Mliječna formula: 5 stvari koje su različite kod bebe koja pije adaptirano mlijeko

Mliječna-formula-5-stvari-koje-su-različite-kod-bebe-koja-pije-adaptirano-mlijeko-mamaklik.jpg

Mliječna formula ili adaptirano mlijeko je adekvatna zamjena majčinom mlijeku kada mama ne može da doji bebu, a mi donosimo nekoliko iznenađenja s kojima bi se mogla susresti ako hraniš dijete adaptiranim mlijekom.

U idealnom svijetu, dojenje je najbolja opcija za bebe, kad bi sve žene imala taj luksuz izbora – ali nemaju ga, piše Baby Center a prenosi Miss7mama.  I dok neke majke nisu u mogućnosti dojiti pa dijete hrane isključivo mliječnom formulom, ima i onih koje kombinuju dojenje sa adaptiranim mlijekom. Mliječna formula je najbolja alternativa majčinom mlijekom, a mi ti donosimo nekoliko iznenađenja s kojima bi se mogla susresti ako hraniš bebu adaptiranim mlijekom.

Mliječna formula može biti uzrok drugačije stolice kod bebe

Na sadržaj pelene tvoje bebe izravno utiče ono čime je hraniš. I ne samo da je ‘stolica od formule’ drugačija, već može biti i pomalo šokantna – posebno za mame koji prelaze s dojenja.

“Naša je beba prešla na formulu s 5 nedjelja, a došlo je do drastične promjene u njenoj stolici”, kaže jedna mama. “Promijenili su se miris, tekstura, konzistencija, količina, boja i učestalost!” Zašto razlika?

Kako objašnjava pedijatrica Margaret Morris, to je jednostavno stvar prilagođavanja tijela na ono što beba jede.

“Flora gastrointestinalnog trakta mijenja se ovisno o tome kakva se hrana prolazi kroz njega – a mliječna formula je drugačija hrana od majčinog mlijeka”, kaže ona.

Mnogi roditelji izjavljuju da bebina stolica od adaptiranog mlijeka nešto intenzivnijeg mirisa, tamnije je boje i gušća je od majčinog mlijeka.

Bebe ne probavljaju majčino mlijeko i adaptirano mlijeko jednakom brzinom

Mliječna-formula-5-stvari-koje-su-različite-kod-bebe-koja-pije-adaptirano-mlijeko-mamaklik.jpg

Može li razdoblje između hranjenja mliječnom formulom biti duže nego od majčinog mlijeka? Jednom riječju, da. Evo zašto:

Majčino mlijeko i većina formula sadrže proteine ​​sirutku i kazein.

Majčino mlijeko sadrži više sirutke, koju je lakše probaviti (i zbog toga je bebe probavljaju brže) nego kazein.

Mliječna formula sadrži više kazeina koji bebe probavljaju sporije.

Prije nego što se ponadaš dobrom noćnom spavanju, zapamti da je svaka beba drugačija.

Jatinder Bhatia, šef neonatologije na Sveučilištu Georgia Health Sciences i glasnogovornik Američke akademije za pedijatriju, objašnjava da svako dijete ima svoje jedinstvene kalorične potrebe, osobnost i obrazac spavanja.

Kao rezultat, neke bebe hranjene formulom hrane se – i probude se – jednako često kao i dojene bebe.

“Moj stariji sin bio je isključivo hranjen adaptiranim mlijekom i budio se po identičnom rasporedu kao što se sada budi moje isključivo dojeno dijete”, kaže jedna mama.

Ipak, nema sumnje da je za formulu potrebno duže vremena za probavu od majčinog mlijeka. Dakle, ako ti se čini da hraniš dijete malo rjeđe nego tvoja prijateljica koja doji, ne brini.

Alergija na adaptirano mlijeko: Tvoja beba može biti alergična na mliječnu formulu

Većina beba lako probavlja formulu, no, neke imaju alergijsku reakciju na proteine ​​kravljeg mlijeka u formuli.

Napomena: Netolerancija na proteine ​​mlijeka različita je od intolerancije na laktozu, što je izuzetno rijetko u dojenčadi. Kod većine ljudi netolerancija na laktozu ne razvija se kasnije u djetinjstvu ili ranoj adolescenciji.

Kretanje crijeva tvoje bebe može ti poslužiti kao glavni znak kako ide probava, pa ako se pitaš ima li tvoje dijete alergiju na formulu, provjerite stvari dole.

