Trudnoća u vanrednoj situaciji: Maksimalno smanjiti kontrole i bilo kakve izlaske iz kuće!

trudnoća-u-doba-korone-mamaklik.com-savjeti-2.jpg

Provjerili smo kako se ponašati ako ste trudni u doba pandemije koronavirusa.

Trudnice su kod nas navikle na redovne mjesečne preglede, ali u ovoj situaciji, kada je prisutna pandemija koronavirusa, stručnjaci savjetuju da se pregledi smanje, ali da se održava kontakt sa izabranim ginekologom. U periodu trudnoće, žene su posebno osjetljive, ali i uplašene i kad situacija nije vanredna, a sada su mnoge u nedoumici šta da rade i kako da idu na preglede, piše BUKA.

Specijalista ginekologije i akušerstva dr Ives Šindrak iz ZU Libra S kaže da u njenoj ambulanti trudnice dolaze na preglede, ali dosta manje nego ranije.

„Mi smo ispred ambulante objavili da trudnice smanje dolaske, one naravno treba da se kontrolištu, ali nije to prioritet, pogotovo u sredini trudnoće. Postoje periodi kad bi se pregledi trebali obavljati i imamo indikacije kad treba da se jave, a to su obično terminske trudnice, pa onda trudnice kod kojih postoji problem u smislu krvarenja, bolova, da se potvrdi trudnoća ili neko vrijeme oko 20. nedjelje trudnoće, kad se radi najbitniji ultrazvuk. Po uputama je stavljeno da trudnice ne dolaze na kontrole kao ranije“, rekla je za BUKU dr Ives Šindrak.

Ona kaže da su ranije na 15 minuta praktikovali zakazivati preglede, a sada imaju razmak po pola sata između termina.

„I kao roditelj i kao doktor znam da su žene malo uplašene, na neki način UKC i Dom zdravlja su nedostupni za klasične preglede, žene to često ne razumiju. Bitno je da znaju da im niko nije okrenuo leđa, nego to su bolničke ustanove gdje se ne može dozvoliti da se unese infekcija, koja bi se u tom slučaju teško iskorijenila. Treba istaći da žene u svijetu u trudnoći imaju tri kontrole i tri do četiri ultrazvučna pregleda, jedan da potvrde trudnoću, jedan u vrijeme dabl testa, u dvadesetoj i devetoj nedjelji. Tamo su žene navikle na to. Naše su žene navikle na sistem pregleda na mjesečnom nivou i to ima smisla kada nije vanredna situacija“, rekla je dr Ives.

Doktorica kaže da bi voljela reći trudnicama da se opuste, ali ne može to uraditi. Trudnice se ne mogu opustiti, kao ni bilo ko drugi.

„Kao i u svemu, sad treba staviti na vagu šta dobijaju sa pregledom, a kolike su šanse da pokupe neku infekciju. Virus je nov, nepoznat. Prvo je bila informacija da obolijevaju samo stariji ljudi, pa mlađi, pojavila se i trudnica, pa je očigledno da niko nije pošteđen. Treba naći sredinu. Žena kojoj kasni menstruacija treba doći da potvrdi trudnoću, žena koja je ušla u deveti mjesec mora raditi preglede na sedmičnom nivou, da se prati stanje ploda. Nekih jedan do dva ultrazvuka trebalo bi da bude u međuvremenu, vrijeme kad se gleda srce. Sada treba izvagati potencijalne rizike i dobiti. Opasno je, ne znamo koliki je broj zraženih, pa bi bilo pametno da se trudnice kontrolišu po potrebi. Najpametnije bi bilo da trudnice ne izlaze iz kuće ako ne moraju“, ističe dr Ives Šindrak.

trudnoća-u-doba-korone-mamaklik.com-savjeti-1.jpg

Doktorica kaži da se to odnosi na svaki izlazak iz kuće.

„Žene mjesečno kontrolišu krv, štitnu žlijezdu, dosta ih ima trombofiliju. Ako to nije bolest koja traži mjesečnu kontrolu, laboratorijski nalazi se mogu preskočiti, jer je na tim mjestima velika frekvencija ljudi. Svako kretanje i kontakt sa ljudima treba svesti na minimum. Mi smo sa svoje strane uradili ono što mislimo da je najbolje. Pitali smo se da li da radimo ili da ne radimo. Ako ne radimo, ispada da smo sa ženama tu kad je dobro, a kad je loše, da smo pobjegli negdje. Teško je organizovati službu u ovim vremenima, imamo krpu sa dezinfekcionim sredstvom na ulazu, prskamo ruke na ulazu, ali bilo bi dobro preglede svesti na vitalne momente“, ističe doktorica sa kojom smo razgovarali.

