Kako manjak seksa zaista utiče na živote parova?

https://www.mamaklik.com/2020/04/22/brak-je-skinuo-mrak-postoji-li-recept-za-srecan-brak/

Nastranu samci, svaki peti čovjek u braku ili vezi nije vodio ljubav u proteklom mjesecu, a sve je više njih koji u braku žive samo kao cimeri. Kako manjak seksa zaista utiče na živote parova?

Užurban stil života prepun stresa, briga o bolesnim roditeljima ili rođenje djeteta neki su od razloga za manjak seksa i uopšte zamiranje seksualne strane odnosa. No, znatno veći problem predstavlja fizičko i emotivno udaljavanje partnera koje rezultira smanjenjem privlačnosti i želje za supružnikom.

Manjak seksa: Sve češći problem među partnerima, a tretira se kao tabu tema

Manjak seksa je problem kojim se treba pozabaviti i reagovati u trenutku u kojem se dešava, a ne godinama i mjesecima kasnije – jer je šteta u odnosu tada već nanesena.

To ne podrazumijeva realne situacije u kojima je seks onemogućen, već one u kojima se seks planski izbjegava, a to tek rijetkima ne predstavlja problem.

Manjak seksa postaje i sukob ega. Naime, strana koja ne želi seks ne razmišlja o osjećajima i potrebama svog partnera, dok onaj koji ga želi ispada kao onaj kome je “samo do toga”.

Realno, seks u odnosu je normalna pa i prirodna stvar za očekivati, a njegova učestalost zavisi od samog odnosa.

Predrasuda je kako su muškarci uvijek ili većinom ti kojima nedostaje seksa u braku, no brojne studije pokazuje kako seks u jednakoj mjeri “uskraćuju” pripadnici oba pola.

Da li je stres krivac za nedostatak seksa? Nervoza je nešto što svi pripisuju apstinenciji

Bio loš, odličan ili pak onaj osrednji – seks je osnovna potreba ljudi. I dok neki lakše podnose apstinenciju, drugi mogu poludjeti u danima apstinencije, te se ponašati posve u neskladu sa svojim karakterom.

Dok se o tome kako muškarci podnose apstinenciju više priča, na račun one ženske nastaju brojni vicevi i teorije o histeriji te nervozi koju uzrokuje celibat.

Još su drevni Grci za žene koje duže vrijeme apstiniraju govorili kako pate od histerije, a “histera” je latnski naziv za maternicu.

Vjerovalo se kako žene seksom dobijaju impuls zadovoljstva koji putuje od materice po cijelom organizmu, a u njegovom nedostatku pate svi organi. Rezultat je nervozna žena, koja svoje frustracije liječi na okolini?

I dok je to bila vladajuća teorija koja se kao histerija još u prošlom vijeku liječila vibratorima, stručnjaci danas govore o tome šta se doista dešava u ženskom tijelu prilikom dužih faza apstinencije.

Biologija potreba: Kako hormoni diktiraju seksualnu želju

Kod žena u plodnoj fazi, odnosno od početka menstruacije do klimakterijuma, želja za seksom pojačava se i smanjuje u skladu s danima menstrualnog ciklusa.

Tokom ovulacije, obično sredinom ciklusa – potreba za seksom je najjača.

Takođe, potreba za seksom se nešto povećava u samim danima pred menstruacije, a u to doba seks najviše “nedostaje”.

Budući da se seksom stimuliše lučenje hormona sreće, psihi definitivno nedostaje taj “izduvni ventil”, ali posljedice na ženu nisu ništa jače nego one na muškarce, tvrde ljekari.

Naime, i dok je ženska masturbacija nekoad bila tabu, brojna moderna istraživanja potvrđuju da se i žene olakšavaju na taj način, posebno u periodima apstinencije.

Iako je to u globalu u nešto manjoj mjeri nego muškarci, svakako je česta pojava.

Iskustva: Dva para isprobala kako izgleda mjesec dana bez seksa

Često se kaže da u dobrom odnosu seks ima ulogu od samo 10 posto, dok u onom lošem ima 90 posto – što je jedno od objašnjenja zašto su ljudi voljni ostati u lošim vezama, ili pak prekinuti dobre ako je seks nezadovoljavajući.