“Krv ili sluz u stolici obično znače da su crijeva upaljena, što je znak moguće alergije”, kaže Morris.

Ostali simptomi moguće alergije na adaptirano mlijeko za bebe uključuju:

  • Proljev
  • Povraćanje
  • Nervoza prije hranjenja
  • Kožni osip

Stalna nelagoda može biti i simptom alergije na mliječnu formulu. Naravno, kao što će reći bilo koji roditelj čija je beba imala kolike tj. grčeve, neprestano plakanje ne znači uvijek alergiju na formulu.

Ipak, kako Morris kaže, “Ako je dijete stalno nesretno, vjerovatno postoji razlog, a alergija bi mogla biti taj razlog. To je važno da to provjeriš.”

Ako je dijete alergično na mliječnu formulu, pedijatar može preporučiti prelazak na specijalizovano adaptirano mlijeko, poput ekstenzivno hidrolizirane formule, u kojoj je protein razgrađen u probavljiviji oblik i prerađen kako bi se spriječile alergijske reakcije.

Koliko adaptiranog mlijeka jedu bebe? Različite bebe jedu različite količine mliječne formule

“Nekim bebama je potrebno više kalorija od drugih, a ono što je dovoljno za rast jednog djeteta možda nije dovoljno za ono drugo”,  kaže Morris.

Uz to, unos formule variraće od obroka do obroka – baš kao što ćeš možda trebati laganu salatu za ručak, ali žudiš za obilnijom večerom.

“Nemoj se šokirati ako tvoje dijete uzme 120 ml pri jednom hranjenju i 180 ml kod sljedećeg”, kaže Morris. “Dopusti da te beba vodi i usmjerava.”

Unatoč varijabilnosti, ipak je važno slijediti neke osnovne smjernice.

Uopšteno govoreći, bebe koje još nisu krenule s dohranom trebale bi dobiti oko 70 ml formule po kilogramu tjelesne težine u svaka 24 sata.

I ne zaboravi na redovite posjete pedijatru kako bi pratila njen rast i osigurala da je sve u redu.

Razlike između adaptiranog mlijeka: Da li se jedna mliječna formula razlikuje od druge?

Mliječna-formula-5-stvari-koje-su-različite-kod-bebe-koja-pije-adaptirano-mlijeko-mamaklik.jpg

U prodavnicama si prepravljena raznim vrstama adaptiranog mlijeka. Kako odabrati najbolje?

Mnogim roditeljima je odmah lakše kad čuju da kad su u pitanju najvažnije hranjive tvari, sve formule su jednake.

To je zato što formulu reguliše Uprava za hranu i lijekove (FDA), koja od proizvođača zahtijeva da u svakoj treba biti 29 specifičnih hranjivih sastojaka.

Iako različite marke imaju različita imena, pakovanje i cijene, niti jedan od njih neće promijeniti potrebne sastojke.

Međutim, postoje mnoge specijalizovane formule za specifične situacije:

  • Mliječna formula dizajnirana za prijevremeno rođene bebe s malom porođajnom težinom sadrži više kalorija po mililitru od standardnih vrsta.
  • Adaptirano mlijeko za bebe s refluksom ima dodatak, a dodaju se riža ili drugi zgušnjivači.
  • Mliječne formule za dojenčad s alergijom na kravlje mlijeko se intenzivno hidroliziraju kako bi se spriječile alergijske reakcije.

Još uvijek ne znaš koje bi adaptirano mlijeko izabrala? Pedijatar ti može pomoći pri odabiru mliječne formule koja najbolje odgovara tvojoj bebi.

Ako nisi sigurna koliko beba adaptiranog mlijeka treba da jede, najbolji pokazatelj je napredovanje bebe. Ako uredno dobija na tjelesnoj masi i zadovoljna je, onda nema potrebe za brigom.

Pedijatar je tu da prati napredovanje djeteta i da te upozori ako nešto nije u okvirima normalnog. Ukoliko dijete pojede sve mlijeko iz boce svaki sljedeći obrok mu napravi za 30 ml veći volumen tako da samo postupno može podizati količinu pojedene hrane.

Baby Center
Miss7mama/MamaKlik

Uvođenje čvrste hrane kod beba: NAJBOLJE KAŠICE za početak

Raspored obroka za bebe do 12+ mjeseci

DEČIJA KOLICA KAO STATUSNI SIMBOL

Vodič za dnevno spavanje kod beba i male djece: Pridržavajte se ovih pravila i izbjegavajte ove greške!