Dubravka Vujnović Božić, direktorica Udruženja DRIP iz Banjaluke, kaže da su zbog situacije u kojoj su se svi našli njihovu školicu za trudnice već početkom marta prebacili na online platformu i tako završili ciklus.

„Planiramo i u narednom periodu edukacije raditi online, kako bi trudnice imale priliku da dođu do neophodnih informacija, druže se i razgovaraju o svemu onom što ih interesuje.  Naravno, neophodno je da svi slijedimo mjere koje se provode, a opet sa posebnim naglaskom na trudnice. Kada razgovaramo sa trudnicama, savjetujemo im da se usmjere na ono što mogu da urade. Da ostanu u svojim kućama, slušaju savjete svojih ljekara, gledaju i slušaju sadržaje koji ih neće pretjerano opteretiti. Da vježbaju, slušaju muziku koja ih opušta, popiju ‘skype kaficu’ sa dragom osobom koja ih neće opteretiti razgovorom isključivo o aktuelnim problemima“, kaže za BUKU Dubravka Vujnović Božić.

Dodaje da, kada dođe vrijeme poroda, važno je da slušaju upute medicinskog osoblja, da budu iskrene, da se koncentrišu na sebe i bebu, da dišu i primijene sve ono što su naučile u periodu pripreme za porod.

„Bez obzira na okolnosti u kojima dolaze na svijet, bebama je potrebna majka koja je fokusirana na bebu i to je najvažnija stvar na koju treba da mislimo. Koleginica Nataša Gligorić i ja stojimo na raspolaganju svim majkama koje se suoče sa problemima vezanim za dojenje“, ističe Dubravka Vujnović Božić.

Banjalučanka Jelena Mastalo u petom je mjesecu trudnoće i kaže da je sa svojim ginekologom bila u kontaktu i prije pandemije koronavirusa, jer ima visokorizičnu trudnoću.

„Kontrole obavljam u privatnoj ambulanti. Što se tiče kontrola endokrinologa, hematologa i laboratorijskih pretraga, sve su mi otkazne do daljnjeg. Na početku ove situacije bila sam jako uplašena, ali sada se već nosim prilično dobro sa njom i pridržavam se svih mjera. Od početka trudnoće sam u izolaciji, pošto mi je naređeno strogo mirovanje“, rekla je za BUKU Jelena.

Banjalučanka Dijana Markuš je u 12. nedjelji trudnoće i kaže da redovno ide na preglede kod ginekologa i endokrinologa, a sve preglede obavlja u privatnim abulantama. Termin poroda joj je u oktobru i nada se da će ova situacija brzo proći.

Naša sugrađanka Sanja Đukić-Simakić kaže da joj je i prethodna trudnoća bila komplikovana, a sada joj je još komplikovanije.

„Kod hematologa mi već drugu sedmicu otkazuju termin, ginekolog je samo pomjerio vrijeme dolaska, endrokrinologu idem tek za 15 dana. Teško je sve preglede uskladiti i u normalnoj situaciji. Najveći mi je strah bilo kakva posjeta bolnici, kao i odlazak na Polikliniku, imam osjećaj kao da želim namjerno da se inficiram. Bojim se i nestašice lijekova. Izolovana sam već dva mjeseca, a od početka pojavljivanja koronavirusa u našoj sredini prekinula sam svaki kontakt sa porodicom i prijateljima“, kaže za BUKU Sanja. Ona dodaje da preglede radi u privatnoj ambulanti.

Tankosava Drljača porodila se u Banjaluci prije nekoliko dana. Ona kaže da se na UKC-u dobro štiti unutrašnjost zgrade.

„Zgrada je zatvorena za ljude koji nisu pacijenti, ulaze samo hitni slučajevi, čak su i sve kontrole otkazane do daljnjeg. Nisam uplašena zbog sebe, više me je strah zbog bebe, jer je malena, ali izbjegavamo sve nepotrebne izlaske i kontakte. Ukućani se takođe zbog nje štite koliko mogu, pa se nadam da će na kraju sve biti dobro“, kaže nam naša sagovornica.

Izvor: BUKA Magazin

Dr Ives Šindrak: Prednost NIPT testova je u njihovoj preciznosti i neinvazivnosti

Podrška za trudnice i mame: Šta raditi za vrijeme izolacije zbog korona virusa

Neinvazivni prenatalni testovi u trudnoći (NIPT): Po čemu se razlikuju i kako izabrati najbolji test – savjeti za trudnice

NAJOTKAČENIJE SLIKE BEBA SA ULTRAZVUKA: Sportski auto, patkica, imperator iz Ratova zvijezda…