Moć korisnih afirmacija

moć-korisnih-afirmacija-mamaklik.jpg

“Štapovi i kamenje mogu da mi slome kosti, ali reči me nikada neće povrediti.”
Većina nas je čula ovu frazu bezbroj puta, ali je njena poruka daleko od istine. Znamo da reči u stvari imaju MOĆ da nas povrede. Ali i da nas uzdignu.

Ono što govorimo jedni drugima ima moć da nam učini dobro ili zlo, i zato je od suštinskog značaja da budemo svesni stvari koje izgovaramo, piše Darling magazine.

Zvuči tako jednostavno, ali zar ne bi trebalo da je glavni cilj u našim odnosima da pozitivnim i afirmativnim komentarima podržavamo jedni druge, a ne da drugima rušimo samopouzdanje tračevima, kritikama i negativnim konstatacijama? Ili oni nama.

Moć korisnih afirmacija: Reči koje ohrabruju i inspirišu

Imam prijatelja koji se odlično snalazi u ovom i koji me je naučio vrednostima ljubaznog govora. Specifičan je po tome što vrlo lako iznosi iskrene i srdačne pohvale svima koje sretne.

U našem prijateljstvu, njegove pozitivne reči pružile su mi nadu i ohrabrenje više puta nego što mogu da prebrojim.

Samo saznanje koliko me ceni i podržava, daje mi neizmerno poverenje i sigurnost u to ko sam i ostavlja me da se osećam uzvišenom i sposobnom.

Škotski autor George Macdonald izgleda da je razumeo tu moć kada je napisao: „Ako umesto dragulja, ili čak cveta, treba da darujemo lepu misao u srce prijatelja, to bi bilo pokon kakav anđeli daju.’’ 

Reći prijatelju šta vidimo i volimo kod njih, potvrđuje njihovu vrednost i takođe im pomaže da prepoznaju i prihvate svoje najbolje i najlepše osobine.

Naravno, razumem da je većini neprirodno da govore naglas dobre misli o drugima. Često je najlakše zadržati se na prosuđivanjima i kritikama. 

Kada preispitamo svoje stavove, otkrićemo istinu u rečima Ralpha Valda Emersona:

„Slava prijateljstva nije ispružena ruka, niti ljubazan osmeh niti radost druženja; to je duhovna inspiracija do koje se dolazi kada čovek otkrije da neko drugi veruje u njega i želi da mu veruje.”Dakle, napravimo naviku da govorimo reči koje ohrabruju i inspirišu. 

Ukažimo na pozitivne kvalitete naših prijatelja i pohvalimo ih za njihovu snagu, potvrđujući karakterne osobine koje toliko cenimo i koje često uzimamo zdravo za gotovo.

Moć je u našim rečima. Ali i u mislima.

mamaklik

VIZUALIZACIJA i moć vizualizacije: Velike stvari se ne dešavaju slučajno!

U 3 koraka prebrodite nesigurnost i vratite samopouzdanje u emotivnom odnosu

Život u stilu Beyoncé: Priča o mindfulness fenomenu