Kako biti dobra mama a ne zapostaviti sebe? 5 dobrih savjeta!

Kako biti dobra mama a ne zapostaviti sebe?

Prirodno, beba vam je najvažnija na svijetu, ali to ne znači da treba potpuno da zanemarite sebe i svoje potrebe. Otkrivamo vam kako biti dobra mama a pritom postići ravnotežu u životu.

Kako biti dobra mama a ne zapostaviti ni sebe ni one oko vas? Savršenu mamu vjerovatno zamišljate kao požrtvovanu, nesebičnu ženu, koja ulaže 100% truda, energije i vremena u zadovoljavanje potreba svoje bebe.

Možda poznajete baš takvu majku.

Sve što ona radi djeluje tako lako i spontano, a osmijeh joj ne silazi s lica. U poređenju s ovom slikom savršenstva, vjerovatno osjećate izvjesnu dozu krivice, zar ne?

Kako podići SAMOPOUZDANJE kod djece: 11 efikasnih taktika za samopoštovanje

I pored beskrajne, bezuslovne ljubavi koju osjećate prema bebi, često se pitate da li ste dovoljno brižni, da li sve radite kako treba i da li vaš odlazak u frizerski salon ili na kafu s prijateljicama znači zanemarivanje bebe.

Pritisak koji osjećate usljed fizičkih poslova i moralnih dilema zaista je velik.

Objektivno, porodica, najbliža okolina i društvo očekuju od majki da budu savršene i potpuno posvećene svojim bebama. No, izdvajanje malo vremena za zadovoljavanje ličnih potreba ne znači da ste loša majka niti da zbog toga treba da se osjećate krivom.

Naprotiv, što ste odmorniji, zadovoljniji i ispunjeniji, više ćete moći da pružite i svom djetetu.

Vrijeme je da se više posvetite sebi a da pritome ne narušite bliskost s bebom.

1. Kako da budete sjajna mama…a da i dalje izlazite?!

Kako biti dobra mama a ne zapostaviti sebe?

Sjećate se kako ste nekada birali restorane i kafiće na osnovu dobre muzike ili zgodnih konobara? Sada vam je glavni kriterijum to da li ima dovoljno prostora da ugurate kolica, da li ima visokih stolica za djecu i prostora za presvlačenje beba.

Naravno, to ne znači da mjesta prilagođena djeci, kojih je sve više, nisu zabavna za odrasle.

Naprotiv, u takvom okruženju možete se opustiti i uživati u društvu svoje bebe i dragih ljudi. Pritom ne morate brinuti o tome šta vaše dijete radi, da li ćete moći da ga prepovijete, nahranite i smirite njegov plač.

Uostalom, dolazak bebe na svijet mijenja i vaše prioritete, interesovanja i način na koji vodite društveni život. U tom kontekstu i odlazak u kafić ili restoran dobija drugi smisao, bilo da ste sami sa prijateljicama ili ste poveli i bebu.

2. Kako biti dobra mama i raditi puno radno vrijeme?

S obzirom na visoku stopu nezaposlenosti i ekonomsku situaciju, nije čudo što sve više mama ranije prekida porodiljsko odsustvo i ostavlja svoje bebe drugima na brigu, često i u jaslicama.

Nažalost, većina žena nema drugu opciju ukoliko želi da zadrži posao. Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da je povratak na posao koristan na mnogo načina.

Zaposlene majke su boljeg mentalnog zdravlja, uspostavljaju bolje odnose u porodici i doprinose porodičnom budžetu, što podstiče razvoj djeteta.

Ipak, uslov da se to ostvari jeste održavanje ravnoteže između posla i kuće, na osnovu jasno postavljenih granica između ova dva segmenta života.

Da li ti tvoj muž čini USLUGU, ako PRIPAZI vašu djecu?

To znači da sve što se tiče posla – razmišljanje, završavanje zadataka, poslovnu dokumenaciju i dr. – ostavljate u kancelariji. Čak i ako ste spretni u istovremenom obavljanju različitih poslova, razgovor telefonom (ili pisanje poruke) s bebom u naručju sprečava vas da se potpuno posvetite trenutku.

Kada ste s bebom, onda ste joj potrebni – i fizički i emotivno. Apsolutna posvećenost djetetu i ulozi majke naročito je važna kada niste s njim sve vrijeme.

S druge strane, uslov za potpunu posvećenost poslu, kada ste u firmi, jeste da pronađete osobu (ili dječju ustanovu) kojom ćete biti zadovoljni, u koju ćete imati potpuno povjerenje, što će vam donijeti lični mir.

