Vodič za dnevno spavanje kod beba i male djece: Pridržavajte se ovih pravila i izbjegavajte ove greške!

Vodič za dnevno spavanje kod beba i male djece: Pridržavajte se ovih pravila i izbjegavajte ove greške!

Dnevno spavanje kod beba i male djece je neophodno za njihov pravilan rast i razvoj. Pored toga. što je dijete manje, to je veća vjerovatnoća da će u nedostatku sna biti umorno i nervozno tokom dana.

Šta ako beba neće da spava po danu ili zadrijema na pogrešnom mjestu? Donosimo nekoliko pravila za uspostavljanje rutine dnevnog spavanja i upućujemo na greške koje treba da izbjegavate kako bi vaša beba ili dijete spavali po danu.

mamaklik-Vodič-za-dnevno-spavanje-kod-beba-i-male-djece-Pridržavajte-se-ovih-pravila-i-izbjegavajte-ove-greške.jpg

Dnevno spavanje kod beba prema opštim smjernicama treba da ima ovakav ritam:

  • Bebe do godinu dana trebaju do 3 sata dnevnog i do 12 sati noćnog sna.
  • Djeca do dvije godine treba do sat i po dnevnog sna.
  • Mališanima do tri godine treba do sat vremena spavanja po danu, a djeci do četiri godine treba pola sata dnevnog spavanja.
  • Djeci od 5 i više godina dnevni san uglavnom nije potreban, osim nešto dnevnog odmora.

Dnevno spavanje kod beba i male djece – šta raditi, a šta ne?

Kako prepoznati da je dijete pospano?

Trljanje očiju, plakanje, grčeviti pokreti i zijevanje mogu biti znaci pospanosti kod beba.

Ako je malo dijete premoreno, ne može tako lako zaspati, pa zato pripazite na navedene znake koji će vam pokazati da je vrijeme za krevet.

Starije bebe i djeca uz to mogu postati i nespretni, hiperaktivni, skloni padovima i povređivanju, i pritom se teško odvajaju od vas.

Šta ako mališani zaspu na “pogrešnom” mjestu?

Šta ako beba zaspe u svojoj sjedalici u autu? Samo je unesite u kuću zajedno sa sjedalicom.

Ona bez problema može odspavati koliko joj treba i u sjedalici ili kolicima. Ne morate je buditi ili premještati u krevetić.

Ako beba zadrijema u svojoj ljuljašci, samo pripazite na nju. Ako je već u dubokom snu, možda je i možete prenijeti u krevetić.

Budite svjesni da se dužina sna kod beba i djece mijenja

Novorođenčad spava čak 16 sati na dan, s tim da se budi zbog hranjenja i mijenjanja pelena. Kako počnu rasti trebaće im sve manje i manje sna tokom dana, a sve više tokom noći.

U dobi od 6 mjeseci bebe bi već trebalo su u stanju spavati cijelu noć i da na to sve spavaju još par puta i tokom dana, obično oko podneva i u kasno poslijepodne.

Oko prve godine života, bebe obično spavaju samo jednom ili dva puta dnevno i oko 11 sati tokom noći.

Ako je dijete već dovoljno veliko da izdrži dnevni tempo bez umora i nervoze, ne insistirajte na dnevnom spavanju.

U mnogim vrtićima čine tu grešku, i stavljaju djecu iz starijih vrtićkih grupa na spavanje u podne, što mališane poprilično frustrira. Radije umjesto gnjavaže oko sna koji neće doći na oči, probajte u tom periodu da odmarate i čitate priče ili se igrate nekih mirnijih igara.

Ne oslanjajte se na kratka drijemanja

mamaklik-Vodič-za-dnevno-spavanje-kod-beba-i-male-djece-Pridržavajte-se-ovih-pravila-i-izbjegavajte-ove-greške.jpg

Može biti primamljivo da bebino drijemanje ugurate u vrijeme kada obavljate neke sitnije poslove, ali trudite se da vam to ne pređe u naviku.

Ako beba stalno spava u kratkim navratima, najverovatnije se ne odmori onoliko joj je potrebno.

Ako se uvijek čini kao da je umorna, a vaš raspored je pretrpan raznim zadacima, razmislite o smanjivanju ili preuređivanju svojih obaveza ili zamolite baku da vam pomogne kako bi beba imale redovna, prava drijemanja.

Dnevno spavanje kod beba: Hranjenje, pauza pa onda drijemanje

Prirodno je da bebe zaspu poslije hranjenja. Uspavljivanje bebe dojenjem ili hranjenjem biočicom može biti odlično iskustvo za zbližavanje roditelja i bebe, ali vremenom to može postati jedini način na koji će beba moći zaspati.

Pokušajte odvojiti dojenje od spavanja pauzom od barem par minuta; pročitajte bebi priču, pjevajte joj tiho ili joj promijenite pelenu u međuvremenu.

