Konjuktivitis

KONJUKTIVITIS JE UPALA VEŽNJAČE (KONJUKTIVE) ODNOSNO MEMBRANE KOJA PREKRIVA BEONJAČU I UNUTRAŠNJOST KAPKA.

Kako prepoznati konjuktivitis

Kod djece koja imaju konjuktivitis oči su crvene i iritirane, kapci su otečeni a mogu se pojaviti gnojni krmelji. Sekrecija oka, svrab i peckanje su jako naglašeni. Kod male djece ovo izaziva nervozu i dijete trlja oko te na taj način pogoršava stanje. Kapci neposredno po buđenju mogu biti slijepljeni a svjetlost može smetati djeci, što može izazvati plač i nervozu. Konjuktivitis roditelji često primjete ujutro jer infekcija počne dan ranije i potpuno se razvije tokom noći, da bi se ujutro dijete probudilo sa tegobama.

Zašto nastaje konjuktivitis

Konjuktivitis je najčešće bakterijska ili virusna infekcija koju djeca dobiju zbog prljavih ruku, igrajući se, dodirujući različite predmete a potom trljajući oko. Alergija, izloženost jakoj sunčevoj svjetlosti, zapušen nos ili suzni kanal kod prehlade takođe mogu doprinijeti infekciji. Dodir sa hemikalijama kao i direktni kontakt sa inficiranom osobom takođe može izazvati konjuktivitis. Prilikom infekcije tijelo se brani tako što širi krvne sudove koji prenose kiseonik i hranljive materije, te tako nastaje crvenilo oka. Bebe se mogu inficirati i prolaskom kroz porođajni kanal ako je majka oboljela od infekcije.

Kako sam pomoći djetetu dok ne odete ljekaru

Oči i krmelje treba čistiti sterilnom gazom ili kompresom i fiziološkim rastvorom a idealno je tripostotnim rastvorom borne kiseline. Ukoliko ste daleko od ljekara u priručnoj apoteci sigurno imate antibiotske kapi za oči kao prvu pomoć. Antibiotik oralno nije potrebno davati i ne smijete to raditi bez dozvole ljekara. Kapi stavljajte pažljivo, možete čak prve kapnuti djetetu na ruku da mu pokažete da to nije ništa strašno. Treba kapati kapi u unutrašnji ugao oka, do nosa, tri do četiri puta na dan. Uvijek stavljajte kapi u oba oka jer dijete trljajući oči prenosi infekciju i na drugo oko. Kapi se obično stavljaju čitavu sedmicu, nekad i dan dva duže poslije prestanka infekcije, što će vam ljekar naglasiti.

Kada obavezno konsultovati ljekara

Ukoliko se infekcija ne smiruje poslije dva tri dana kapanja kapi i vidite da je djetetu stanje pogoršano, javite se ljekaru koji će promijeniti terapiju i savjetovati kako da se ponašate. Održavanje higijene oka i ruku je veoma važno kod konjuktivitisa. Pravilna higijena može spriječiti nastanak ovakvih problema.