10 znakova da je vaše tijelo pod stresom

Svako se povremeno osjeća loše. Ali ako taj osjećaj traje duže vrijeme, ozbiljno shvatite svoje zdravstveno stanje. Možda se radi o stresu. Doktori se slažu da je stres uzrok mnogih bolesti.

Nekoliko najčešćih znakova da ste pod stresom:

  1. Problemi sa kožom

Psorijaza, akne i druge kožne bolesti mogu biti uzrokovane stresom.

Naučnici su sproveli istraživanje među učenicima i pokazali direktnu vezu između visokog nivoa psihološkog stresa i problema sa kožom.

Eksperiment sa miševima daje isti rezultat. Životinje koje su bile izložene visokim dozama stresa, postale su podložne kožnim infekcijama.

2. Promjena težine

Možda ste bili u situaciji kada niste mogli stabilizovati svoju težinu sa hranom ili putem fizičke aktivnosti.

Intenzivna i stresna iskustva mogu vam dati višak kilograma. Kako se ispostavilo, česte stresne situacije povećavaju proizvodnju hormona kortizola.

On stabilizuje metabolizam masti i ugljenih hidrata i podržava neophodne nivoe šećera u krvi. Ako osoba ima previše hormona, više će posezati za hranom, a tijelo će proizvoditi manje testosterona i sagorijevaće manje kalorija.

Ponekad stres i anksioznost uzrokuju gubljenje težine.

Povećan nivo adrenalina u krvi je odgovoran za takav ishod. Adrenalin ubrzava metabolizam ali usporava izlučivanje masti. Naučnici takođe krive kortikotropin-oslobađajući hormon (CRH) za gubljenje težine.

3. Česte prehlade

Kao što smo već pisali, stres izaziva proizvodnju kortizola, koji može pomoći u suzbijanju zapaljenskih procesa u organizmu. Međutim, ako osoba doživljava hronični stres, imunološki sistem postaje manje osjetljiv na kortizol što rezultira ozbiljnim upalama. Tijelo tad ima veći rizik od prehlade.

Ne krivite hladno vrijeme, jer je ono samo okidač bolesti za tijelo sa oslabljenim imunološkim sistemom.

Ako ste često bolesni, razmislite o tome šta vam zadaje brige u životu i pokušajte to da riješite.

4. Problemi sa probavom

Postoji naučni dokaz da stres može negativno uticati na probavni trakt. Ponekad, lijekovi za stomačne tegobe ne pomažu.

U ovom slučaju, posjeta psihologu može biti od velike pomoći. Doktor će utvrditi uzroke vaše anksioznosti i pokušati da vam pomogne.

5. Slaba koncentracija

Ljudi koji su dugo bili pod stresom, teško se koncentrišu na zadatke.

Ako primjetite da ste postali manje koncentrisani nego obično, možda je vrijeme da malo usporite i odmorite se. Ovo se dešava zbog nervne napetosti.

6. Opadanje kose

Naučnici su došli do zaključka da vam stres može prorijediti kosu ili čak možete potpuno oćelaviti.

Ako ste primjetili da imate manje kose nego ranije, a različiti vitamini ne daju pozitivan efekat, stres može biti razlog. Zato smanjite nervozu ako želite zadržati svoju prelijepu kosu.

7. Glavobolje

Glavobolje mogu biti uzrokovane mnogim razlozima: nepravilan položaj tokom spavanja, nizak ili visok krvni pritisak, sinusitis, trudnoća i slično. Ali ponekad glavobolje izaziva i emocionalni stres koji imate na poslu ili kod kuće.

Uzimanje pilula može pomoći kod glavobolja. Ali ako ne isključujete stresne situacije iz svog života, glavobolja će se iznova i iznova vraćati.

8. Nizak libido

Čovek koji je često izložen stresu obično ima nizak libido. Naučnici su sproveli studiju i došli do takvog zaključka.

Dakle, ako niste imali seks sa partnerom dugo vremena, nemojte biti zabrinuti, jer to neće pomoći situaciji.

Ukoliko je razlog zaista stres, to će samo pogoršati stvari. Velika stvar je da odete na odmor zajedno.

9. Problem sa spavanjem

Stresne situacije mogu biti razlog za ozbiljne probleme sa spavanjem. Možda imate nesanicu jer ste dugo bili pod velikim stresom.

Ovo je vrlo teška situacija jer osoba ne može normalno raditi i uživati u životu bez dobrog spavanja.

Kada tablete za spavanje više ne funkcionišu, vrijeme je da ozbiljno shvatite ovo upozorenje vašeg organizma i posjetite doktora. Veoma je važno da nađete uzroke vaših problema u spavanju i uklonite ih što je prije moguće.

10. Kardiovaskularne bolesti

Stres ima loš uticaj na naše srce. Naučnici su dokazali da je hronični stres jedan od najčešćih uzroka kardiovaskularnih oboljenja.

Takve okolnosti kao naporan rad ili obrnuto, život bez posla, u siromaštvu i problemi u porodici samo pogoršavaju situaciju.

Kako vaše tijelo reaguje na stresne situacije?

Brightside.me
Adaptacija: Mamaklik.com