Podizanje grudi hirurškim putem bez implantata (mastopeksija)

Podizanje-grudi-hirurškim-putem-bez-implantata-mastopeksija-mamaklik.jpg

Prolaze godine, a nešto tu nije na istoj nadmorskoj visini, volumen dojki se znatno izmenio, sve izgleda drastično manje, opuštenije i nekako prazno. Rešenje je mastopeksija! Ovaj zahvat predstavlja podizanje grudi hirurškim putem bez implantata, a šta je i kako se izvodi saznajte u novom tekstu na MamaKlik portalu.

Nakon trudnoće i dojenja određen broj žena primeti da im grudi ne izgledaju kao u jeku mladosti. Nešto tu nije na istoj nadmorskoj visini volumen se znatno izmenio, a često i areole i bradavice ne izgledaju kao nekada. Ostaje utisak da su grudi drastično manje, opuštenije i neminovno, po završetku dojenja, deluju prazno – što i jesu. Da li je podizanje grudi hirurškim putem rešenje za ovaj problem? 

Podizanje-grudi-hirurškim-putem-bez-implantata-mastopeksija-mamaklik.jpg

Šta je glavni krivac za opuštene grudi?

Mnogi pogrešno misle da je dojenje najčešći krivac za opuštene grudi, međutim, uslovno rečeno, “problem” se stvara još u trudnoći.

Kako vaše grudi počinju da rastu dolazi do istezanja ligamenata, jer grudi nemaju mišiće već su ligamentima pričvršćene za mišiće na zidu grudnog koša.

Ukoliko se malo više opustite pa se cifra na vagi otme kontroli eto još jednog razloga za drugaciji izgled dojki.

Takođe, tokom trudnoće grudi postaju veće kako bi se lakše prilagodile periodu uspostavljanja laktacije koji nastupa prvih dana nakon porođaja kada se grudi dodatno uvećavaju jer se pune mlekom.

Dakle, nema potrebe da odustajete od dojenja iz straha da će vam se grudi deformisati, jer je ta šteta već učinjena.

Lifting grudi: Kako podići opuštene grudi?

Da li je potrebno da se podsetimo da živimo u 21. veku, pa ako vas bilo šta na vašem telu uznemirava nema razloga da očajavate – obratite se stručnom licu, plastičnom hirurgu! Verovatno će vam preporučiti mastopeksiju i vaš problem je rešen! 

Ne brinite niste usamljene, sve veći broj žena se odlučuje da promeni ono čime nisu zadovoljne. Poput labioplastike, podizanje grudi hirurškim putem je poduhvat sa velikim porastom. 

O popularnosti mastopeksije najbolje govore podaci Američkog društva plastičnih hirurga da je 1992. godine obavljeno manje od 8000 operacija, dok je 2007. godine ta brojka skočila na više od 126.178 operacija, a danas se smatra da je u porastu za 70%.

Pre nego što dodate i vaše ime ovoj rastućoj brojci možete uraditi jednostavan test: postavite olovku ispod grudi, ukoliko ona tamo i ostane, a vama se ne sviđa šta vidite u ogledalu telefon u ruke i zakažite posetu kod estetskog hirurga.

Podizanje-grudi-hirurškim-putem-bez-implantata-mastopeksija-mamaklik.jpg

Šta je i kako izgleda mastopeksija, podizanje grudi hirurškim putem bez implantata: 

Mastopeksija je hirurška intervencija kojom se opuštene grudi vraćaju u prvobitan položaj.

Uklanjanjem viška kože i tkiva dojke grudi se podižu i postiže se adekvatna čvrstina.

Takođe, u sklopu intervencije može se smanjiti veličina bradavica kako bi se postigla proporcionalnost izgleda dojki. 

Dugoročniji rezultati postižu se kod žena sa grudima manjeg volumena, jer veće grudi imaju tendenciju da se vremenom opuste i nakon intervencije zbog težine samih dojki.

Jasno je da doktor raspolaže samo onim što vam je priroda podarila.

Ako očekujete veće, okrugle grudi koje čvrsto stoje i prkose gravitaciji, a brushalter ne želite očima da vidite onda ipak razmislite i o umetanju implantanata, naravno uz prethodnu konsultaciju sa doktorom.

Kako se izvodi mastopeksija?

Operacija se najčešće izvodi u opštoj anesteziji, mada može i u lokalnoj, a izbor hirurške intervencije će odrediti mesto reza i ožiljka koji zatim nastaje. Stručni doktori uvek nastoje da šavovi budu što manje vidljivi. 

Oporavak od mastopeksije

Nakon intervencije idete kući, te postoperativni period provodite svoji na svome uz redovne kontrole.

Naredne dve nedelje grudi mogu biti otečene ili sa modricama, bol, zatezanje i nelagodnost možete osećati u nivou rezova, a utrnulost bradavica i samih dojki ne bi trebalo da vas brine jer će takođe proći kroz nekoliko sedmica.

Skidanje konaca vas očekuje nedelju do dve dana nakon operacije i postoji mogućnost da će biti potrebno da nosite potporni grudnjak tokom perioda oporavka. 

Da li su sve žene kandidati za podizanje grudi putem operacije (mastopeksija)?

Podizanje-grudi-hirurškim-putem-bez-implantata-mastopeksija-mamaklik.jpg

Prvo, apsolutno je ok da ste zadovoljne svojim izgledom i nakon trudnoće i dojenja.

Uz adekvatne vežbe, pravilnu ishranu i zdrav život (koji pre svega isključuje pušenje) vaše grudi će otprilike šest meseci nakon prestanka dojenja ponovo početi da vraćaju izgled pre trudnoće i postaju punije jer se umesto mleka u njima opet deponuju masti.

Ako i dalje niste zadovoljne izgledom i to utiče na vaše raspoloženje, partnerske odnose i svakodnevni život onda možete biti kandidat.

Ukoliko u budućnosti planirate još neku trudnoću odložite ovu intervenciju.

Ipak, ukoliko u budućnosti planirate još neku trudnoću odložite ovu intervenciju jer, kao što je rečeno na početku teksta, tokom trudnoće dolazi do istezanja ligamenata i opuštanja grudi, pa će biti: “Džabe ste krečili!”.

Znamo da je izgled grudi ženama često veoma bitan faktor kada se priča o ženstvenosti i seksualnosti, stoga potpuno podržavamo pravo izbora da sa svojim telom radite šta želite (dok je u granicama dobrog ukusa, a vas usrećuje). 

Ali sve je to stanje uma, uvek se može prvo na tome poraditi, a MamaKlik je pravo mesto za to.

Utiče li dojenje na opuštenost grudi?

BORE NA DEKOLTEU: Kako zaustaviti proces starenja ovog osjetljivog područja

5 znakova da nosite pogrešan grudnjak