3. Kako biti dobra mama a ne zapostaviti društveni život?

Redovni kasni noćni izlasci možda su sada stvar prošlosti. Ipak, niko ne kaže da treba da ostanete kod kuće do kraja života. Iako je razmjena iskustava s drugim roditeljima potrebna i korisna, izlazak s prijateljicama koje još nisu postale mame takođe ima svojih prednosti.

U ovakvim situacijama zabrinutost zbog prepuštanja bebe nekom drugom na čuvanje obično je najveća prepreka.

Neke majke ne vjeruju da će njihov partner biti sposoban da obavi ovaj zadatak i uvjerene su da samo one, zbog velikog iskustva, rade stvari kako treba.

No, što češće budete uključivali partnera u svakodnevnu brigu o bebi, on će biti sugurniji i biće vam lakše da oboje povremeno izađete.

Dovoljno je samo da ga nakratko uputite u osnovne stvari – ostalo prepustite njegovoj inventivnosti, koju ste i vi primjenjivali tokom savladavanja uloge majke.

4. Kako da budete sjajna mama, a da sačuvate harmoničan odnos s partnerom?

Kako biti dobra mama a ne zapostaviti sebe?

Sjetite se muškarca koji leži na kauču, onog kojeg jedva primjećujete otkad je beba došla na svijet! U nekom trenutku ponovo ćete poželjeti da se povežete s njim. Iskustva pokazuju da oživljavanje odnosa s partnerom pozitivno djeluje na cijelu porodicu.

Potrudite se da neko vrijeme provedete samo s njim, u nekim zajedničkim aktivnostima, bilo kod kuće, bilo izvan nje. Izlazak ne mora biti ništa spektakularno. Dovoljna je jedna šetnja da povratite stari osjećaj da ste par.

Angažujte osobu u koju imate povjerenja da vam čuva bebu i ne ustručavajte se da joj date precizne instrukcije!

Važno je da budete smireni kako biste se fokusirali na sebe i svog partnera. Takođe, dok ste s njim, potrudite se da beba ne bude tema vaših razgovora.

Prebacivanje na ulogu supruge sa uloge majke nije lako, ali ženski trikovi uljepšavanja olakšaće vam ovu tranziciju i osvježiti bračni život.

5. Kako biti dobra mama a ne zapostaviti sebe?

Kako biti dobra mama a ne zapostaviti sebe?

Prije nego što ste rodili bebu, višesatni boravak u frizerskom ili salonu ljepote bila je sasvim normalna stvar. Međutim, sada napuštanje bebe samo radi odlaska u toalet djeluje kao pravi luksuz!

Iako su takve promjene sasvim očekivane i normalne, svi eksperti kažu da je malo zdrave sebičnosti od vitalnog značaja za očuvanje psihološke ravnoteže.

Većina majki opravdava povratak na posao osjećajem da čini nešto za najbliže, jer uvećava kućni budžet, jer zadovoljavanje ličnih potreba kod njih izaziva nelagodu i osjećaj krivice.

No, odvajanje malo vremena za sebe nije odraz sebičnosti, već esencijalna potreba svake osobe. Bebi ste potrebni zdravi, opušteni i zadovoljni.

Postepeno izdvajajte pomalo vremena svakog dana.

Započnite dan odmorom uz šoljicu kafe i knjigu dok vaša beba spava, što je mnogo korisnije nego da to vrijeme iskoristite za čišćenje po kući.

Izađite sami iz kuće bar jednom sedmično. Naravno, partner treba da vam pomogne tako što će dijeliti s vama svu brigu o bebi.

MALE TAJNE ISKUSNIH MAMA

“Utorak uveče rezervisano je samo za mene i mog supruga. To ne mora da bude ništa specijalno. Dovoljno je da prošetamo, svratimo u kafić na piće ili pogledamo pozorišnu predstavu dok moja majka čuva našu kćerkicu. Na ovaj način možemo na miru da pričamo”, Anja (28), mama devetomjesečne Hane.

“Dobra organizacija je najvažnija. Na primjer, unaprijed zakažem tri posjete frizeru, što me sprečava da odustanem od stvari koje mi donose zadovoljstvo. Osim toga, tako mogu unaprijed da angažujem osobu koja će čuvati mog Adisa”, Zara (32), mama jednogodišnjeg Adisa.

“Budući da sam se vratila na posao, vrijeme koje provodim kod kuće posebno mi je dragocjeno. Moji najbliži znaju za to i izbjegavaju da me zovu telefonom do sedam sati uveče, kada moja kćerkica ide na spavanje. Ako baš žele nešto važno da mi kažu, postoji mejl i SMS”, Lana (31), mama dvogodišnje Maje.

Mamaklik

U 3 koraka prebrodite nesigurnost i vratite samopouzdanje u emotivnom odnosu