Seks nakon rođenja bebe: Ovo treba da znate o intimnim odnosima posle poroda

Seks-nakon-rođenja-bebe-Ovo-treba-da-znate-o-intimnim-odnosima-posle-poroda-mamaklik-1.jpg

Kada žene mogu da se upuste u seksualne odnose nakon porođaja? Nakon koliko nedelja je vođenje ljubavi izvodljivo? Da li seks nakon rođenja deteta više boli ili je čak i bolji? Šta možete da očekujete kada su intimni odnosi posle poroda u pitanju…

Čestitamo! Ukoliko čitate ovaj tekst, znači da ste od skoro postali roditelji! Ali ne bilo kakav, već roditelji koji želi da saznaju kada mogu da imaju seks nakon poroda i kako mogu da nastave sa upražnjavanjem zdravih i neophodnih intimnih odnosa sa partnerom.

Roditelj koji razume koliko je održavanje ovog odnosa važno za opštu stabilnost porodice.

U sledećim redovima pokušaćemo da otklonimo svaki strah koji eventualno imate, odgovorimo na najvažnija pitanja, i podržimo vas da u najboljem trenutku za vas, nastavite sa uživanjem u partnerovom društvu!

Seks nakon poroda vaginalnim putem – Šta je najvažnije?

4 – 6 nedelja nakon porođaja, možete početi sa aktivnim razmišljanjem na ovu temu. Ukoliko je porođaj bio vaginalni, a rađena je epiziotomija, važno je da sačekate 6 nedelja, i obavezno konsultujete lekara pre upražnjavanja odnosa.

Rizici: Prerano stupanje u seksualne odnose nakon porođaja podiže rizik od postporođajnog krvarenja, kao i infekcije materice.

Nekoliko faktora utiče na spremnost za seksualni odnos nakon porođaja:

  • Opšta malaksalost
  • Bol
  • Stres
  • Seksualni nagon
  • Suvoća vagine
  • Postporođajna depresija
  • Druge psiho-fizičke nelagode

Čitava intimna regija žene koja je prošla kroz porođaj, može biti osetljiva mesecima nakon rođenja deteta.

Seksualni odnosi nakon carskog reza?

Kod carskog reza imamo izazov oporavka, što je individualno i ženi treba dozvoliti da u svom vremenu pokaže da li je i kada je spremna da obnovi intimni odnos sa partnerom.

Uglavnom se preporučuje 4 do 6 nedelja apstinencije nakon carskog reza.  To vreme kada se se žene oporavljaju nakon carskog reza, a šavovi zarastaju.

Žene nakon carskog reza češće osećaju bolove pri prvom polnom odnosu. U području reza žene mogu da osećaju neugodne senzacije kao što su peckanje, trnjenje ili neosetljivost tog dela tela. Neprijatan osećaj se može intezivirati dodirivanjem ili pritiskom tokom seksa, pa je poželjno isprobati položaje u kojima pritisak na donji deo stomaka manji.

Intimni odnosi sa partnerom posle rođenja bebe: Šta da očekujem?!

Seks-nakon-rođenja-bebe-Ovo-treba-da-znate-o-intimnim-odnosima-posle-poroda-mamaklik-1.jpg

Postporođajni seks verovatno neće biti tako ugodan, kao što priželjkujete

Seks nakon rođenja deteta može biti drugačiji od onoga na šta ste navikli, ne samo zbog celokupne novonastale situacije, već i zbog redukovanog tonusa vaginalnog mišića, i limitirane mogućnosti istezanja.

Ovo je, najčešće, samo privremena okolnost. Nizak nivo estrogena utiče na elastičnost/vlažnost vagine, što takođe može dovesti do nelagode.

Faktori koji utiču na vrstu i brzinu oporavka posle poroda kod žene jesu:

  • Genetika
  • Veličina bebe
  • Vrsta porođaja
  • Broj prethodnih porođaja
  • Praktikovanje Kegelovih vežbi

Seksualni odnosi tokom perioda dojenja

Ukoliko dojite, tokom orgazma može doći do curenja mleka iz dojki, usled hormonalne reakcije. Korisno je da pre odnosa ili podojite dete ili se odlučite za izmlazanje mleka.

