Šta je važno da znate kada je BEBA U INKUBATORU? Savjeti za roditelje

Šta je važno da znate kada je BEBA U INKUBATORU? Savjeti za roditelje

U prvim danima života, beba u inkubatoru provodi vrijeme ako je prijevremeno rođena beba, ako je kod nje po porođaju uočen neki problem vezan uz vitalne funkcije ili stanje koje zahtjeva prilagođavanje na vanjski svijet.

U ovom tekstu ćete pročitati:

  • kako izgleda inkubator
  • čemu služi
  • od čega se sastoji
  • šta kao roditelj možete uraditi u prvim danima života bebe u inkubatoru

Šta je važno da znate kada je BEBA U INKUBATORU? Savjeti za roditelje

Šta vi možete uraditi za bebu u inkubatoru

Ako je beba u inkubatoru, možete je svakodnevno obilaziti, pričati joj ili dodirivati je kroz otvore predviđene za to. Bebe pamte glas i dodir roditelja.

Majke se trebaju truditi da održavaju dojenje jer je majčino mlijeko najbolje što beba može dobiti. Treba nastojati redovno izmuzati dojke i spremno dočekati bebicu.

Period kad je beba u inkubatoru je jako stresan, pogotovo za majke ali treba se truditi da se ostane pozitivnog stava i optimista.

Ljekari će roditeljima uvijek detaljno objasniti razloge boravka bebe u inkubatoru kao i vrijeme koje će vjerovatno provesti u njemu.

Bebe koje nisu prijevremeno rođene u inkubatoru obično borave oko nedjelju dana, zavisno od razloga.

Ako je težina ispod 2.000 grama, ostaju u inkubatoru sve dok ne postignu težinu od 1.900 – 2.000 grama, pod uslovom da ne postoji nijedan drugi razlog za boravak u inkubatoru.

Beba težine ispod 1.000 grama, ostaje znatno duže u inkubatoru, dok god ne postigne odgovarajuću težinu, što se dešava najčešće sporo.

Volite svoju bebu jer je ljubav to što joj sigurno možete dati a inkubator će joj za to vrijeme pružiti sve ostalo.

Posmatrajte ovaj aparat kao nešto što bebi samo pomaže.

Šta je važno da znate kada je BEBA U INKUBATORU? Savjeti za roditelje

Šta je inkubator i kako funkcioniše?

Postoje različite vrste inkubatora, zavisno od tehničke opremljenosti bolnice, negdje su moderniji negdje stariji modeli.

Svi imaju uglavnom istu funkciju i osnovne dijelove s tim da neki dodatno posjeduju vage, aparate za mjerenje vlažnosti vazduha ili druge dodatke.

Bebice nekad neposredno po rođenju nisu u stanju da održavaju normalnu temperaturu tijela i boravak u inkubatoru im pomaže da borave u za njih odgovarajućoj sredini i zaštiti ih od mogućih infekcija.

Mala tijela nemaju razvijen sistem termoregulacije tako da je inkubator sa podešenom temperaturom i dodacima spas za njih.

Mnogim roditeljima izgleda zastrašujuće ali svaki dio ima svoju nezamjenljivu funkciju i jako pomaže da se prevaziđu prvi, ponekad kritični dani i da beba ima odgovarajuću njegu, ishranu, kiseonik i boravak u odgovarajućim vanjskim uslovima.

“Vještačka pluća” i šator za kiseonik

Neke bebe poslije rođenja nisu u stanju da dišu same jer je respiratorni sistem nezreo. Tada veliku pomoć imaju respiratori i CPAP aparati.

Ovi aparati bukvalno spašavaju živote maleckih stvorenja.

Ako beba treba samo dodatnu količinu kiseonika u inkubatoru postoji plastična pregrada u predjelu glave u koju se putem šire cijevi sprovodi dodatni kiseonik.

Beba u inkubatoru i sonde za ishranu

Veliku pomoć u ishrani bebica igra i sonda ili cjevčica koja se uvodi kroz nos ili usta u želudac.

Ovo omogućava normalnu ishranu bebe koja ima slab ili nikakav refleks sisanja, problem sa gutanjem i disanjem ili bilo kakav zdravstveni problem koji zahtijeva ovakakv način ishrane.

Šta-je-važno-da-znate-kada-je-BEBA-U-INKUBATORU-Savjeti-za-roditelje-iskustva-mamaklik.jpg

Monitor za praćenje osnovnih životnih funkcija beba u inkubatoru

Pomoću monitora se prate osnovne životne funkcije bebe a to su disanje, pritisak i rad srca.

Na bebinoj koži su senzori koji u svakom trenutku bilježe šta se dešava i ukoliko je potrebno upozoravaju osoblje da na vrijeme reaguje.

Ovo pravovremeno reagovanje osoblja najčešće spašava život.

Infuzioni sistem

Iako su bebice u prvim danima jako male i vene su tanke postoje intravenski sistemi prilagođeni tako malim tijelima. Pomoću njih beba dobija dovoljne količine tečnosti, hranljivih materija ili lijekova potrebnih u određenim slučajevima.

Svjetlosna terapija beba u inkubatoru

Šta je važno da znate kada je BEBA U INKUBATORU? Savjeti za roditelje

Ako beba po rođenju dobije žuticu u inkubatoru se može izložiti fototerapiji koja je za bebu jako korisna a sprovodi se tako što se sterilne gazice stave na oči bebe a sav ostali dio tijela je izložen plavom svjetlu.

Ako je vaša beba u inkubatoru, podršku će vam pružiti Mrvice-udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj. Kontaktirajte ih putem njihove FB stranice.

Beba u inkubatoru: iskustva

Mnoge hrabre mame podijelile su svoja iskustva iz teškog i osjetljivog perioda kada su se njihove bebice lavovski borile za život. Njihove priče pročitajte u nastavku.

MamaKlik.com

Od mrvice do bebe heroja – Mirjana Tanić

Priča o tri bebe kojima je 6 mjeseci u maminom stomaku bilo dovoljno

Mama intervju: Danka Mirjanić

Prijevremeno rođene bebe: Superheroji iz inkubatora (FOTO)

Ispovijest mame prijevremeno rođene bebe: Trudim se da mislim o lijepom, ali ipak i dalje provjeravam da li diše

Kako izgleda bolnica kroz crteže mame prijevremeno rođene bebe?