Ekcem kod beba

Šta je ekcem

Ekcem spade u hronične alergijske upale kože i manifestuje se suhom i ispucalom kožom, crvenilom i svrabom. Obično počinje u trećem mjesecu života a povlači se prije četvrtog rođendana s tim da djeca mogu imati promjene na koži do puberteta, obično u lakšem obliku. Djeca koja boluju od ekcema često su podložna i drugim alergijskim bolestima. Takvu djecu nazivamo atopičarima. Ekcem mogu izazvati različiti alergeni a neki od njih su: kućna prašina, grinje, perje, različite vrste namirnica… Može biti i nasljednog karaktera. Najčešće se javlja na licu, laktovima, šakama i koljenima.

Kako spriječiti ekcem?

Pazite na bebinu ishranu. Ukoliko dojite bebu nastavite koliko možete sa dojenjem. Što se tiče hrane treba posebno paziti da se u ishranu ne ubacuju namirnice koje su poznate kao izazivači alergija. Izbjegavajte davanje ovakvih namirnica sve do kraja prve godine.
Potrudite se da je odjeća od pamuka kao i na to čim perete odjeću, deterdženti treba da su hipoalergeni, prilagođeni koži bebe. Higijena mora biti na visokom nivou, redovno mijenjajte posteljinu i brišite prašinu.
Maknite iz Vašeg životnog prostora zavjese i tepihe koji pogoduju sakupljanju prašine.
Što se tiče sredstava za njegu kože i oni treba da su prilagođeni stanju djeteta, najbolje je da vam dermatolog preporuči šta da koristite.

Kako se liječi ekcem?

Ukoliko je potrebna terapija lijekovima svakako će to preporučiti dermatolog. Što se tiče terapije koju provode roditelji važno je njegovati kožu. Specifičnost ekcema je hrapava i suha kože koja jako svrbi, pogotovo zimi. Treba obratiti pažnju na grijanje i promjene temperature vazduha. Obično je to period koji zahtijeva pojačanu njegu a ako je dijete u fazi kad je ekcem u vlažnom stadijumu potrebno je stavljati obloge od fiziološkog rastvora da se ublaži svrab. Svaku novu promjenu ili pogoršanje stanja treba prijaviti ljekaru.