„Kada žena doji, naročito u početku, nizak nivo estrogena u kombinaciji sa visokim nivoom prolaktina i oksitocina, može imitirati menopauzu, u naredna 2-3 meseca.“ – kaže doktorka Rebeka Bot, ginekolog i autor knjige: „The Venus Week“.

Ne žurite!

Važno je da ne žurite i sebe ne silite na nešto za šta možda niste spremni ni posle 6 nedelja. Korisnije za oba partnera je da sačekaju da žena bude spremna, kako bi ceo događaj bio prijatniji za oboje.

Strah od seksa nakon rođenja bebe

U redu je ako se osećate anksiozno, ako strepite ili se pribojavate kako će proći „prvi seks“.

Možda vam je nagon nizak, ili nepostojeći. Možda vam se čini da više nikada nećete imati odnose sa partnerom.

Ovo je, naravno, samo trenutni osećaj, jer se hormoni i iskustvo porođaja, poigravaju sa vama.

Prirodno je da imate nizak libido, kao i da se ne osećate udobno u svom telu. Sve dođe na svoje, a to se desi malo brže ukoliko radite Kegelove vežbe ( kontrahovanje i opuštanje mišića oko vaginalne regije)!

Ako niste raspoloženi za seks, postoji dobar razlog

Oksitocin koji lučite, ukoliko dojite, doprinosi divnim osećanjima koje gajite prema bebi, ali donosi i niski libido. Priroda je to skoro savršeno uredila.

Kako bi malo biće dobilo svu potrebnu pažnju da preživi i ojača, hormoni pomažu majci da svoju pažnju usmeri tamo gde je neophodna.

Žene koje ne doje, mogu očekivati da se brže vrate seksualnim aktivnostima, ukoliko im telo to dozvoljava.

Seks-nakon-rođenja-bebe-Ovo-treba-da-znate-o-intimnim-odnosima-posle-poroda-mamaklik-1.jpg

Seks može biti bolji nakon porođaja

Zbog čitave ujdurme oko bebe, partneri mogu da se osete kao cimeri nakon izvesnog vremena. Ovo nikako nije korisno za odnos.

Zato treba pribegavati nežnostima i pre konkretnog seksualnog čina, tako da se nastavi sa održavanjem intime i bliskosti, koje lako skliznu u podrazumevanje, kada dođe do tako velike promene kao što je rođenje deteta.

Mnoge žene svedoče da je postporođajni seks iskustvo koje je bolje od svega što su u ovoj oblasti doživele pre porođaja.

To je teško zamisliti s obzirom na sve promene koje se dešavaju unutar ženinog tela, međutim, kod određenog broja dama, pojedini organi dođu na svoje mesto, “legnu” bolje nego pre trudnoće, i sve postaje osetljivije na dodir, pa samim tim i uživanje biva veće.

Žene sa više dece takođe imaju seks!

Život sa decom je s vremena na vreme biti prilično haotičan, bez obzira da li imate jedno ili petoro dece. Istraživanja pokazuju da neke žene imaju češće seksualne odnose nakon drugog, ili trećeg deteta, nego što je to bio slučaj nakon prvog porođaja.

Korisno je da razumete da se život sa decom nastavlja i naslanja na sve ono što ste voleli i pre dece.

Vreme je fleksibilno, ali je čovek neorganizovan. Zato je važno da odnos sa partnerom percipirate kao veoma bitan faktor za celokupnu porodicu, i učinite ga delom prioriteta. Tada će vreme pronaći vas!

Bez obzira da li ste imali vaginalni porođaj ili bebu doneli na svet carskim rezom, Mama Klik preporučuje: čašu vina, puno humora, i dobar lubrikant!

Autor: MamaKlik

15 stvari koje vam niko nije rekao o seksu poslije porođaja

Kako manjak seksa zaista utiče na živote parova?

SEKS NIJE TABU: 5 tipova žena od kojih možete naučiti sve o vezama i seksu!