Prosječan par u braku, ljubav u prosjeku vodi jednom sedmično, ali svaki 20. par u potpunosti apstinira od seksa.

Kako bi otkrili koliki uticaj seks ima na njihov brak dva su se para upustili u eksperiment u kojem su mjesec dana proveli bez seksa, a rezultati koje je prouzrokovao manjak seksa bili vrlo zanimljivi.

Ovo su njihove priče:

#1 Izdržali su manjak seksa

Judy (37) i Chris (41) zajedno su sedam godina, od čega su pet u braku. Imaju sina starog pet godina, ona je poslovna asistentkinja u pravnoj firmi, a on slikar. U prosjeku vode ljubav dva puta sedmično.

Chris: “Kad je Judy predložila ovaj eksperiment, bio sam poprilično neza dovoljan jer je seks važan dio našeg odnosa. Već nakon tri dana sam razmišljao koliko mi nedostaje, osjećao sam se kao na dijeti na kojoj su mi zabranili slatko.

To ‘slatko’ mi je odjednom postalo zabranjeno voće, što je jačalo žudnju.

Kako se sedmica vukla, moja frustracija je rasla i do petog jutra sam bio na rubu nerava, posebno ujutro kad sam ustao i ostavio Judy u krevetu i krenuo pod tuš. Toliko sam ju želio u tom trenutku.

I Judy je postala nervozna, ali znao sam da će izdržati. Posebno je bila mrzovoljna svako jutro druge sedmice. Takođe, činila mi se puno daljom.

Uobičajeno, seks bi bio način da se povežemo, no odjednom nisam znao kako da se približim svojoj ženi. Nedostajala mi je, iako smo spavali jedan kraj drugoga.

Shvatio sam da nema nikakve zamjene za seks u odnosu. Planirali smo odlazak na vikend u trećoj sedmici i nadao sam se kako ću je podstaknuti da prekine ‘post’. ali ništa od toga, nije pokleknula čak niti nakon nekoliko čaša vina.

Osjećao sam se povrijeđeno, zašto joj je apstinencija padala toliko lakše nego meni? Ipak, barem mi je slala lijepe poruke tokom dana i govorila mi lijepe stvari.

Odbijanje boli i to je jako uticalo na mene.

Bio sam tako sretan nakon što je mjesec prošao, isto sam je jutro privukao sebi.

Bilo je to najdužih mjesec dana mog života, no pozitivna strana eksperimenta je dan naš seksualni život više neću uzimati zdravo za gotovo.”

Judy: Kao zaposlenoj majci, život mi je užurban, a bez obzira na umor uvijek nađem vremena za seks. Strahovala sam može li mjesec dana bez seksa naštetiti našem braku.

Na početku druge sedmice bila sam svjesna da mi ne nedostaje seks, već osjećaj bliskosti s Chrisom.

Užasavala me pomisao da se osjeća nevoljeno, pa sam mu slala lijepe poruke i davala mu komplimente. Najviše me brinulo hoće li mu se sviđati druge žene.

Iako sam znala da on to ne bi napravio, unutrašnji nesigurni glas stalno mi se javljao, pitajući se kako ih gleda i šta misli o drugim ženama.

Takođe, počele su me nervirati male stvari, na primjer ako on ne bi spremio suđe. Inače bi ga spremio, mislim da je to bio njegov protest zbog situacije. 

Naveče bi mi bilo teško ležati uz njega i samo se maziti. On me stalno navodio na seks uz riječi ‘ne možeš kriviti muškarca ako pokuša’.

Najveći izazov mi je bio zajednički vikend, no jasno sam dala do znanja da nema seksa. Ipak, bio je jako nervozan nakon što sam zaspala na kauču poslije nekoliko čaša vina previše.

Čim je eksperiment završio, Chris nije čekao ni sekunde, a iako je seks trajao samo deset minuta, osjetila sam ogromnu zadovoljstvo.

Ono što sam shvatila je da se bez seksa osjećam manje voljeno i nesigurno i nastojaću ga održati prioritetom u našem braku.”

