledajte:

Svjetlo

Ako je moguće, pustite u svoju sobu malo više prirodnog svjetla. Naravno, svjetlost neće učiniti vašu sobu organizovanijom, ali će učiniti da sve izgleda ljepše, pa samim tim i umirujuće.

Separatori za ladice

Ne možete dobiti organizovanu sobu ako u ladice stavljate toliko mnogo stvari da ih jedva zatvorite. Kupite ili napravite separatore za svoje ladice tako da sve ima svoje mjesto.

Jednostavnost

Ključna stvar, kada je riječ o organizovanosti na estetski ugodan način, je da neke prostore ostavite prazne. Da, trebalo bi da iskoristiti prostor što je više moguće, ali sa pojedinim praznim mjestima napravićete lijepu ravnotežu. Na primjer: ova polica sa četiri odjeljka izgleda tako dobro kada je svaki od njih rezervisan za nešto drugo.

Stavite kukice ispod polica

Opet mi sa policama. 😀 Napravite ih još korisnijim, tako što ćete postaviti kukice ispod njih, na koje možete da objesite laganije odjevne predmete ili još bolje – marame.

Još malo kukica:

Simetrija

Upotrijebite identične police za bočne strane radnog stola ili kreveta. Ovakvo rješenje će zaokružiti vaš prostor u jednu harmoničnu cjelinu.

Zidna ploča

Da, zidna ploča kao za kačenje alata. Samo, ovoga puta u svom sofisticiranom izdanju. Izgleda baš moćno, a moći ćete da objesite svašta nešto i da personalizujete svoj zid, bilo iznad radnog stola ili iznad uzglavlja.

I još zidnih ploča:

A police?

Već nam je smiješno, ali moramo da spomenemo i ove police – police za ćoškove. Superfunkcionalno rješenje koje će dosadne, ogoljene uglove sobe ušareniti i napraviti korisnim za odlaganje sitnica koje “život znače”! 😀

Bonus ideja koja nema veze sa organizacijom spavaće sobe, ali ima veze sa organizacijom života – kukice za ključeve! Ta-daa, konačno sjajno rješenje za sve one kojima ključevi “imaju noge”! Kukice nisu ništa novo, ali ovako slatke kišobrančiće, priznajte, niste još vidjeli. Zagarantovano ih nećete preskočiti i ćušnuti ključ u nepoznatom pravcu. Od sada (pa nadalje i ubuduće) – biće na svom mjestu 😀

Napravite mini umjetničke galerije za svoje mališane

 

Trendovi za uređenje enterijera-individualnost na prvom mjestu (FOTO)