4 važna pitanja o seksu poslije porođaja

Seks poslije trudnoće je veoma osjetljiva tema. Šta preporučuju ljekari?

Porođaj je prilično iscrpljujuće iskustvo za tijelo, pa je potrebno određeno vrijeme da se žena oporavi i da se u njoj opet probudi seksualnost. Pored porođaja, tu je i upoznavanje sa djetetom, neprospavane noći i dojenje – što dodatno može da utiče na odgađanje prvog odnosa.

Ljekari preporučuju da se sa intimnim odnosima pričeka bar šest nedjelja nakon porođaja. Za to vrijeme, tijelo će da se oporavi, rana od epiziotomije da zaraste, a membrana na grliću materice ponovo da izgradi odbranu od infekcija.

Ako niste sigurni u svoj oporavak, pričekajte prvi ginekološki pregled i posavjetujte se sa ginekologom.

1. Koliko traje oporavak od porođaja?

Pritisak na matericu, vaginu i okolne mišiće, često uzrokuje veliku “nategnutost”, ili spontana raspuknuća tkiva – kojima, kao i rezovima (carski rez, epiziotomija), treba vremena da zarastu. U pitanju su mjeseci.

Iako je organima dovoljno samo mjesec dana da se vrate u pređašnje stanje, odnosno u prvobitni oblik, u prosjeku je potrebno da prođe godinu dana dok mišići koji okružuju vaginu ne povrate svoj tonus. A tu su još i bolni napadi hemoroida koje je aktivirao porođaj…

Najbolji način da se žena oporavi je da bar mjesec i po dana (40 dana, period babinja) nakon porođaja miruje i izbjegava duga stajanja.

2. Kada je žena spremna za intimne odnose?

Nakon porođaja, seksualna želja kod žene se smanjuje. Brojni razlozi tjelesne, ali i psihološke prirode objašnjavaju te oscilacije ženskog libida (polne želje).

Materinstvo i dojenje podstiču proizvodnju hormona prolaktina, koji je odgovoran i za blokiranje seksualne želje, što omogućava majci da se potpuno posveti djetetu.

Čak je i kod muškaraca koji se puno brinu o svojoj bebi – uočen rast nivoa prolaktina, pa i kod njih dolazi do smanjenja polne želje.

Posle prve ginekološke kontrole, ukoliko je sve u redu, potpuno je individualno kada ćete nastaviti sa seksualnim životom (odmah, ili nakon nekoliko mjeseci).

3. Kada mogu da očekujem uspostavljanje ciklusa?

Kod žena koje ne doje, menstrualni ciklus se uspostavlja šest do osam nedjelja nakon porođaja.

Ispitivanjem je utvrđeno da još oko tri do četiri mjeseca nema ovulacije (sazrijevanje jajne ćelije u sredini ciklusa), što je prosječno vrijeme za koje se sve reproduktivne funkcije vraćaju u normalu.

Kod žena koje doje, menstrualni ciklus se uspostavlja nakon nekoliko mjeseci, a opasnost od neželjene trudnoće je mnogo manja nego u prethodnoj grupi.

4. Da li su žene koje doje zaštićene od nove trudnoće?

Ne. Ovo je jedna od najčešćih zabluda.

Tokom trudnoće, nema sazrijevanja jajne ćelije, a za to je “zaslužan” hormon prolaktin, čije djelovanje omogućava da se grudi povećaju, mliječne žlijezde prorade i majka doji novorođenče.

Inače, od davnina postoji rasprostranjeno mišljenje da žene koje doje navodno ne ostaju u drugom stanju.

Međutim, po uspostavljanju redovnog ciklusa, i pored visokog nivoa prolaktina – moguća je spontana ovulacija, a time i trudnoća. Iz tog razloga na vrijeme razmislite o kontracepciji nakon porođaja.

Tekst realizovan u saradnji sa stručnim timom 

yumama.com