Intolerancija na hranu: Koji su simptomi i kako utiče na pojavu debljine

Hipersenzibilizacija na hranu koja je uzrokovana nakupljanjem IgG antitijelima (intolerancija na hranu)je kronične naravi sa skrivenim simptomima te ju je teže dijagnostikovati od alergije.

Koja je razlika između alergije i intolerancije na hranu?

„Klasična“ alergijska reakcija posredovana je IgE antitijelima, a reakcije koje nastaju odmah nakon konzumacije štetne namirnice često su dramatične, a katkad i opasne za život. Najčešće su kožne reakcije i oralni alergijski sindrom (žarenje u ustima, natečen jezik, gušenje …).

Simptomi alergije na hranu u probavnom sistemu su grčevi, mučnina, povraćanje i proljev. Jasnu i burnu sliku koja svjedoči o uzroku i posljedici kod alergije stvaraju IgE antitijela, dok se kod intolerancije simptomi pojavljuju nakon dugotrajnijeg konzumiranja određene hrane ili pića.

Za razliku od simptoma „klasične“ alergije koji se lako prepoznaju, simptomi intolerancije znatno variraju od osobe do osobe, a često nas navedu na pogrešan trag.

Imunokompleksi nastali „spajanjem“ antitijela i antigena hrane ulaze u cirkulaciju i dopiru do svih stanica u organizmu. Najizloženije su crijevne stanice, ali najveće simptome očekujemo u organu ili organskom sistemu koji je najslabija tačka svakog pojedinca.

Nekome će se intolerancija na hranu manifestovati bolovima u zglobovima, drugome gubitkom motivacije i pojavom depresije, dok će trećem izazvati probleme u probavnom traktu.

Mogući simptomi intolerancije

Medicinska grupa simptoma Opis problema Zastupljenost
Dermatološki problemi akne, ekcem, svrbež, osip, rozacea, urtikarija, psorijaza, 15,7%
Gastrointestinalni problemi abdominalna bol, naduvenost, opstipacija, dijarea, gubitak apetita, mučnina, grčevi, problemi s tjelesnom težinom 44,1 %
Mišićno-koštani problemi artritis, fibromijalgija, otečeni zglobovi 6,8%
Neurološki problemi vrtoglavica, glavobolja, migrena, multipla skleroza, tenzijska glavobolja 11,9 %
Psihološki problemi anksioznost, autizam, depresija, umor, hiperaktivnost, letargija, mučnina, omaglica, panični napadi, napetost 8,5%
Respiratorni problemi poteškoće disanja, astma, rinitis, sinusitis, začepljenost uha, šum u uhu 10%

 

Kada se neka osoba jednom testira zbog intolerancije na hranu, počne se s primjenom jednostavnoga eliminacijskog programa prehrane – iz prehrane se izbacuju hrana i sastojci koji pokazuju visok stepen intolerancije.

Nakon testa intolerancije na hranu te uklanjanja hrane visokog stepenaa intolerancije, više od 80% pacijenata pokazuje znatno poboljšanje svojih zdravstvenih problema.

Takav pristup omogućuju siguran gubitak težine od 5 do 20 kg za nekoliko mjeseci, a istodobno se uklanjaju i stalni zdravstveni poremećaji.

Kako intolerancija na hranu utiče na povećanje tjelesne težine i pojavu debljine?

I u ovom su slučaju glavni krivci već spomenuti kompleksi antigen-antitijelo. Kod svih ljudi kojima je dokazano nepodnošenje određenih namirnica dolazi do nakupljanja tekućine i povećanja tjelesne težine kao posljedice toga.

Naše tijelo ponaša se poput šnite hljeba u tanjiru supe. Pokupi svu tekućinu i nabubri. Tako dolazi do paradoksa: povećanjem unosa vode u organizam ne postižemo smanjenje suvišnih kilograma i čišćenje organizma, naprotiv, povećava se tjelesna masa, pojavljuju se edemi, a naše je tijelo sve teže, baš poput one šnite hljeba u tanjiru supe.

Za razliku od drugih redukcijskih dijeta gdje namirnice uklanjamo prema uopšteno definisanim preporukama, na temelju testa intolerancije otkrivamo naš individualni jelovnik koji nam omogućuje izbjegavanje one vrste hrane koja šteti baš nama.

Tek tada, pridržava li se pacijent definisanog programa prehrane, izgubljeni se kilogrami ne vraćaju.

Briga o zdravlju, svijest o potrebi za tjelesnom aktivnošću, uravnotežena prehrana, aktivan odmor i relaksacija, put je prema dobrom zdravlju i većoj kvaliteti življenja.

Test intolerancije na hranu ne uključuje intoleranciju na histamin

Histamin je tvar koja se oslobađa u organizmu tokom „klasičnih“ alergijskih reakcija te posreduje u pojavi poznatih simptoma. Upravo stoga u slučaju npr. alergijskih rinitisa uzimamo lijekove – antihistaminike.

Histamin se međutim ne oslobađa samo tokom alergijske reakcije, već i različita hrana i napici sadržavaju histamin.

Niz simptoma koji kod nekih osoba nastaju nakon unosa hrane koja sadržava histamin posljedica su intolerancije na histamin, koja nastaje zbog manjka specifičnog enzima koji ga razgrađuje. Simptomi se pojavljuju već nakon pola sata od konzumacije hrane i pića (crvenilo kože, svrbež, glavobolja, mučnina, proljev).

Kako se pripremiti za test intolerancije na hranu?

Kada se odlučite za testiranje, morate biti na tašte (ili 4 – 5 sati nakon konzumacije hrane), jer se testiranje obavlja vađenjem krvi, i to iz vene, jer se imunoglobulin IgG nalazi isključivo u venskoj krvi. Osim navedenog, hrana se prije testa konzumira normalno, bez prethodnih ograničenja.

Tekst preuzet sa krenizdravo.rtl.hr

Prof. dr Nestorović o respiratornim infekcijama: Roditelji, mazite svoju djecu, to je fantastično za imunitet!

Zašto je folna kiselina baš toliko važna?