Svjetski dan zdravlja 2020. u znaku medicinskih sestara i babica

Svjetski dan zdravlja 2020. u znaku medicinskih sestara i babica.jpg

Svjetski dan zdravlja obilježava se svake godine 7. aprila, kao jedan od značajnijih datuma na internacionalnom nivou, ove 2020. biće obilježen pod sloganom “Podržimo medicinske sestre i babice”.

Svetski dan zdravlja 2020. godine daje omaž medicinskim sestrama i babicama, ističući njihovu važnu ulogu u pružanju zdravstvene zaštite širom svijeta, uz apel na podizanje kapaciteta kako bi se obezbijedila bolja podrška zdravstvenom sistemu.

Ciljevi obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja su skretanje pažnje i uvažavanje požrtvovanog rada medicinskih sestara i babica, pružanje podrške ovom medicinskom osoblju i ulaganje u njihove radne uslove i profesionalno usavršavanje.

Svjetski dan zdravlja 2020. u znaku medicinskih sestara i babica.jpg

Medicinske sestre i babice predstavljaju gotovo 50 odsto globalne zdravstvene radne snage, piše N1. Na svjetskom nivou postoji nedostatak svih profila zdravstvenih radnika, a više od 50 odsto trenutnog nedostatka zdravstvenih radnika čine medicinske sestre i babice.

Da bi sve zemlje dostigle treći milenijumski cilj održivog razvoja o zdravlju i blagostanju, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) procjenjuje da će svijetu do 2030. godine biti potrebno dodatnih devet miliona medicinskih sestara i babica.

Medicinske sestre imaju ključnu ulogu u promociji zdravlja, prevenciji bolesti i pružanju primarne zdravstvene njege i zdravstvene njege u zajednici.

Medicinske sestre i babice su često prvi, a ponekada i jedini zdravstveni radnici koje ljudi vide, a kvalitet njihove procjene njege i njege u procesu liječenja je od presudnog značaja.

Dio su lokalne zajednice dijeleći njenu kulturu, snage i ranjivosti i na taj način mogu da oblikuju i pruže efikasne intervencije za ispunjavanje potreba pacijenata, porodica i zajednica.

Znate li ko je bila Florens Najtingejl

Svjetski dan zdravlja 2020. u znaku medicinskih sestara i babica.jpgFlorens Najtingejl (Florence Nightingale 1820–1910) je britanska bolničarka i humanitarna radnica. Rođena je u Firenci, po kojoj je dobila ime, u bogatoj porodici. U mladosti se počela zanimati za matematiku, statistiku, ali i njegovanje bolesnika.

Slavu je stekla kada je organizovala vojne bolnice za vrijeme Krimskog rata i primijenila nove metode njege ranjenika, zahvaljujući kojima je dramatično opala smrtnost u bolnicama. U tom periodu je zajedno s drugim ženama zbrinula oko 10.000 ranjenika.

Dobila je nadimak “gospođa s svjetiljkom” (eng. The Lady with the Lamp).

Nakon rata je napisala knjigu u kojem opisuje principe medicinske njege. Smatra se prvom modernom bolničarkom u istoriji.

N1/Mamaklik

Trudnoća i porođaj – Besplatni priručnik za trudnice o drugom stanju, porodu i prvim danima s bebom

Trudnoća u vanrednoj situaciji: Maksimalno smanjiti kontrole i bilo kakve izlaske iz kuće!

Kako izgledaju prvi pregledi bebe u porodilištu