4 savjeta kako da odgonetnete govor tijela vašeg djeteta

govor tijela kod djece

Mala djeca često koriste neverbalne gestove za komunikaciju, s obzirom na to da je fond riječi s kojima raspolažu vrlo oskudan. Ono što je zanimljivo jeste da i sami možete razumjeti govor tijela i neizgovorene poruke vašeg djeteta čak i prije nego što on nauči svoje prve riječi.

IAKO DjECA OBIČNO POZNAJU OKO DVije stotine RijEČI DO SVOG DRUGOG ROĐENDANA, ONI I DALJE KORISTE SAMO OKO PEDESET RijEČI REDOVNO i oslanjaju se na neverbalnu komunikaciju i govor tijela.

ZAŠTO MOJE DIJETE GRIZE? Je li to razvojna faza ili nešto drugo?

To znači da ćete u većini slučajeva putem govora tijela svog djeteta u potpunosti shvatiti šta ono osjeća ili želi.

Kao i mnogi drugi roditelji, možda ćete se naći u nezgodnom položaju dok pokušavate da saznate šta vaše dijete želi da kaže neverbalnom komunikacijom.

– Niko od vas ne očekuje da čitate misli, ali ipak možete obratiti pažnju na vizuelne gestove vašeg djeteta kako biste shvatili kako da na njih odgovorite – kaže dr Mark Sosin, direktor Istraživačkog odeljenja roditelj-dijete Univerziteta Pejs u Njujorku, a prenosi sajt Parents.

Mi vam donosimo četiri najčešća signala koja djeca koriste i savjete šta možete da učinite da biste ostvarili bolju komunikaciju sa vašim mališanima:

1. Govor tijela kod djece: Dijete stoji skrštenih ruku ispred nove igračke

Vi mislite da to znači:„Zaboravi! Ne zanima me ova igračka!“

A to vjerovatno znači:„Osjećam se zabrinuto!“

“Teško je povjerovati, ali prekrštene dječje ruke mogu imati više od šezdeset i sedam tumačenja”, kaže stručnjak za govor tela Pati Vud, autorka Signala uspjeha i dodaje: “Za dijete to je najverovatnije znak da se osjeća nelagodno.”

Vaše dijete možda neće moći da kaže:”Ne želim ovog nepoznatog konjića za ljuljanje”, ali se može zaštititi od njega tako što će sklopiti ruke kako bi stvorilo zaštitnu prepreku.

Djeca ovog uzrasta vole da istražuju, pa ako dijete izgleda nezainteresovano za nešto, možda ono samo skuplja hrabrost da upozna nove stvari.

Vaš sledeći korak – ako oklijeva da isproba novog konjića za ljuljanje, odmaknite se. Kasnije, možete ga ohrabriti tako što ćete se igrati koristeći svoj govor tijela da pokažete da volite igračku.

Pomjerite je polako rukom ili je imitirajte tako što stojite iznad njega i kažete:”Vau, ovo je baš zabavno!”. Ali nemojte ga tjerati da se popne na konjića, to bi moglo pretvoriti djetetov strah u potpuni strah i rasplakati ga. “Kada se oseća sigurno i dovoljno radoznalo, dijete će se samo popeti”, objašnjava Vud.

TANTRUMI KOD DJECE: 10 efikasnih načina kako umiriti ispade bijesa

2. Umjesto da pozdravi tetku, vaše dijete se sakriva iza vas

Vi mislite da znači: “Ne želim da je vidim!”

A to vjerovatno znači: “Ne želim da ME vidi!”

Zašto? Reakcija vašeg djeteta je vjerovatno više vezana za dijete, a ne za tetkinu pojavu.

Prvo, pokušajte da mu pogledate u lice. Ako se smije, vjerovatno se samo igra. “Ali ako ono izgleda nesrećno, možda se krije zato što osjeća iznenadni talas opreza“, kaže dr Sosin.

Djeca se nose sa mnogo novih emocija i ne znaju uvijek kako da ih izraze.

Vaš sljedeći korak – nemojte tome pridavati značaj. Možda ste u iskušenju da kažete: “Samo se stidi”, kako situacija ne bi bila neprijatna, ali izbjegavajte etiketiranje djeteta pred drugima.

Pokušajte da opustite situaciju: “Idi da se igraš, pa dođi poslije kod nas.”

Birajte riječi: Ovo su rečenice koje ne treba reći djetetu

3. Kada uđete u sobu, dijete izbjegava kontakt očima! Da li nešto krije?

Vi mislite da znači: “Učinio sam nešto loše (i ne želim da saznaš šta).”

A to vjerovatno znači: “Loše se osjećam zbog nečega što sam uradio.”

Nedostatak kontakta očima vašeg djeteta nije uvijek znak da nešto krije. Pored stidljivosti, ono takođe počinje da se bavi osjećanjima sramote i kajanja – i to je dobro. 

Nedavna studija Univerziteta u Ajovi pokazala je da su dvogodišnjaci koji su se osjećali loše zbog glume, imali manje problema u ponašanju kasnije nego oni koji nisu.

Vaš sljedeći korak – ostanite smireni ako izgleda da vaše dijete nešto krije.

Vaša prva misao bi mogla biti potraga za mrvicama kolačića ili neku druga kvazi-katastrofa, ali možda je jednostavno uznemireno što je trčalo preko sestrine kule od kockica.

“Bez obzira na slučaj, najbolji način da se reaguje jeste da ostanete pozitivni”, kaže Alan Grin, profesor pedijatrije na Medicinskom fakultetu u Stenfordu u Kaliforniji. “Ako znate šta je pošlo naopako, ukažite mu na to i recite da to više ne radi. Ako niste sigurni, recite: ‘Znam da se nešto dogodilo i to je u redu – volim te’”, kaže dr Grin.

Na taj način će se dijete osjećati sigurno i neće pokušavati da sakrije stvari od vas.

4. Govor tijela kod djece: Vaš jednogodišnjak vas gura ili bježi od vas

Ono što mislite da znači: “Bježi od mene!”

Ono što vjerovatno znači: “Mogu ja to sam!”

Ono što možda izgleda kao loše je zapravo dobra vijest: „Vaše dijete počinje da vjeruje sebi i svijetu oko sebe”, objašnjava dr Rahil Brigs, psiholog u Montefiore dječjoj bolnici u Njujorku.

Vaš sljedeći korak – pokušajte da ne shvatate lično jer ste vašem “mogu ja to sam” djetetu i dalje potrebni.

Ako želi da pregleda drvo u parku, pustite ga da dodirne kore ili miriše listove. Pustite ga da istražuje sve dok ne pokuša da uradi nešto opasno, na primjer da pokupi oštru granu.

“Zamislite sebe kao benzinsku stanicu i vaše dijete kao automobil”, predlaže dr Brigs.Kada mu je potrebna sigurnost, dijete će odmah tražiti vaš zagrljaj za emocionalno punjenje goriva – zaključuje on.

MamaKlik

Kad se dijete inati, pomaže ovih 7 efikasnih strategija borbe protiv inata