Ako smatrate da je dnevno spavanje kod beba prekratko – produžite drijemanje

Da li vam se čini da je beba često pospana? Nervozna? Da li je starija od 6 mjeseci, a još uvijek spava po 20-ak minuta u nekoliko navrata tokom dana?

Podstaknite je da duže spava. Kako?

Pokušajte da je držite budnom do ustanovljenog termina spavanja. Produžite postepeno vrijeme koje provodi budna između drijemanja. Pritom mislimo na to da se ne držite nerealnih očekivanja i preporuka, poput one da između jutarnjeg buđenja i podnevnog spavanja prođe tek par sati. To joj nije dovoljno da se beba ili malo dijete umori.

Ovo može dovesti do dužih drijemanja, koja u idealnim situacijama čak mogu trajati po sat ili dva. A sve to svako vodi i do boljeg sna po noći.

Dnevno spavanje kod beba i male djece – Uspostavite rutinu!

Uspostavite dobru rutinu za drijemanje i držite je se, kada god ste u mogućnosti. Pomozite bebi da spava bolje:

  • Podesite da dnevno spavanje kod beba i male djece bude u isto vrijeme svaki dan.
  • Izbjegavajte drijemanja u kasno poslijepodne. Ako dijete ima problema da zaspe po noći, pomjerite vrijeme drijemanja nešto ranije ili probudite bebu dosta vremena prije noćnog spavanja.
  • Koristite krevetić za spavanje po noći i za drijemanje, kako bi ga beba povezala sa spavanjem. Isto je i sa krevetima za dječicu.
  • Napravite im ugođaj sa blago prigušenim svjetlom. Isključite izvore buke poput TV-a ili muzike.

Dnevno spavanje kod beba i male djece: Šta ako se odmah probude?

mamaklik-Vodič-za-dnevno-spavanje-kod-beba-i-male-djece-Pridržavajte-se-ovih-pravila-i-izbjegavajte-ove-greške.jpg

Ne morate odmah furiozno dotrčati u sobu. Kihanje, štucanje, cmizdrenje, uzdasi pa čak i cika su uobičajeni zvukovi koje bebe proizvode tokom spavanja. Čak i nemir i plakanje mogu značiti samo da se beba smiruje.

Osluškujte šta se dešava i pričekajte malo prije nego krenete da provjerite djetence, osim ako ne mislite da je beba u opasnosti, da joj je neudobno, da je gladna ili se ukakila. Svakako je kontrolišite tokom sna, a ulazak u sobu neka bude kao “hod na trepavicama”.

Monitor za bebe u ovom slučaju takođe pomaže. Nabavite ili posudite od drugarice jedan, ako se plašite za bebu i imate potrebu da non stop virkate u sobu u kojoj ona spava po danu. Sigurnost iznad svega!

Stavite bebu u krevetac i kada je budna

Nakon par sedmica života, beba ne mora čvrsto spavati da biste je položili u krevetac. Dovoljno je samo da bude pospana.

Ovo uči bebu kako da sama zaspi, a ne da joj to zavisi od držanja, ljuljanja ili hranjenja.

Stavljanje bebe na mjesto za spavanje po danu joj takođe pomaže kod učenja kako da opet sama zaspi ako se probudi po noći.

Veća djeca mogu da legnu sa slikovnicom u rukama ili omiljenim plišancem koji će ih zabaviti, umiriti i dati osjećaj sigurnosti,

Dnevno spavanje kod beba i male djece: Uvijek mislite na sigurnost!

mamaklik-Vodič-za-dnevno-spavanje-kod-beba-i-male-djece-Pridržavajte-se-ovih-pravila-i-izbjegavajte-ove-greške.jpg

Obavezno premjestite bebu ako zaspie na nekom mjestu koje nije sigurno. Ovo uključuje kaučeve, krevete za odrasle, vodene krevete, didaktičke dekice ili pod, odnosno tepih.

Uvijek položite bebu da spava na leđima kako biste spriječili Sindrom iznenadne dojenačke smrti (SIDS).

Sklonite deke, jastuke, plišane životinje, zaštitu za krevetić i ostale mekane predmete iz bebinog prostora za spavanje. Ne stavljajte bebu da spava zajedno sa drugom djecom ili sa životinjama.

Ukoliko vaša beba ili manje dijete još uvijek koristi cuclu tj. dudu varalicu, obavezno provjeravajte u kakvom je stanju, jer mliječni zubići lako mogu da je pregrizu što može dovesti do gušenja i fatalnih posljedica.

U nastavku možete pronaći i druge tekstove slične tematike:

MamaKlik.com

Siguran položaj za spavanje beba – Preporuka ljekara za bezbjedan san

KAKO USPAVATI BEBU: Pročitajte URNEBESNE savjete jedne iskusne mame!

Beba neće da spava? Sedmodnevni plan za rutinu spavanja kod beba

Problemi sa spavanjem i snovima kod male djece i beba

“KO MANJE SPAVA” i druge SVAĐE parova nakon ROĐENJA bebe. Kako izbjeći konflikt?