2# “Izdržali smo bez seksa samo 14 dana”

Natalie (30) i Nick (42) u braku su sedam godina. Nick ima troje djece iz prethodnog braka, a Natalie i on namjeravaju ići na tretman vještačke oplodnje. U prosjeku ljubav vode tri do četiri puta sedmično.

Nick: “Na početku eksperimenta me uhvatila prehlada, pa mi nije bilo tako teško kako sam očekivao. Ali prvi vikend mi je bio užasan.

U nedjelju ujutro sam ustao i otišao u baštu nešto raditi. Usmjerio sam svoju frustraciju za izgradnju gajbe našem zecu, zakucavajući eksere čekićem.

U drugoj sedmici počeli smo se otresati jedno na drugo, nervirale su nas i najmanje stvari. Ona je počela sve više prigovarati. Inače me smeta da se više bavim stvarima u kući nego moja žena, no sada nisam imao priliku da se nakon svađa poljubimo i imamo seks pomirenja.

Pokušao sam se oraspoložiti uređujući dnevnu sobu, nešto što me Natalie prije molila da napravim. Prvo je bila oduševljena, no brzo je počela prigovarati zbog nereda.

U drugoj sedmici oboje smo bili ekstra osjetljivi.

Gledanje moje žene kao moje ljubavnice prije me uvijek motivisalo da preskočim nesporazume među nama. No sada sam pucao. Nije mi se sviđalo šta se dešava između nas.

Te noći smo se oboje probudili u krevetu, počeli maziti i bilo je neizdrživo – dogodio se seks.

No sljedećeg se jutra probudila ljuta na mene rekavši da sam iskoristio njen trenutak slabosti. Opet sam otišao u bašti i ozbiljno razmišljao da izgradim nešto samo za sebe, ‘mušku špilju’.

Dvije sedmice marširali smo kao vojnici, a bio sam oduševljen kad je nakon prolaska mjesec dana iskoristila svoje ženske čari i zavela me.

Proveli smo jutro u krevetu da bi nadoknadili propušteno.

Apstinencija me naučila koliko je bliskost važna u braku i sada se osjećamo još bliže.”

Natalie: “Mi imamo aktivan seksualni život – takav da smo slomili tri okvira kreveta i morali pojačati jedan od kada smo zajedno.

Znam da rad na bebi za mnoge parove može biti frustrirajući, no nama neuspjesi nisu ugasili libido.

I jedno i drugo spremno prihva inicijativu za seks te se nikad ne odbijamo, pa je mjesec bez seksa za nas predstavljao pravi izazov.

Prvih nekoliko dana nisam osjećala posljedice, no peti dan morala sam izaći s prijateljicama na koktele kako bih se izduvala. Nick je provodio užasno puno vremena u bašti…

Začuđujuća stvar s apstinencijom je da je ona uzrokovala i probleme sa spavanjem, seks nam je uvijek bio jedan od načina opuštanja.

Dvije sedmice nakon eksperimenta Nick je krenuo u akciju usred noći i osjećala sam se bespomoćno – naprosto nisam mogla odbiti.

Bilo je strastveno i odlično, no sljedeće sam jutro bila jako ljuta na njega i na sebe. Zar smo tako slabi karakteri da ne možemo izdržati mjesec dana bez seksa? Željela sam dokazati da je naša veza puno više od same fizičke želje.

Bila sam odlučna u tome da izdržimo, ali zbog nedostatka intimnosti sam se osjećala užasno usamljeno. U suzama sam to ispričala Nicku i obećao je kako će me grliti i ljubiti, bez da to vodi ičemu drugom.

Zbog ove faze ‘udvaranje’ počeli smo više flertovati i smijali smo se kako nismo godinama. Osjećala sam se kao da se više bavimo našim odnosom. Jutro nakon što je izazov završio, osjećala sam se uzbuđeno. Bilo je prekrasno.”

Izvor: 24sata.hr/ljepotaizdravlje
Foto: Guliver/Getty Images

BRAK JE SKINUO „MRAK“: Postoji li recept za srećan brak?

SEKS NIJE TABU: 5 tipova žena od kojih možete naučiti sve o vezama i seksu!

Šta žene zaista žele od muškaraca i koje osobine vole kod njih